跳至

首頁

尾頁

複式洋房

點解而家d 地產會錦衰格。我同老公叫地產同租客講,今年租金調整。我吾知個地產同租客係friend or some other relationship. 地產話生約冇得加租。佢直情閘我地后門,話冇,比d 難聽話我地聽。我好想話佢,我老公話吾好,因為property agent 是我爸朋友,給她面子。then, 我地話如果租金吾岩,請租客找其他合適地方。property agent 好冇禮貌回答: 我冇權,你自己同租客講。then okay ar. 我們自己同租客講,個租客更加沒禮貌。之後,property agent 衰格到打比我阿爸阿媽,同我地講吾好加租金。搵我爸媽來押我。佢對住我爸媽一定死狗錦款,因為我爸媽定期有生意比佢。我同agent 講,找我爸媽有什麼事,佢竟然話冇!揾你爸媽仲咩事!仲要語氣差到不得了。明顯佢跟本同個租客吾知有咩關係,如果我係agent, 我有$點會吾賺,幫我搵另一租客,又有佣金。個agent 吾止一次那麼tricky, 所以我覺得這間小型地產公司吾係太可靠, 冇mutual respect and use an old school way of doing business.
在此,我想問媽咪們,兩年租約,一年fixed, 一年生約,fixed 已過,為何第二年不可有調整!我地之前租出去,另一地產公司advice 也是第二年可調整!

寶石宮

回覆:點解d 人會錦!

你去自由廣場問啦,多啲人會知

別墅

引用:點解而家d+地產會錦衰格。我同老公叫地產同

原帖由 ChaoChaoFamily 於 15-09-24 發表
點解而家d 地產會錦衰格。我同老公叫地產同租客講,今年租金調整。我吾知個地產同租客係friend or some oth ...
可以,係個地產呃你啫,太唔老實!可以去地產監管局投訴佢,同埋,生約期間係你同租客傾加租,唔需要經地產,通常地產都唔會想跟,因為續唔續租係你地問題,個地產唔會再有佣金收,咪耍你囉!

子爵府

引用:點解而家d 地產會錦衰格。我同老公叫地產同

原帖由 ChaoChaoFamily 於 15-09-24 發表
點解而家d 地產會錦衰格。我同老公叫地產同租客講,今年租金調整。我吾知個地產同租客係friend or some oth ...
唔明第二年你地點解仲揾地產同租客講租金調整問題?

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+ChaoChaoFamily+於+15-09-24+

原帖由 mwye 於 15-09-24 發表
唔明第二年你地點解仲揾地產同租客講租金調整問題?
唔明x2一份佣金要服務兩年

子爵府

引用:Quote:原帖由 mwye 於 15-09-24 發表唔明第

原帖由 701003 於 15-09-25 發表
唔怪得,地產經纪耍你。

子爵府

引用:Quote:原帖由 mwye 於 15-09-24 發表唔明第

原帖由 701003 於 15-09-25 發表
一份佣金要永久服務

男爵府

重點係你要人服務你咪要出糧俾人,應該唔關D關係事。

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

AGENT甘衰, 層樓係你既, 我覺得你都不用俾面你父母, 照唔好租比個條租客.

複式洋房

回覆:701003 的帖子

租客和我們都係通過地產溝通。什麼一份佣金包兩年,不是太明白。

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 ChaoChaoFamily 的帖子

即係其實agent既佣金只係包同你揾到租客租你間屋,簽左約出租之後,你同租客間有任何問題都應該自己傾(包括提早完約,調整租金等等)。個agent如果一直都肯幫你地做聯絡,其實已經做夠有突。

別墅

認識瑞士牛牛第一回

不過既然同租客傾唔啱租金,第二年是但一方都可以一個月通知(可以睇返你張約點寫,通常一個月)提早完約。搵過另一間agent吧。

禁止訪問

畀面勳章 陪月勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

回覆:ChaoChaoFamily 的帖子

男爵府

回覆:點解d 人會錦!

租左出去就係完成左 點解過左成年 要加租仲係搵經紀?應該係自己同租客傾,加得唔過份,通常租客都ok無問題喇

[imgsnc1/hs236.snc1/8333_131433388683_692473683_2435667_6391676_n.jpg[/img]

別墅

回覆:ChaoChaoFamily 的帖子

租你間屋嘅人都好慘,簽得兩年約,一年死約,一年生約,啱啱完佐一年你就急不及待要加人租,俾著我係個租戶都態度唔好啦。

首頁

尾頁

跳至