懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽媽們,你地有無係生之前買定電動奶揼?
因為就到預產期,但我又唔肯定自己有無奶水...
就算有都只打算餵一至兩個月,都唔會長期餵母乳
(因為自己要食其他長期藥,唔想bb 吸收埋)。
但又睇其他媽媽既post, 話谷奶好辛苦,要揼返出黎...
我見買個電動揼都唔便宜,所以想聽下你地些心得, 唔該晒!!

子爵府

我係先用手泵, 確定有奶先用電泵
但如果真係餵人奶
就一定需要電泵, 仲一定要雙泵
信我, 唔好慳

男爵府

回覆 Anna_0128 的帖子

你可以試下淘優合+香港買MEDELA既配件, 好多JM話仲好過用原裝MEDELA貴泵...

別墅

回覆:鳥嘴123 的帖子

唔好意思,手泵既係徒手唧出黎?
還是買手動泵??
因為健康院些姑娘話可以就咁唧出黎,
所以我唔太明白...

別墅

回覆:encl.design 的帖子

怕趕唔切淘

男爵府

牛年勳章

回覆:新手媽媽要買電動奶揼嗎?

我用medela swing maxi,全泵媽,全母乳,BB已22個月大,一個好奶泵很重要。

大宅

想生BB熱投 夏天玩到顛

回覆:Anna_0128 的帖子

我都同你有一樣諗法,旦係c6好堅持一定要買左先,結果去gmarket 買 spectra 9+,
算係平 900 蚊左右, 比起其他牌子動輒要過千架,
買左先啦,生完好忙,唔會有時間出去揀

子爵府

第一胎時我只餵兩個月,咩泵都無買,全手擠不過真係擠到好累

大宅

回覆:Anna_0128 的帖子

我開頭用電泵,之後用手泵,到最後我用手擠:lol
我自己覺得方便容易

大宅

引用:各位媽媽們,你地有無係生之前買定電動奶揼

原帖由 Anna_0128 於 15-09-25 發表
就算有都只打 ...
我用手唧兩星期,再買手泵,滿咗月再買avent電單泵,因為無特別plan過喂奶,果時韓國機未普及,驚三千幾蚊雙泵太貴,自己唔知用得幾耐。就係咁,我泵咗十三個月。而家買嘢咁方便,買泵好方便啫,你買定或者遲啲買都得,我認為呢個唔咪餵唔餵到嘅原因。

別墅

多謝咁多位既意見呀,
知道可以用手唧都OK ,雖然會累些,
但可以係未肯定有無奶前唔買住,生完夠奶先叫c6即刻買
始終BB出世花費好大,想將些錢用係佢身上多d...唔敢亂花

男爵府

泵真係唔慳得,除非你打算餵奶粉,我係amazon買Medela freestyle,好用,方便,手泵泵到你攰,仲要抱b好傷手

大宅

Anna_0128 發表於 15-9-25 13:41
就算有都只打 ...
如果媽媽想餵母乳,可以join下D媽媽gp呢~如FB 母乳媽媽交流站~
除非少數媽媽天生乳線有問題,係唔會冇奶水呢~
只要密密埋身,人奶係有求就有供,好神奇!
不過有D情況我地少聽,會誤以為餵唔到、BB唔飽等,媽媽可以睇定多D資料,生左唔好怕搵母乳姑娘睇姿勢~加油!
祝順利!

http://www.breastfeeding.org.hk/

呢條link都好多info~

子爵府

回覆 鳥嘴123 的帖子

如果我埋身餵仲洗唔洗電揼?

子爵府

Anna_0128 發表於 15-9-25 21:26
唔好意思,手泵既係徒手唧出黎?
還是買手動泵??
因為健康院些姑娘話可以就咁唧出黎,
可能我寫得唔清楚我係話手動泵

用手唧都唧到㗎
不過我每邊有4-5條唔同方向嘅奶柱
好難集中唧入一個容器裡面

子爵府

Sasado 發表於 15-9-29 17:58
回覆 鳥嘴123 的帖子

如果我埋身餵仲洗唔洗電揼?
如果你係 ftm 全埋身都可以唔買電泵
但最好都儲定少量冰奶
萬一病咗要食藥,唔餵得
BB都有得食呀

洋房

去淘寶買個優合電泵啦,連運費都係百幾蚊港紙,我自己都用緊,好用又方便而且又平。

複式洋房

引用:去淘寶買個優合電泵啦,連運費都係百幾蚊港

原帖由 arisa30 於 15-09-30 發表
去淘寶買個優合電泵啦,連運費都係百幾蚊港紙,我自己都用緊,好用又方便而且又平。

...
請問有冇 link 呀?

別墅

回覆 arisa30 的帖子

請問有無 LINK 呀?? THX

大宅

開心吸收勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投

arisa30 發表於 15-9-30 00:14

...
我都想問可唔可以俾條link參考? 仲有你有無試過用優合奶泵配medela配件? 我見網上有媽媽話通用~

首頁

尾頁

跳至