自由報料

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

畀面勳章

但係之前已經寄左份form
咁洗5洗再填其他野呢?
唔好意思咁多野問
原文章由 ppp123 於 08-7-18 21:10 發表
Yes.
書簿津貼 ..$1300 (半額)
額外 $1000

total : $2300

書簿津貼 ..$2600 (全額))
額外 $1000

total3600

未計你有車船津貼....
唔申請就 "bun" lor

...

洋房

ppp123
唔好意思你咁講即係要綜援戶或低收入人士先可以申請啦.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

申請都要佢地批至得,一般打工仔合符資格的會好快批(比齊所有資料),獨資or自顧人仕就有排攪,因為佢地要求d資料年年都有d唔同(就算同一評核主任)我就係咁,同舊年同一評核主任,一樣比佢耍,要補呢樣果樣資料,好鬼激氣

複式洋房

真係條氣唔順, 交稅就有份! HK$1000 唔算多, 但係我交咗10+年稅, 經濟唔好就加稅, 經濟好中產得益最少! 教育費又貴, 傭傭d人工又係咁加, 生多個都養唔起, 無我哋使咁多$栽培d小朋友, 第時邊有人交稅? 點解政府唔可以大方d? 我已經打咗電話去區議員度投訴, 曾特首幾時先醒覺???

男爵府

原文章由 clementbaby 於 08-7-18 22:49 發表
但係之前已經寄左份form
咁洗5洗再填其他野呢?
唔好意思咁多野問

請問有冇人巳成功申請呀 ? 我就上個月交左form, 今個月打去問, 佢地話要3-4個月先知.

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

聽你O甘講我都唔使望啦,今年無做啦,但要報上年收入,心想搏下彩,照交表。
原文章由 三順 於 08-7-19 18:00 發表
申請都要佢地批至得,一般打工仔合符資格的會好快批(比齊所有資料),獨資or自顧人仕就有排攪,因為佢地要求d資料年年都有d唔同(就算同一評核主任)我就係咁,同舊年同一評核主任,一樣比佢耍,要補呢樣果樣資料,好鬼激氣 ...

男爵府

回覆 #3 CathyChung 的文章

AGREE WITH YOU. WE 交稅就有份, NO BENEFIT AT ALL. I HAVE ONLY ONE CHILD. MY HUSBAND AND ME NOT WORKING IN GOVERNMENT DEPT. I AM AFRAID THAT WE LOST A JOH AND WHO WILL KEEP MY FAMILY.

複式洋房

我7月尾寄左去申請9月打去問佢話要2個月先知

原文章由 nioclewn 於 08-10-6 13:17 發表

請問有冇人巳成功申請呀 ? 我就上個月交左form, 今個月打去問, 佢地話要3-4個月先知.

大宅

我個女啱啱讀k1,學券批咗,依家仲等緊睇下學費可以減幾多錢?(聽幼稚園個主任講起碼11月先批到)咁以我咁既情況仲可唔可以申請開學$1000津貼架?如果可以,應該填邊張form先啱?thx!!!
熙媛BB,熙倫BB

大宅

最要申請先....唔系..$1000都沒
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

平常10 月21 or 24日..收到$1000
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

原文章由 ppp123 於 08-10-6 21:49 發表

我之前填咗表申請書簿和車船津貼亦收到信通知唔批,咁我想問我是否仍念收到這一千元開學津貼?mouth: mouth:

大宅

thanks for your information.

子爵府

畀面勳章

原文章由 ppp123 於 08-10-6 21:49 發表

是否同批一半 or 全免錢同一日呀?

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我今年 4月開始冇做野, 但係淨係計老公果份糧, 剛剛過左.....

又話比幾多幾多錢出黎, 我都冇咩受惠o既, 羅綜援 就咩都有, 連興趣班都有半價 怎至免費.....

依家養一個都禁辛苦, 仲要養多個?? no way....

原文章由 CathyChung 於 08-7-19 06:23 PM 發表
真係條氣唔順, 交稅就有份! HK$1000 唔算多, 但係我交咗10+年稅, 經濟唔好就加稅, 經濟好中產得益最少! 教育費又貴, 傭傭d人工又係咁加, 生多個都養唔起, 無我哋使咁多$栽培d小朋友, 第時邊有人交稅? 點解政府唔可 ...

[ 本文章最後由 貓大姐 於 08-10-7 00:16 編輯 ]
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

男爵府

原文章由 Ida*Chan 於 08-10-6 21:13 發表
我個女啱啱讀k1,學券批咗,依家仲等緊睇下學費可以減幾多錢?(聽幼稚園個主任講起碼11月先批到)咁以我咁既情況仲可唔可以申請開學$1000津貼架?如果可以,應該填邊張form先啱?thx!!! ...

如你巳申請左學費減免, 就唔使再申請喇, 只要學費減免批左,

就自動有$1000津貼

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

請問一個3人家庭, 月入唔超過幾多才合資格?
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

$215,315
(2007/4/1-2008/3/31)

原文章由 Giant 於 08-10-7 10:36 發表
請問一個3人家庭, 月入唔超過幾多才合資格?

大宅

你有否供養父母?
e.g. 我有 4 供養父母...好用易全額...

原文章由 貓大姐 於 08-10-7 00:13 發表
我今年 4月開始冇做野, 但係淨係計老公果份糧, 剛剛過左.....

又話比幾多幾多錢出黎, 我都冇咩受惠o既, 羅綜援 就咩都有, 連興趣班都有半價 怎至免費.....

依家養一個都禁辛苦, 仲要養多個?? no way....

...

大宅

Yes..

原文章由 bobo721 於 08-10-7 00:01 發表

是否同批一半 or 全免錢同一日呀?

首頁
23456...7

尾頁

跳至