自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:孭書包就可以撞人?++唔搭的士,+搭巴士被撞

原帖由 claudia 於 15-10-09 發表
孭書包就可以撞人?
唔搭的士, 搭巴士被撞就應該?
無錯!某程度上背囊真係「武器」,不過另一方面,我覺得係可以保護自己,特別身處迪士尼排隊時,後面遇著果D唔鐘意留適當空間,而又鐘意郁唻郁去嘅B6!佢地成日撞到我,我都會孭住個背囊轉左轉右撞番佢!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:既然咁不滿,點解。。。

我自己習慣一多人無論搭地鐵或巴士,都會將背包反向前面黎孭,就唔會整倒人或被人偷野。
我反而好憎啲人側孭袋,尤其搭mtr超迫人都唔會抱住個袋響前面,係要打側孭頂住人

子爵府

書包不同普通出街背囊,書包好重好大舊的,根本除低都會佔据空間,巴士車厢通道好窄,不可能放在地上,要學生手捧亦太重,他更無可能再同時紧握扶手!

最大問題題其實是現时車廂設計,就算冇揹書包,中间通道企人后根本好難再比其他人出入!

禁止訪問

畀面勳章

回覆:Kawing0429 的帖子

伯爵府

我上車前會將背囊向前揹,唔驚撞到人,又唔驚有人偷野講真比背囊打過真係幾痛下,佢地重要唔覺打到人, 唯有自己硬食

如果有人被背囊打到提醒返句我覺得冇問題,不過唔好叫人用手抽住個背囊,直接同佢講個背囊打到人好痛小心d就可以
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

侯爵府

引用:我上車前會將背囊向前揹,唔驚撞到人,又唔驚

原帖由 願望石 於 15-10-09 發表
我上車前會將背囊向前揹,唔驚撞到人,又唔驚有人偷野講真比背囊打過真係幾痛下,佢地重要唔覺打到人, ...
me 2,向前揹

珍珠宮

人多擠迫時,我會手挽自己個背包!

但我唔會開聲叫人地放低佢個背包,我覺得好老土!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

上車又除又揹背囊,如果喺人迫嘅時候都幾難做到,特別係揹返嗰下個動作幅度都唔細。 我會自己去防人,唔會要人就我,人地就自己唔會係必然的

珍珠宮

你揹住可以唔除,但唔應該撞人而無歉意囉!

大宅

引用:Quote:原帖由+claudia+於+15-10-09+發表孭

原帖由 baby_chu 於 15-10-09 發表
無錯!某程度上背囊真係「武器」,不過另一方面,我覺得係可以保護自己,特別身處迪士尼排隊時,後面遇著果 ...
同意,學生妹咩書包係胸前都可以保護自己,世上總有d變態佬

不我以前朝早翻學搭lift都會放低書包等多d人入,唔同做法都要睇翻唔同情況

大宅

引用:書包不同普通出街背囊,書包好重好大舊的,

原帖由 longlokma 於 15-10-09 發表
書包不同普通出街背囊,書包好重好大舊的,根本除低都會佔据空間,巴士車厢通道好窄,不可能放在地上,要學 ...
冇錯,巴士車廂太窄,我用hipseat孭住細囡,都好難由巴士尾行返出去。
有好多次都係迫到行唔到出去落車,司機關左門,我要大嗌司機,有落呀~

大宅

引用:你揹住可以唔除,但唔應該撞人而無歉意囉!

原帖由 JoanC 於 15-10-09 發表
你揹住可以唔除,但唔應該撞人而無歉意囉!
我都好同意呢點

伯爵府

引用:Quote:原帖由 claudia 於 15-10-09 發表孭

原帖由 Kawing0429 於 15-10-09 發表
撞到人係因為架巴士太迫姐,唔係特登既,不過,個中學生都有唔啱,唔小心撞到人,都冇講聲唔好意思。。架車 ...
成日都聽到人話,人多時少少碰撞實有。。。但係我覺得咩情況底下撞到人地都一定要講聲唔好意思or sorry.

男爵府

引用:請問有冇孭背囊既jm搭公共交通工具,係冇位

原帖由 Kawing0429 於 15-10-09 發表
請問有冇孭背囊既jm搭公共交通工具,係冇位坐既時候,會mok低個背囊,用手抽住企係度??

今朝同囡囡返學 ...
我孭背囊但無除低,搭車時照孭住企架

珍珠宮

搭公共車就應份被撞, 被撞就唔可以出聲? 出聲就係巴閉要坐的士 ?

子爵府

其實佢地都唔係有心 日日咁揹又無人投訴咪繼續咁做...
我覺得佢地都唔係有意
如果人地無禮貌地要求我除低 其實當下都幾尷尬
我除低無問題 但希望係有禮貌少少囉
睇到個post 真心覺得好多jm要求好高
只能說 你有意識係好 但唔代表個個同你一樣..
多人時我自己都盡量放低個袋 當盡量避免引起誤會

別墅

最憎d人話「你唔中意比人撞搭的士囉」
我坐交通公具老馮比你撞?
自己知自己咩住既掗炸又大舊既野就盡量小心d囉

男爵府

bkteapot 發表於 15-10-9 15:23
有d人無心 但就係無情力一野個背囊撞到人真係痛架 佢唔知係因為佢唔會痛嘛

...
同意,就算係無情力都會痛

坐巴士/港鐵如果當時係繁忙時間(比較多人),我會將可能性「武器」,如:長髮、背囊、手袋、雨傘等盡量放前面,以免剎車/不經意的「華麗轉身/頭」影響到其他人。

己所不欲,物施於人。
世俗艱難,相互體諒就好

大宅

畀面勳章

樓主講的是中學生,所以講的是書包不是背包。平常人背包會有多重呢?人多時除下放在地下 或 單手拿住書包 又或者 咩在前方? 如果知道學生書包有多重的人是不會這樣說。放在地下,好可能佔地方還要多,繁忙時間等候上車時間又要更長,巴士企位空間有很多嗎?能放多少個書包?....單手拿着跟本沒可能,正常成年人都覺得很重,何妨是學生呢? 希望大家想想學生們都不想背龜殼上學(又重又大),有時候學生們在車上不小心撞到你,他們都是無心的......(除非在車上玩耍)

首頁

尾頁

跳至