自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-10-10 發表可

原帖由 Pandorrabbity 於 15-10-10 發表
最多升慢D...但跌就唔敢講...努力搵錢實際D😂
努力揾錢都難追...

侯爵府

回覆:樓奴?

我覺得儲首期辛苦過供樓,我儲首期時因為想儲多d快d買到樓真係好慳,食平野衫都唔買多件,反而宜家供樓數目都係收入20%左右,所以有時都會食好少少

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

回覆 mother904 的帖子

同意。急用起上嚟都可以套現應付。

男爵府

回覆 dragonball0301 的帖子

同意,有樓在手確實可以靈活好多。 大換細時可以套現差價作投資用途,如果供樓期間入息增加咗亦可以考慮換大啲去將資產增值。

子爵府

我自己就買樓,

朋友兩夫妻高薪厚職,公務員,
手頭現金足夠FULL PAY依家租緊既單位~
但佢地唔買,
原因:
1)唔係佢地既DREAM HOUSE
2)唔想做樓奴
3)舊錢,買股票收息都足夠交租
4)唔打算生小朋友
5)可以隨意放無薪金去旅行,不用擔心供樓/加息問題

所以人各有志,唔買樓唔等於窮~

男爵府

引用:Quote:原帖由+good_pig+於+15-10-10+發表如

原帖由 KateC2012 於 15-10-10 發表
咁同你話樓價唔係一定升個道理一樣,拎錢去投資都可能係蝕喎
d股票輸到喊,大有人在

男爵府

引用:Quote:原帖由+good_pig+於+15-10-10+發表拖

原帖由 健朗媽咪 於 15-10-10 發表
咁亦都有好多人係唔靠四大,自己出首期自己供都大有人在,唔好講到上車一定靠父母咁

...
係呀,d老人家你估嗰嗰都有錢㗎咩

男爵府

引用:其實早幾年買樓嘅話,而家生活質素應該仲舒

原帖由 amazingbb123 於 15-10-10 發表
其實早幾年買樓嘅話,而家生活質素應該仲舒服d,供樓比租平好多。
我08年買,有成874呎,現在供$3500/月,仲要得$500息,$3000本。現在生活冇壓力,好好呀

男爵府

引用:Quote:原帖由 siangsang 於 15-10-10 發表

原帖由 mama01 於 15-10-10 發表
咁租樓咪一樣,無工開,都交唔起租。

供樓係頭幾年辛苦,慢慢人工加,供樓佔收入既比例越來越少,唔辛苦的 ...

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 amazingbb123 於 15-10-10 發

原帖由 Ritala2012 於 15-10-11 發表
我08年買,有成874呎,現在供$3500/月,仲要得$500息,$3000本。現在生活冇壓力,好好呀

...

同樣呎數單位我估現在租金係你供樓3倍

大宅

畀面勳章

回覆 good_pig 的帖子

只要一日有心急上車的人,樓價係唔會跌,因為吹左一陣有D降價買樓的CASE,就又一窩風去搶,轉頭D價又再上過,
無一至兩年的冰封期,都唔使至意會有大跌~!

男爵府

我都吾明, 如果吾供樓,咁一直交租幫人地供樓吾通就吾叫樓奴?後生有份工就話交到租,咁老左退休仲交到當時租金嗎?如果吾買樓,又點樣可以安全地將現金不貶值直到自己百年? 所以吾明

公爵府

好媽媽勳章

引用:我都吾明, 如果吾供樓,咁一直交租幫人地供

原帖由 lilolilo108 於 15-10-11 發表
我都吾明, 如果吾供樓,咁一直交租幫人地供樓吾通就吾叫樓奴?後生有份工就話交到租,咁老左退休仲交到當時 ...
我唔明點解d 人覺得租樓就好似唔駛驚無錢,講到租樓唔駛負擔咁,要担心無錢供樓,但係好似租樓就唔駛担心無錢交租咁,無錢交租業主收樓仲快過銀行啦

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

所謂唔做樓奴,無非就係住屋企,食屋企,一世賴在別人的護蔭下生活的人。

若果自己交租的,早晚都知真章,會後悔。

侯爵府

個人選擇,我係鐘意做所謂的樓奴 唔鐘意果D人咪繼續租樓囉! 無咩所謂,因為唔關我事

男爵府

香港的人生模式從小被教育為一個固定模式:讀大學,搵份好工,結婚,買樓,生仔,買樓比個仔,去旅行,等死....

但人生可以有好多條路,香港好多人的人生都比層樓bounded...所以叫樓奴

比個仔bounded又有,被c6 bounded又有,被份工bounded又有... 其實自己願意被bounded,唔好後悔就ok 啦

大宅

回覆:樓奴

我唔會租間屋比上左年紀的。老左難找租盤。

男爵府

引用:所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,

原帖由 siangsang 於 15-10-10 發表
所謂樓奴,就係由上車嗰日開始,為咗間屋,就要節衣縮食,慳得就慳,務求早日供完,但一般打工仔可能要經過 ...
當你細屋換大屋既時候,細屋賣左套現加自己儲蓄去買間大既時候,就會發現原來每個月供樓既錢,係真係有用架,補貼買大屋唔少 所以我覺得都有少少儲蓄成份,當然高息就另計啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 amazingbb123 於 15-10-10 發

原帖由 Ritala2012 於 15-10-11 發表

...
你比好多首期

珍珠宮

引用:我都吾明,+如果吾供樓,咁一直交租幫人地供

原帖由 lilolilo108 於 15-10-11 發表
我都吾明, 如果吾供樓,咁一直交租幫人地供樓吾通就吾叫樓奴?後生有份工就話交到租,咁老左退休仲交到當時 ...
有些人是這樣無知!

首頁

尾頁

跳至