自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

我今年四十

母親比較注重金錢,她和爸結婚後從不會煮飯做家務,我童年每餐只吃公仔麵,母親時常打罵仔女,咒罵父親,父親一人養六人,回家仍要煮飯做家務

我自投生工作後,母親只看錢,每月例必追家用, 即使我還未出糧

曾經失業被她趕出家門,就算我再返新工,繼續比家用也不給我回家

我在外租地方住,她間唔中打比我,話我比唔夠錢,話其他兄弟姊姐無比錢佢,叫我鬧佢地,從來都無關心我地

母親喜愛搬弄是非,令我地兄弟姊妹感情不好,父親不能接觸自己父母家人,一早巳斷六親

父親每月工資全部上繳,早幾年父親仙遊後,他仍咒罵父親,我心很難過

我近年身體不好,被病痛折磨,我未婚,身邊無朋友明白我,每日孤軍作戰,我好攰,好耐無直正開心過,我應該繼續下去嗎?

la_source    發表於 15-10-12 14:13
tsung    發表於 15-10-10 16:35

大宅

陪月勳章 畀面勳章

回覆:99649964 的帖子

大宅

回覆:一個失敗女人的心聲

辦法總比困難多,加油

禁止訪問

大宅

唔開心就多d上bk傾下偈,唔係為d衰人諗傻事!唔值呀!

侯爵府

你無朋友 兄弟姐妹? 無同事? 咁你就要諗下你自己有無問題啦 每個人都有聯網 自己經營下 有些事情可控制 有些不 有無做下義工教會 自已有選擇 同時亦要為選擇負責

珊瑚宮

環保接龍勳章

真係慘,我會俾自己合適的家用阿媽算,其他完全唔接觸了。自己的一生不能一而再再而三咁俾佢影響。
走自己的路,搵伴又好,自己顧好自己又好,仲有好時光的。
我疏堂姪女(我輩份高過佢),五十五至識到男友結婚,雖然個男人都六十,但結婚十年,好幸福。所以開心唔灰心就會行運

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

公爵府

BK Milk勳章

你肯放棄關係就唔會唔開心。

chuiyeebird    發表於 15-10-11 09:08
Mnbvcxdsa    發表於 15-10-11 06:15

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

有勇氣尋死,不如勇敢繼續下去!

病就睇醫生

阿媽令你好痛苦,可以想像
無緣咪小見啲咯,都唔得,就唔見啦,都唔洗死咊

珍珠宮

熱血金章

失敗的是你媽媽,唔係你啊。

yumui61    發表於 15-10-11 19:35
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

嘩嘩,我賤99呀📣📣📣📣📣📣📣📣📡📡📣📡📡📡📡

瑪瑙宮

姐係您媽生四個細路? 4 個 bb 時期佢有餵奶, 餵夜奶, 洗奶樽, 煲粥仔餵粥 (bb 食唔到公仔面吧), 換片片 (如果唔係紙尿片重加煩複), 幫四個沖涼, 經歷四次生產之痛, 咁都唔可以話佢無做野無辛勞. 以上唔會您爸爸做得晒, 佢要番工喎.

您咁大個都係比下家用, 有無服侍/照顧過佢呢? 您媽媽照顧得您唔好, 只可講佢能力比一般媽媽低一些喇. 如果佢做到而唔去做, 我諗佢內心會內疚, 如果唔內疚, 咁佢真係能力低.

如果您內心的鬱結不能解開, 番下教會, 或者神幫到您.

水晶宮

hashtag影視迷勳章

唔好label自己失敗女人,第一步係愛自己同欣賞自己。

有病痛難免會情緒低落,自怨自艾。祝福你,希望你身體健康

禁止訪問

珍珠宮

加油

大宅

引用:我今年四十母親比較注重金錢,她和爸結婚後

原帖由 99649964 於 15-10-10 發表
我今年四十

母親比較注重金錢,她和爸結婚後從不會煮飯做家務,我童年每餐只吃公仔麵,母親時常打罵仔女, ...
你已40,佢都唔細吧,一個老人家唔洗得好多,幾兄弟姊妹一人夾d.唔好比咁大壓力自己。你未結婚冇仔女,媽媽只要錢又唔洗陪, 重自由啦,得閒去下旅行,自己去玩下,唔好咁negative la

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 99649964 的帖子

其實你已經獨立, 無能力就不用再比家用, 或者可按能力比, 不要因為咁而難受內疚, 你都要生活, 對自己好一點. 否則做人好辛苦, 你係為自己而活, 盡能力, 又無傷天害理, 一個人生活都可以好快樂.
二手市場>>懷疑受騙或不愉快事件張貼區>>睇#1656,騙子andy.ma,賣2手舊計數機$100,騙人9成新,最終delete post 不退錢

翡翠宮

2018復活節勳章

我今年四十

母親比較注重金錢,她和爸結婚後從不會煮飯做家務,我童年每餐只吃公仔麵,母親時常打罵仔女, ...
唔係個個媽媽都偉大,無需再諗佢或聯絡佢,最緊要保重身體,再去識d新朋友,路是自己選擇的,加油呀姊妹!

男爵府

我今年四十

跟她斷絕聯絡,以後過自己喜歡的生活,從頭開始。
加油!

複式洋房

多謝你地安慰我,呢d係我一生既心結,我到而家都唔知為咩生存,日日都好似倒數,可能死左都無人知

剛發現有cancer, 唔想醫,無同人講

首頁
12345...7

尾頁

跳至