想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我以為自己已經ready , 但有一晚我因為飲左咖啡而訓唔著,結果諗起起bb的經歷,諗起要坐月是既辛苦,諗起要湊多個從頭開始。我是開刀的,但是政府開不是私家開,如第二個都是政府生就未必開刀了,由醫生決定,其實我是怕順產,好想開刀的媽媽。
我老公好想生多個,但佢怕我驚,所以沒有迫我,另一方面佢又想第二個是仔,所以給我壓力。補充一句,第二朝早黎m ,我個反應是超開心呀!真係慘,有沒有媽媽好似我咁驚,但又要計劃生下一個呢?

別墅

我又係少少矛盾心情,驚一個小朋友, 她會否太悶?
她長大了, 沒有弟/妹和她分享和分擔,會否太孤單??

但生多一個, 經濟呢?教育呢?還有千千萬萬個問題...

患得患失, 進退失據.......

la_source    發表於 15-10-13 11:59
至誼    發表於 15-10-13 11:02
arkilok    發表於 15-10-12 23:51

大宅

我的育兒心得勳章

我而家都陀緊第二胎,我就覺得經濟問題係第一考量

大宅

我都有同感, 又想要多個, 但又擔心經濟問題, 同年紀(已經高齡)的問題, 怕自己老咗都要供佢哋讀書

ilovedogs322  我都係咁話,不過我都會努力爭取  發表於 15-10-13 08:50

大宅

我都想生多個,而家個囡2歲幾,但又同一個問題,錢既問題...

大宅

我仔仔都係2歲幾, 係佢2歲時已計劃生多個, 最初老公都無問題... 但之後停左幾個月無開工, 因為佢最擔心唔係錢問題(我地並不富裕), 反而教育問題佢最擔心... 而我就覺得多個小朋友一齊成長係開心的, 而且自己年紀都開始大了, 再考慮的話, 想要既諗法會隨著年紀減少, 所以最後決定堅持生多個... 現努力中

大宅

係呀! 教育都係一個問題, 因為我哋都唔係高學歷的人, 怕教唔到佢哋, 不過我同老公講到時先算,諗得太耐到時想生都未必生到, 所以我哋繼續開工

大宅

回覆 sofatfat 的帖子

係呀, 唔好想太多了, 船到橋頭自然直... HEHE

ilovedogs322    發表於 15-10-13 08:51

大宅

引用:+本帖最後由+mingmingwong+於+15-10-12+09:

原帖由 mingmingwong 於 15-10-12 發表

我以為自己已經ready , 但有一晚我因為飲左咖啡而訓唔 ...
我同樓主同520mama 顧慮一様
囡囡2歲,之前超想多個弟妹陪佢,因我本身多兄弟姊妹,感情好好,所以我怕老左囡囡孤單。雖然對住個囡我好開心,但順產真係好痛,吾想試多次,但又真係慳好多!
我今年38,生得都39,超高齡。但剛剛驗左中左,但無特別喜,所以未同老公講。反而問題出現了
剛換樓,一個月供成萬多,本身兩公婆做野供樓生活一D問題都無,但突然諗多一個,得2房甘點?係咪要請工人,宜家經濟又吾好,吾知會吾會生兩個會被炒?又好怕luck 頭髮,因本身頭髮薄。
見lee group 人不停求生BB, 自己又係度亂諗。
我究竟係咪有問題?仍然好忐忑

大宅

回覆:計劃生第二個的媽媽請入黎傾下

我女女都係2歲多啲啦。。。 最近都係諗緊生唔生。。。 一個又好似太悶 ... 生多個我驚自己一拖二人都癲~ 讀書又係錢錢錢。。。 唔生既話過多1年多啲就無咁辛苦。。。 再生既話又要挨多幾年。。。 諗起都嘔呀 ..... 但依家唔生又驚將來後悔。。。 好苦腦

大宅

引用:Quote:原帖由 mingmingwong 於 15-10-12 發

原帖由 kayleyleung23 於 15-10-12 發表
我同樓主同520mama 顧慮一様
囡囡2歲,之前超想多個弟妹陪佢,因我本身多兄弟姊妹,感情好好,所以我怕老左 ...
都唔咪亂唸,你唸嘅嘢都好正常,同埋真係好現實要面對嘅嘢

男爵府

回覆:mingmingwong 的帖子

唔好唸順其自然

我想要第2個。。點知小產。。

子爵府

我無諗咁多... 屋企經濟afford 到,當然有左第二個會煩多d (例bb 床放邊等,因為其實大那個間房已放滿野),也會想起到時可能成日夜晚無覺好訓等,但都係覺得有左第二個先算啦。

子爵府

畀面勳章

引用:我以為自己已經ready , 但有一晚我因為飲左

原帖由 mingmingwong 於 15-10-12 發表

我以為自己已經ready , 但有一晚我因為飲左咖啡而訓唔 ...
其實順產未必太可怕,可能你之前經歷太辛苦
其實最重要係你自己ready未,當然經濟壓力,邊個去湊,教育方面

我自己仲係15/16緊,個仔就兩歲了,一心想生多個,原本8月個時一心開始第二胎,點個公司突然有事發生,人士上,我不得不睇一個人去住間公司(本身都係細公司,人手少),而家俾呢個機會我好好諗自己ready未,

複式洋房

回覆:計劃生第二個的媽媽請入黎傾下

一直以來我都計劃生第二個,囝囝快20個月,希望有個細佬妹比佢,唔想佢第時我同老公百年歸老得番佢一個。點知我老公成日唔願開工,一個月一次咁大把,自己過兩個月又快36歳,想要難過仲六合彩。早兩日先同老公因為咁嘈交,感到好無奈

大宅

引用:一直以來我都計劃生第二個,囝囝快20個月,

原帖由 BGDG 於 15-10-12 發表
一直以來我都計劃生第二個,囝囝快20個月,希望有個細佬妹比佢,唔想佢第時我同老公百年歸老得番佢一個。點 ...
甘又吾迫得既,可能你老公未ready

大宅

畀面勳章

我都諗緊生唔生第2胎,開頭都係考慮經濟問題先,

不過有朋友同我講,
量力而為當然要諗,
不過都諗第2胎囉,即係第1個的情況都好了解,正常來講PLAN第二個分分鐘比第一個洗的錢有條理[除左TOUCHWOOD有病,TOUCHWOOD......TOUCHWOOD],

反而TIMING方面會有唔同的情況,

據朋友講,
有第1胎的經驗,會知嬰兒期的日夜照顧的辛勞[如果係有4長老或姐姐揍就仲簡單]
同時要照顧一個番N或K的小朋友,起碼佢地哩個階段仲係唔使背默溫書/訓覺作息受影響[個大的要番學早訓,BB果個就晚晚仲係要哭同飲奶],如果大的上左小學先生,最好就小三以上的時間,大的自理好D的時間會好D.

P.S.朋友有3個小朋友,大的中2,小的兩個一個小學2年,一個16個月大.

所以我都想親阿囡而家剛K1生多過,不過仲有小小不安FEEL未開工~!

複式洋房

回覆:kayleyleung23 的帖子

其實未生第一個時,已經講明一係唔生,一係生兩個。不過我老公一時一樣,加上好自我,要好遷就佢,所以我已經冇心機再同佢傾。

大宅

引用:+本帖最後由+arkilok+於+15-10-13+01:11+編

原帖由 arkilok 於 15-10-13 發表

我都諗緊生唔生第2胎,開頭都係考慮經濟問題先,
但比我就吾想隔太遠,如果第一個已經開始luck 身,真係吾想再辛苦過!
不過我同自己講,子女係天賜,吾係想就有,所以要諗多D正面野
有朋友有兩個小朋友都同我講,第一胎洗多D錢,因為乜都想新,但第二個就可用返第一個既野,甘就可以慳D,而且第一個搵學校會緊張D,第二個可能playgroup都未必上、因有家姐哥哥一齊玩

arkilok    發表於 15-10-13 11:46

大宅

引用:其實未生第一個時,已經講明一係唔生,一係

原帖由 BGDG 於 15-10-13 發表
其實未生第一個時,已經講明一係唔生,一係生兩個。不過我老公一時一樣,加上好自我,要好遷就佢,所以我已 ...
我之前有你lee 種感覺,同老公講,女人生產年齡有限,高齡又危險D,但老公答我一句,大把人40先生。
Lee 半年無乜特別努力去做人,但無避。但居然上個月做得2次而且不在我計既危險期內居然中左。所以我諗係緣份。

首頁

尾頁

跳至