懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

中左妊娠糖尿,要控制食量,唔食得甜,又成日check住血糖,搞到個人好blue. 有無同路人share,下?

複式洋房

引用:中左妊娠糖尿,要控制食量,唔食得甜,又成

原帖由 YY_2011 於 15-10-20 發表
中左妊娠糖尿,要控制食量,唔食得甜,又成日check住血糖,搞到個人好blue. 有無同路人share,下?

...
我都中左,初初真係好失落,仲要一日篤四次手指 + 驗尿......但為左阿B健康,我們要忍...加油呀!

複式洋房

回覆:妊娠糖尿

初初篤手指真係怕怕,但係揾到邊種食物令血糖急升嘅話,之後就食得安心,血糖指數不會大上大落。最緊要食飽行吓!

水晶宮

YY_2011 發表於 15-10-20 16:24

...
中過亦已生咗。初初會唔開心,因為覺得自己陀仔一直好輕鬆好健康,一時間難以接受。不過好快習慣數住食幾多同日日督手指嘅日子。有網友講得好啱: 咁多樣懷孕併發症都唔中,只中妊娠糖尿,其實呢樣已經係比較易控制,控制得好就冇壞結果嘅病,其實都唔太差。況且有妊娠糖尿唔係你嘅錯,食得小心啲就冇事架啦。仲有額外bonus: 因為嚴格控制飲食,我重得唔多,生完亦好快輕過以前。

子爵府

親子王國15週年勳章

澤界就要減澱粉同糖。甘成日覺餓,可以食乜

大宅

引用:Quote:YY_2011 發表於 15-10-20 16:24 中左

原帖由 EstrellaDamm 於 15-10-21 發表
中過亦已生咗。初初會唔開心,因為覺得自己陀仔一直好輕鬆好健康,一時間難以接受。不過好快習慣數住食幾多 ...
完全同意,我都同你一樣,生完仲瘦過以前,除咗比較煩同有啲擔心,其實妊娠糖尿都無咩。少食多餐,少糖,其實食咩都得。我發現食有汁嘅嘢易超,例如黑椒雞排飯果啲,仲衰過偷飲奶茶。

禁止訪問

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

為咗bb健康,媽媽要加油呀!

別墅

唔洗擔心, 見咗營養師未? 其實跟住佢地個方法食野,可以改善的, 有好多野都可以食,只係控制份量就可以了。 我覺得自己仲健康咗添, 唔洗暴食, 體重唔會暴增添

別墅

kakabee 發表於 15-10-21 23:07
澤界就要減澱粉同糖。甘成日覺餓,可以食乜
我分享, 見完營養師後的餐單
早餐 : 嘉頓麥包2片連2款料 (芝士片/ 吞娜魚醬/ 雞蛋 / 番茄)
上午茶: 鮮奶一盒, 3 塊梳打餅
午餐 : 湯粉面 / 冇汁意粉連小許肉/ 一碗仔白飯連些少肉
下午茶: 細apple 一個and 梳打餅 , 好多粒車厘茄 (代替蔬菜食多多都得)
晚餐 : 菜一碗, 煎魚, 白飯一碗仔/ 湯意粉
宵夜 : 鈣思寶一杯 and 橙半個/ 提子6-7粒 

別墅

YY_2011 發表於 15-10-20 16:24

...
我有一心得, 就係行路散步, 有時晚餐出街食得豐富左, 我好肯定超標, 因為食完飯2 小時吉手指, 我就會行30-40分鐘路, 當吉手指時就唔會超標,
我每晚食完晚餐落街行25-30mins 一定合格 , lunch 食完唔行路就會超標所以行路係好緊要,

其實你一日六餐準時食, 食物跟足指引 , 多散步就會keep 到好血糖, 唔好愁

當有一餐超標, 你就提自己唔好再放肆亂食, 冇問題 , 我不知不覺間keep 了2個月 , 仲有3 w bb出世 ,
我唔想我bb 出世吉腳仔, 唔想老左有糖尿病, 一直撐 , 上天對我還不錯, 比了一個可解決的考驗

Kuakua  我都發現散步/踏步好有效  發表於 15-10-23 16:04

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆:cateye222 的帖子

Thx

大宅

引用:Quote:原帖由 YY_2011 於 15-10-20 發表中

原帖由 小高 於 15-10-21 發表
我都中左,初初真係好失落,仲要一日篤四次手指 + 驗尿......但為左阿B健康,我們要忍...加油呀!

...
Thanks!我要一星期抽兩天,每天篤七次手指!大家一齊加油!

大宅

多謝各位呀,資料好有用,有同路人分享,感覺很好啊!

大宅

引用:中左妊娠糖尿,要控制食量,唔食得甜,又成

原帖由 YY_2011 於 15-10-20 發表

...
就算出街食,之後散步就可以降返,未超過表

別墅

引用:Quote:原帖由+小高+於+15-10-21+發表我都中

原帖由 YY_2011 於 15-10-23 發表
Thanks!我要一星期抽兩天,每天篤七次手指!大家一齊加油!
你一日7次? 好高度數? 餐前餐後都要拮?

大宅

引用:Quote:原帖由 YY_2011 於 15-10-23 發表Tha

原帖由 cateye222 於 15-10-24 發表
你一日7次? 好高度數? 餐前餐後都要拮?
早餐午餐晚餐前後次加子夜一次,每星期兩天。糖水測試時result好似七點幾,唔係過好多。

大宅

回覆:cateye222 的帖子

BB出世後一定會拮腳仔check血糖,仲要拮6次,要坐部合格先會俾入產後病房陪你。所以生之前真係要乖啲,唔係BB要俾人拮多幾嘢。

子爵府

引用:Quote:YY_2011 發表於 15-10-20 16:24 中左

原帖由 EstrellaDamm 於 15-10-21 發表
中過亦已生咗。初初會唔開心,因為覺得自己陀仔一直好輕鬆好健康,一時間難以接受。不過好快習慣數住食幾多 ...
我同意你的講法呀~ 妊娠糖尿,算咁多種懷孕拼發症中算無咁嚴重,而且都比較易處理。side benefit 真係控制埋體重。。。不過當然過程中都會擔心控制唔到影響左阿b, 但篤住手指忍住口都ok

大宅

引用:Quote:原帖由 EstrellaDamm 於 15-10-21 發

原帖由 little_monkey 於 15-10-24 發表
我同意你的講法呀~ 妊娠糖尿,算咁多種懷孕拼發症中算無咁嚴重,而且都比較易處理。side benefit 真係控制 ...
又係o既,陀左六個幾月,而家體重同未有之前一樣,無重過。

首頁

尾頁

跳至