懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

19/10. 38weeks4
見完醫生了解所有情況,醫生都唔建議我肚入面個個食好住好,唔比自然作動先出世。所以就安排左我上病房聽胎動胎心跳,如果無問題就20/10早上先入院「引產」。當然19/10當晚安然無事,準備返屋企買定椰青作最後衝次,清下胎毒,加點清走佬袋、幫相相差足電。
19/10個晚執完野都已經好累,老公突然千叮萬囑我記得剪指甲,哈哈,因為聽姑娘講太多恐怖經歷。明明話自己唔緊張,但成晚根本訓唔著,碌下碌下。
20/10 38weeks5
約左早上八點入醫院,一入院打算一早出門搭的士,點知返工時間根本等唔到,如果自然作動想要部的士都唔知點算。
見等左一陣都無,噤不如搭返地鐵,地鐵當然好多人,因為返工時間,直到今日入院「引產」大大肚個,都無咩人讓座比我,我老公每次同我搭地鐵都專登摸下我個肚,比人知我大住個肚,哈哈!
去到QE急症室排隊登記入院,估唔到一大早噤多人排隊入院,當然唔止大肚婆啦!
整好晒,跟指示先上C2,因為係公務員關係,上到C2就查詢A11有無位,姑娘話要排下隊因為都有人等緊,噤向C2到 4人房settle down 左先,再等醫生檢查。
同房有三位媽媽都係約期今日「引產」,一個過左預產期、另一個同我一樣!等緊醫生時先上晒機檢查呀B胎動同胎心。之後見醫生見左過期居留個位媽媽先,檢查宮頸夠唔夠熟,之後就話夠晒,可以直接上產房人工穿水生。
當時我求神拜佛,希望我都可以...一等另一位媽媽已經第二胎但因為宮頸唔夠軟都無得直接上產房。等了又等,我以為唔記得左我,我好急,因為老公向門口等緊,如果無得即日穿水老公就可以先行離開,等到十點十五分終於在到我檢查。
病房醫生好似八成都係男人噤,檢查完當然好彩係無我分,醫生話宮頸未夠熟,所以要轉頭塞藥軟化宮頸,問左每個人反應都唔同。
塞藥時唔可以落地,一唔聽胎動同胎心..直到兩個小時,塞左藥半個鐘左右個肚開始痛,同宮縮,個時好開心,因為噤快見效,我想快快見到呀B,但過多陣又無料到,等到差唔多兩個小時唔比落地但我又好急又肚餓,當然剛好係中午探病時間,姑娘可能唔記得左我,再等多廿分鐘我忍唔住按鐘求救!
直到下午五點前我仲好精玲,咩反應都無,周圍行來行去,仲偷偷地落去七仔買零食,haha!但我對面個位太太已經典晒床。
五點到,我開始宮縮得比較勁,幾分鐘一次,我第一胎鬼知咩叫胎動,但只知幾分鐘硬到個肚帳晒,又痛,聽人講好似m痛,我以為係陣痛羅,我仲以為噤小兒科。走去同姑娘講我2-3分鐘就宮縮好m痛,係咪陣痛,可以再檢查,她一句話:陣痛痛到無你噤精神.....會硬到按都按唔入😑😑😑,無同我檢查啦!姑娘都有禮貌既,不過我死死地氣行返埋床。

待續.......

別墅

回覆:我的QE生產歷程

成晚就係向痛同急既邊緣渡過。keep 住去厠所,但落床又好辛苦。典下典下!
好唔容易到左第二朝,發覺無再噤痛,唔知係慣左定真係無噤痛。我心諗我已經兩晚無訓,同感覺到雙腳無晒力,到時真係黎料都唔知仲有無氣力生。
題外話,A11我住二人房,最高個層向海,環境都唔錯,仲有得點餐簡野食。同私家醫院有得比。

別墅

21/10 38weeks6
每一次痛都係人生既高鋒,琴日姑娘已經話唔好亂噤All驚壓到個子宮腫左。話覺得急未必真係,因為BB愈來愈低,會有噤既感覺。
但一早起身我唔理三七二十一去坐下先,因為我聽人講會生生下all屎,我唔想噤!
之後真係有屎all,十萬個開心。
去完時,發現有粉紅色,都無反應,洗手上返床,之後覺得係咪終於見紅哩,塞左成24小時藥!再去厠所探個明白,今次真係帶鮮紅既分泌物,終於有紅啦,即刻同姑娘講。
剛好八點多醫生巡房,檢查完,話子宮琴日得五成熟,今朝六成熟,心諗:痛左成晚先多得一成,剛剛合格落產房人工穿水再加催生。
唔好以為係開度數,係一度都未開,只係子宮成熟度,但一步一步既痛都係我人生未經歷過,我已經覺得好痛。

別墅

落去前要配定血,驚生唔到要緊急開刀。打好豆之後9點半落到產房,成8-10個助產姑娘整好胎心機,同媽媽陣痛指數部機,同應該吊緊鹽水另一包就催生藥。
十點到姑娘話老公到左,但要等醫生幫我穿左水先入得來。姑娘整好晒野就走晒啦,得返得一個向產房等,好凍即刻叫姐姐比多張被我,等左勁耐終於醫生向十一點左右到到,幫我人工穿水,穿個下向,個一刻都係痛....每接近一步呀B出世,都係我未接觸既痛,心諗之後唔會再痛丫嗎。左攪右攪,吉左幾下,突然間暖水流出如倒海!洗唔洗噤多,流噤多到生完仲有無家,姑娘話可能生十幾個鐘,好驚流晒要開刀,因為無胎水就要開刀。一唔路穿水我一路吸笑氣。吸到就來暈都覺得好痛!之後姑娘拿拿林叫我停話穿完啦!
之後等左一陣開始催生點滴。但仲未見到老公入來,就問姑娘,我老公到未,姑娘反問我你打左比老公未,我話一早向出面,你地話穿左水先入得,姑娘完全唔記得左我老公向出面,好彩問一問。
姑娘叫我睇定無痛既資料因為見話琴晚痛都好小兒科,都痛成噤。自問都唔算怕痛既人,之後以防萬一睇左先,老公入到來準備啦。
開始陣痛,吸氣都仲叫做忍到下,不過都係痛到典晒家啦!
之後好難噤過...由十一點開始落催生、之後一路痛到1點鐘、一大痛就典到我掟開左個笑氣!向到左典右典同大叫,真係好自然痛到大叫,我大叫:上網又話生仔聞笑氣唔痛,呃人既。
我老公好認真回我:上網既野都好信既,邊個話生仔唔痛。
我都無心情理他,一痛先聞笑氣,根本止唔住痛同唔夠快,試過幾次聞到wing 左耳鳴,即刻掟開個罩!
之後老公開始識睇陣痛部機,幫我羅住個笑氣,一見唔對路就比我聞,佢時間好準,但羅唔實攪到我成日聞唔到,生到我發脾氣🙈🙈🙈,大叫我聞唔到,個黎料但聞唔到真係想叫人殺左我!
個刻覺得無笑氣止痛點生,個幾兩個鐘都係得我同老公向產房,因為根本未開齊度數,都唔知開左幾多,但聽到話一度都未開,直到兩點鬆,我真係頂唔順啦!
本身唔想打無痛分免,之後大叫姑娘我要打,佢地即刻叫醫生來,三個麻醉醫生好快就再,之後問東問西,做劇痛加重,幾十秒痛大次聞笑氣都聞到wing 晒,又問有咩病呀。
之後開始準備,好次插左條管向背脊,都唔係好知咩事,之後我典得愈來愈勁,姑娘話你噤醫生打唔到家,好危險家。
之後隱匿聽到,醫生話我無打過,係咪噤樣,似係實習定點,攪左好耐,叫我攣弓蝦米訓向到比氣他們插支野入背脊骨到!屈左好耐,攪左一輪仲未打,我一路痛到想旭但都比人按實左,話唔好旭啦!好危險,我估應該係插左條管入背脊骨,但未入藥!
劇痛又唔比人旭,一路聞笑聞,痛到唔想放手,但開始耳鳴,想暈,之後被迫放手笑氣!
之後又要痛再聞,唔理噤多,我頂唔順,大叫可唔可以快手,好痛,打得未!
姑娘話唔好再亂旭啦,就快家啦!
攪左好耐真係好耐,成身無著衫又凍!
終於差唔多到三點打完,打之後就,問我腳有無反應,問我幾分痛,我痛到暈點知,大叫我好痛唔知幾多,生得未呀!
個刻我根本唔知開左幾多,只係知醫生話薄左好多家啦,整晒所有,醫生話加大個催生藥由三去到六,其實每下痛都有大量胎水流出,我仲擔心緊,會唔會無晒,之後打完無痛仲痛既,過左半個鐘都仲係好痛,姑娘比左個按藥制我,話仲好痛就按一下會自動加藥,但加多句最好唔好啦!
之後每次痛都好想All,但得我同老公,上網睇同朋友經驗,叫唔好亂all 唔係會爆同pat pat 都會爆!由完全未開到開到十度, 好似一個鐘到,因醫生見用左無有之後加重催生藥既關係。
但真係好想all,之後痛到忍唔到,一痛就試all,反而無噤痛,之後又驚,到下次痛就大叫左幾次生得未呀!好痛呀!
之後有兩個姑娘同醫生入來檢查,話差唔多啦,我問可唔可以all ,佢終於比我試生,但我聽到開得九度,試左幾次,又叫老公去睇下係咪見到呀B頭髮,之後可能開始出藥力,痛慢左,其實未必痛慢左,係有些痛止左,但去到劇痛都痛!要她們提我係咪痛,話痛就all, 但真係唔知幾時痛要入戲肉先知,但已經唔夠時間推。
之後突然叫我唔好all,話要整好晒野,要Bb向清潔既環境出世,叫我忍下,但有時點忍,姑娘話已經開晒啦,你有痛就push la , 生左五次到呀b 終於出世,用左半個鐘都無就出世啦!
呀b 個頭一出,姑娘叫我唔好再push la ,
我未出晒黎就聽到呀 b喊出聲啦,之後打麻醉剪回陰,終於見到佢啦,個下腳又震,成個都震,已經無晒力啦

完......

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

恭喜!過程係漫長,但最緊要bb 順利出世。祝bb 快高長大,你要坐番個靚月!

macy_macy    發表於 15-10-25 21:08

大宅

好偉大嘅媽媽!!辛苦晒!!
睇住你嘅經歷,我都感受到你生嘅過程好辛苦好痛,我未生,我都好擔心

男爵府

好驚啊,我下個月都係QE 生,D姑娘好吾好啊

複式洋房

恭喜恭喜,媽媽辛苦了,見到bb 咩都值得😘😘👍👍

macy_macy    發表於 15-10-25 21:08

男爵府

我剛剛先係qe 生完

我見親都係女醫生

我住頭等 (一人房) 超正

我兩胎都係止痛針 (打pat pat嗰d) 同笑氣就生到。 笑氣係你要跟足instruction吸, 唔係喪吸同亂吸, 先有用。 我就算好痛都可以好冷靜, 一粒聲都無哎過,所以笑氣對於我係work ge, 不過其實去到後期都係靠支pat pat 止痛針。

肥豆媽咪    發表於 15-10-28 20:42
cheuklei    發表於 15-10-25 20:59

複式洋房

恭喜哂樓主~~~

別墅

引用:好驚啊,我下個月都係QE+生,D姑娘好吾好啊

原帖由 tsangnetnet 於 15-10-25 發表
好驚啊,我下個月都係QE 生,D姑娘好吾好啊
其實真係一DD,整睇上都幾好!
有惡既都係為左BB好

別墅

引用:我剛剛先係qe+生完我見親都係女醫生我住頭

原帖由 keung0413 於 15-10-25 發表
我剛剛先係qe 生完

我見親都係女醫生
你好勁,我就頂唔順,不過唔同盤位痛又唔同

大宅

都係QE我第一胎都係打止痛針,來緊2日預產期,好緊張好驚。我記得當時醫生幫我穿水后姑娘就係甘叫我用力all曬D野出來,但又無話開幾多度
另外想問下自然穿水係點樣既,請有經驗jm賜教

別墅

我睇到好驚睇到眼濕濕!
搞到而加個肚陰d陰d肚好唔舒服

同埋好老實,雖然老公會陪產,但我又唔想佢望到我下面,我擔心佢成世有陰影,只係想佢企我隔離幫手比下力咋...

大宅

引用:都係QE我第一胎都係打止痛針,來緊2日預產

原帖由 aa77717 於 15-10-25 發表
都係QE我第一胎都係打止痛針,來緊2日預產期,好緊張好驚。我記得當時醫生幫我穿水后姑娘就係甘叫我用力all ...
我都係QE生,囝囝就快滿月
當時我陣痛開左兩三度就落左產房,痛得愈來愈密,但都未穿水,一痛我就忍唔住用力,之後感覺到下面“卜”一聲,啲水就流出黎仲好溫暖

不過我懷疑係我一痛就用力所以整穿左羊水

別墅

回覆:lym718 的帖子

他應該無心情睇你下面望bb出世,他叫你痛都好手忙腳亂,同姑娘叫可以唔望,係如果想望就出世時會叫睇,但焦點應該係個bb到

我老公話出世個刻無咩血,多血係出胎盤

大宅

恭喜樓主,我第一胎都係qe催生,不過我只聞笑氣同打pat pat 止痛針

複式洋房

引用:我剛剛先係qe 生完我見親都係女醫生我住頭

原帖由 keung0413 於 15-10-25 發表
我剛剛先係qe 生完

我見親都係女醫生
有咩資格先可以上到頭等房呀?

男爵府

回覆 misschu123 的帖子

唔知..姑娘offer
我老公好似係point 4x

複式洋房

勁!!!!好好抖下喇~~~偉大既媽媽!

macy_macy    發表於 15-10-28 21:06

首頁

尾頁

跳至