夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

究竟係佢變左,我變左,定環境變左而令到大家都變左呢?
生完囡囡之後,我自然將心機放晒係囡囡到多過C6,同時,亦覺得C6同我初識佢時唔同左好多,個人小氣左,容易嬲同黑面,相對上,我對佢都同樣少左耐性,睇佢樣樣都唔順眼。但係老實講,佢算係好爸爸,肯湊囡,我煮完飯佢肯洗碗,又肯洗奶樽,但係就梗係覺得佢好唔請願做,做完又黑口黑面。其實係咪自己小心眼,唔應該理佢呢D表情? 又或係佢其實成日都黑口黑面,根本唔關做唔做家務既事呢? 我有提出話我做,但佢堅持自己做,其實我亦有提議請工人,等大家可以多D時間相處同輕鬆D,因為大家都要返工,日頭係婆婆湊囡,但係佢堅持唔請,只係因為唔想有個陌生人同住。所以有時好憎佢咁自私,我自問人工夠養自己加呀囡加請工人有餘,點解自己要咁辛苦,有時等佢洗完碗,我仲要抹地抹到11點幾,每次一諗到呢到,就覺得好委屈。
佢每晚一係就早訓過我,一係就碌 FB or 打機,都唔會同我傾下偈,真係覺得好冇癮 ,整整下我覺得我地既關係就只係囡囡既爸爸媽媽 only,冇晒兩公婆既關係同感覺,可能好多人都話結婚耐左就會由愛人變親人,所以好正常,但係我自己覺得好唔開心,唔知佢係咪都同我一樣覺得唔閞心定冇野呢?

瑪瑙宮

請個鐘點 weekend 幫下囉.

珍珠宮

再係咁,好易有小三..因為你地有GAP 位,
就算無小三, 你兩公婆淡如水, 咁一齊生活有咩意思?

其實一段幸福既愛情,唔會因為有個囡而變壞,
只會愈變愈好 ..

睇你經濟環境,應該唔洗問題.
穩個時間同C6傾下~

大宅

Nancy20090615 發表於 15-11-25 11:11
請個鐘點 weekend 幫下囉.
鐘點佢都唔想請,因為佢好慳!

大宅

BIGPAT 發表於 15-11-25 11:17
再係咁,好易有小三..因為你地有GAP 位,
就算無小三, 你兩公婆淡如水, 咁一齊生活有咩意思?
佢永遠傾完都當冇件事,一係傾傾下就嗌交,又永遠覺得自己冇問題......好難同佢溝通!
小三呢樣野,我又唔係好擔心既,其實我一開始拍拖已經同佢講如果佢任何時候發現有第二個更適合佢,佢講就得架啦,我隨時可以放手架,可能你會問其實係咪唔夠愛佢,我承認我以前係愛自己多D,生完囡之後就愛囡多D,一世人流流長,唔想因為感情事而令自己一歇不振,所以依家咁既關係而令我唔開心,真係好困擾.....

珍珠宮

CCBICE 發表於 15-11-25 11:32
佢永遠傾完都當冇件事,一係傾傾下就嗌交,又永遠覺得自己冇問題......好難同佢溝通!
小三呢樣野,我又唔係 ...
咁你都同我一樣, 如果佢有第3者,講聲就得,我乜都唔要,我只帶番個女,
但係你話你愛女多過佢,咁就唔得了,
有個女係重要,但老公都重要,
其實佢係米"呷醋"呢?

你而家係米只當佢係"爸爸"角色,無當"老公"?
每星期或者每月有無抽時間二人世界??

瑪瑙宮

CCBICE 發表於 15-11-25 11:32
我承認我以前係愛自己多D,生完囡之後就愛囡多D, ...

問題根本係您唔够愛佢.

子爵府

回覆:CCBICE 的帖子

你講到咁
你地好似無愛
不如各自追求真愛
你愛自己多d唔係唔好
如果對方感覺唔到愛
你地關係唔會變好
當初你為咩同佢結婚呢?
只為左結婚生仔
無乜愛?
如果唔係無愛的話,你到花心思係段婚姻到啦
每個人都話自己會放手好灑脫
但事發都係傷,未必有你想像中咁易

未經本人同意,請勿轉載內容!

大宅

BIGPAT 發表於 15-11-25 11:41
咁你都同我一樣, 如果佢有第3者,講聲就得,我乜都唔要,我只帶番個女,
但係你話你愛女多過佢,咁就唔得了,
有 ...
冇呀......星期六日要自己湊囡,因為婆婆已經星期一至五都湊呀囡,唔想打擾佢,等佢可以休息,所以星期六日一定係自己湊返!

大宅

Nancy20090615 發表於 15-11-25 11:43
問題根本係您唔够愛佢.
Um......唔夠愛佢,一半同意一半又唔同意啦......可能真係俾呀囡做左我地既第三者

侯爵府

引用:究竟係佢變左,我變左,定環境變左而令到大

原帖由 CCBICE 於 15-11-25 發表
生完囡囡之後,我自然將心機放晒係囡囡到多過C6,同 ...
你其實已經講曬個重點出黎啦。
你自己都話自然將d精力時間去左個女度囉你對佢既關心又會有幾多呢?
既然你對佢既關心都減少左,你期望佢對妳既關心會唔減少咩?

珍珠宮

CCBICE 發表於 15-11-25 11:44
冇呀......星期六日要自己湊囡,因為婆婆已經星期一至五都湊呀囡,唔想打擾佢,等佢可以休息,所以星期六日 ...
咁你同我一樣,我都係星期一至5婆婆湊,星期六日自己湊,
但我同老公感情都無變,
我星期2,4同老公番娘家食飯睇囡, 星期5就2人世界出去食,
星期六日自己湊,

星期日一定出街戶外親子
其實親子時間好好機會, 將大家拉近.

希望你唔好個心態係愛女多過老公.
我覺得你老公,係有D呷醋.

仲有另一方面, 性生活都要KEEP
不能有女後,無同老公愛愛.

大宅

eggpudding 發表於 15-11-25 11:43
你講到咁
你地好似無愛
不如各自追求真愛
其實我相信我地大家都愛大家既,只不過係相處有問題,我有時返工見唔到佢都會掛住佢架,我曾經都會花心思係D咩咩紀念日買禮物俾佢架,不過佢唔領情啫......

大宅

BIGPAT 發表於 15-11-25 11:52
咁你同我一樣,我都係星期一至5婆婆湊,星期六日自己湊,
但我同老公感情都無變,
我星期2,4同老公番娘家食飯 ...
我同你唔同,你係將呀囡放係婆婆屋企湊,平日夜晚都有兩公婆私人時間,但係我係婆婆上黎我屋企湊,我放工婆婆就走,我地要自己湊返呀囡,所以真係一D私人時間都冇! 其實我得個問題只要請工人就可以解決,但係佢偏唔請,所以係佢選擇將我地既關係越拉越遠!

別墅

其實兩公婆相處都是一門學門來的,放開心態,兩人多點溝通。

瑪瑙宮

CCBICE 發表於 15-11-25 11:48
Um......唔夠愛佢,一半同意一半又唔同意啦......可能真係俾呀囡做左我地既第三者
...
您要攪到乜都比晒個囡, 咁無辦法喇.

大宅

回覆:CCBICE 的帖子

感情係互動,你篇文已經有答案。你自己變就認為自然,老公亦要你關心架。無關心又多咗工作,自然黑口黑臉。你又會反黑佢因為睇唔順眼,惡性循環。

>>> 生完囡囡之後,我自然將心機放晒係囡囡到多過C6,同時,亦覺得C6同我初識佢時唔同左好多,個人小氣左,容易嬲同黑面,相對上,我對佢都同樣少左耐性,睇佢樣樣都唔順眼。

珍珠宮

CCBICE 發表於 15-11-25 12:03
我同你唔同,你係將呀囡放係婆婆屋企湊,平日夜晚都有兩公婆私人時間,但係我係婆婆上黎我屋企湊,我放工婆 ...
而家唔係問題請唔請工人,
其實多一個工人,多一樣煩事,
你地一樣會為工人煩...
如果工人唔聽話, 湊得你個女唔好,
仲煩.

反而婆婆係自己人, 先放心,
如果無二人世界,星期六日戶外活動吧,
多D 活動,唔好只係屋K.

珍珠宮

BK Milk勳章

CCBICE 發表於 15-11-25 11:00
生完囡囡之後,我自然將心機放晒係囡囡到多過C6,同 ...
平時返工會唔會同佢whatsapp吓, 傾吓電話? sweet 嘢係要不知不覺咁"心"落去, 明白你攰, 佢都係, 大家都係為個家好
家務嘅嘢, 唔夠時間咪做少D, 爭取多D時間兩夫妻傾吓偈

小朋友大咗, 帶埋佢落街散吓步都好架, 又多D時間傾吓偈

大宅

黑面根本唔係做唔做家務問題
最大問題係你情感上無兼顧你老公, 只放在女身上
當一個男人回家只有付出, 老婆又唔識欣賞, 成日怨唔請工人...
如果愛都唔肯做, 就仲大問題

首頁

尾頁

跳至