自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

引用:法律嘅嘢,我識條毛

原帖由 I9528 於 15-11-26 發表
法律嘅嘢,我識條毛

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

官字2個口,如果唔係外傭係本地阿伯,一定入罪!
起香港,香港人係2等公民,有交稅既香港人係三等。

公爵府

回覆:法律真係唔係我地呢D平凡人可以理解的!!

又一單証明香港僱主幾無助,唔怪得香港咁受外慵歡迎。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

禁止訪問

男爵府

你諗如果僱主係差人,你係個外傭.. 差人同你講你諗左佢,我地唔會告你... 你覺得有無問題?

子爵府

可以上訴嗎?

有冇議員或組織可協助可憐的香港僱主?!

男爵府

畀面勳章

一切皆是命,半點不由人!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

晌香港,
僱主同外傭法庭對決,
十撼九輸。
外傭犯事入罪不成屢見不鮮,
脫罪後反告僱主亦大有人在。
奈何 !

公爵府

回覆 baubaulee 的帖子

我估計係警方提供的証據資料唔太齊, 引起法官認為工人認罪時不在一個公平的環境下. 呢個只係我估計

總之做顧主, 真係要小心自己的財物. 我家大部份貴重野都在保險箱. 另小量現金及少少值錢的就放入有鎖的櫃桶.

複式洋房

引用:Chock 下都有罪,林 loan 咪要坐10碌8碌

原帖由 超級特務 於 15-11-26 發表
Chock 下都有罪,林 loan 咪要坐10碌8碌

賤人就是矯情

伯爵府

回覆:tintinlam 的帖子

原因好簡單,無罪>>僱主包養佢同送走佢,有罪坐監>>政府養佢同遣返佢

寶石宮

珍珠宮

2024年龍年勳章

tintinlam 發表於 15-11-26 10:39
麥潤壽誘導認偷錢 印傭獲撤控痛哭

咁要請教個官, 如果懷疑家傭偷錢, 係咪要講"依家唔係事必要你講, 除非你自己想講. 不過你所講的說話或者會被紀錄低, 將來有可能成為呈堂証供, 你有權保持緘默, 亦可以請代表律師......"

侯爵府

香港法律好可笑

伯爵府

BK Milk勳章

差究竟有冇嘢可以保障吓我地啲小僱主咪

子爵府

遇到相同情況,顧主應如何處理?
點都要補一個月佢走?!
好似被人老笠都唔準叫囉!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

koko2000 發表於 15-11-26 11:33
我估係報警前個工人認有偷, 但可能去到警局 OR 上到庭, 個工人否認有偷.
由於有偷錢與無偷錢, 係要証據, 唔係單單顧主的証供就可以做証. 所以判無罪.

顧主誘導工人承認偷錢係不能成係有力的証供, 所有可以記錄的証供在之前一定要先警介, 說明佢應有的權利.

而家唔係判顧主有罪, 只係判個工人無罪. 如果佢有多D証據可以証明係工人偷, 才可能有機會令佢入罪.

而顧主亦應將自己的財物鎖好
冇錯, 係一次也不能疏忽, 財物我平時鎖得好好, 有次老公放咗3千人仔喺我書枱上, 我冇為意, 第二朝出房俾工人執嘢時唔記得咗, 亦冇上心, 過咗幾日(好在未過星期日, 否則工人放假已運咗出街了), 老公問起, 我完全冇印象, 後尾喺房揾到, 有人刻意將啲錢放喺書枱旁一啲摺埋口嘅紙袋裹面(摺埋口嘅紙袋, 啲錢唔會穿透跌入去吧), 但仲喺我房, 即係有人攞咗唔敢收埋喺佢自己房, 但擺埋博我唔記得, 同靜觀其變, 如果我冇揾同冇出聲, 工人就會放假時攞出去, 哩一刻, 我就算知道係邊個做都奈佢唔何, 工人好古惑。

子爵府

引用:麥潤壽誘導認偷錢 印傭獲撤控痛哭(綜合報道

原帖由 tintinlam 於 15-11-26 發表
麥潤壽誘導認偷錢 印傭獲撤控痛哭
偷左,認左,都可以冇罪????
咩世界?? 個官食左💩???

幾時先上到車.....

大宅

邊個賊會自己招認偷咗野㗎!個官係咪座住咗個腦

首頁

尾頁

跳至