網購天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

雙十一落單, 第一次用淘寶直送,同一張單, 6件貨收左,
點知有兩間店的單被拒收, 仲有一件貨未到直送倉,請大家幫忙應該點做, 謝謝

• 被拒收第一間店, 貨已退回倉, 叫我申請退款,已申請, 我用PPS, 請問如何取回款項?

• 被拒收第二間店, 未找到貨位置, 但買家好好人,會安排重新發貨, 問我取送貸地址, 我如何做轉運? 是否直接聯絡?我係新手,唔知點做, 之前只是跟住淘寶系統做

• 另一件貨未到直送倉, 會否被退? 聯絡唔到圓通,可以點做呢?

大宅

who530 發表於 15-11-26 14:20
雙十一落單, 第一次用淘寶直送,同一張單, 6件貨收左,
點知有兩間店的單被拒收, 仲有一件貨未到直送倉,請大 ...

1. PPS退款會直接退返去銀行戶口
2.如果你想用返官方集運既,就再落一次單,再選擇返官方集運/直送(注意:如果係同一樣物件即係有機會會再被拒收,所以要搞清楚拒收原因先知道可以點做)。之前果單就同賣家講清楚,退款,重新下單。如果唔想重新落單,就要聯絡返淘寶官方集運間公司既客服,同佢講返新既運單no.。

3. 未到就答你唔到啦!

通常拒收都係因為包裝爛左,似俾人拆開過,或者係size太大,所以你要問左拒收原因先!

別墅

baobao18 發表於 15-11-26 15:04
1. PPS退款會直接退返去銀行戶口
2.如果你想用返官方集運既,就再落一次單,再選擇返官方集運/直送(注意:如 ...

Thanks, Baobao18

拒收應該係太大或太重, 如果唔想用同一間,想轉另一間集運, 可以點做? 係咪係淘寶找一間集運拍就可以,跟住比集運倉的地址賣家, 請問有冇用開那間便宜和隱陣? 件貨8KG, 謝謝

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:baobao18+發表於+15-11-26+15:04+1.+

原帖由 who530 於 15-11-26 發表
Thanks, Baobao18 拒收應該係太大或太重, 如果唔想用同一間,想轉另一間集運, 可以點做? 係咪係淘寶找一間集 ...
件貨8kg好多集運做到,問題係包裝後尺寸幾多。至於有退貨又淘寶直送既我都有,但貨都未收。
你可以問左淘寶點做
另外仲可以可在阿里旺旺中尋找
「圆通速递集运:hk01」 /
「圆通速递集运:hk22」
以下電話放心,唔會打通,比埋你
查詢或可致電755-23451158/23451159

別墅

揚莉煒媽咪 發表於 15-11-26 15:34
件貨8kg好多集運做到,問題係包裝後尺寸幾多。至於有退貨又淘寶直送既我都有,但貨都未收。
你可以問左淘寶 ...
20 x 57 x 33 cm

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:揚莉煒媽咪+發表於+15-11-26+15:34+

20 x 57 x 33 cm
咁細都拒收?圓通好似總和100cm就拒。件貨係乜黎?

別墅

揚莉煒媽咪 發表於 15-11-26 15:45
咁細都拒收?圓通好似總和100cm就拒。件貨係乜黎?
旅行袋

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:揚莉煒媽咪+發表於+15-11-26+15:45+

旅行袋
咁都拒收,唔好用直送喇,用集運啦

別墅

揚莉煒媽咪 發表於 15-11-26 15:56
咁都拒收,唔好用直送喇,用集運啦
以後都唔用喇, 怕怕......
中途想找人又找唔到, 以為用郵局隱陣, 點知佢地都聯絡唔到圓通

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:揚莉煒媽咪+發表於+15-11-26+15:56+

以後都唔用喇, 怕怕......
中途想找人又找唔到, 以為用郵局隱陣, 點知佢地都聯絡唔到圓通
我搵圓通搵到驚,之前見口卑差,但見運費平又博,貪字得個貧我講我自己。

別墅

引用:Quote:原帖由 who530 於 15-11-26 發表以後

原帖由 揚莉煒媽咪 於 15-11-26 發表
我搵圓通搵到驚,之前見口卑差,但見運費平又博,貪字得個貧我講我自己。

...
最激氣係淘寶個status係話已經簽收左,冇話拒收,到取貨先知有兩件冇得收,而家仲有一件未到,都唔知點安排,又冇得問…

複式洋房

who530 發表於 15-11-27 00:27
最激氣係淘寶個status係話已經簽收左,冇話拒收,到取貨先知有兩件冇得收,而家仲有一件未到,都唔知點安排 ...
我想問下你件貨依家點?我都係status話已簽收,用旺旺問圓通先知道拒收,但係人地快遞都話已簽收....

別墅

引用:Quote:who530 發表於 15-11-27 00:27 最激

原帖由 我夢 於 15-12-02 發表
我想問下你件貨依家點?我都係status話已簽收,用旺旺問圓通先知道拒收,但係人地快遞都話已簽收....
...
第一,二件都拒收,第三件簽收左,等緊佢送到香港,我最後打電話去淘寶香港熱線問,佢地話拒收係唔會有通知,詳情你可以問問熱線

複式洋房

who530 發表於 15-12-2 13:33
第一,二件都拒收,第三件簽收左,等緊佢送到香港,我最後打電話去淘寶香港熱線問,佢地話拒收係唔會有通知 ...
我真係想知個熱線要等幾耐...等到我暈...
最奇怪係大陸個速遞話已簽收, 圓通又話拒收左...
都唔知信邊個好...件貨到底去左邊都唔知...

別墅

引用:Quote:who530 發表於 15-12-2 13:33 第一,

原帖由 kylar 於 15-12-02 發表
我真係想知個熱線要等幾耐...等到我暈...
最奇怪係大陸個速遞話已簽收, 圓通又話拒收左...
都唔知信邊個好. ...
圓通我聯絡唔到,淘寶熱線覆我係拒收,我有直接找賣家,一個唔知退回貨未,但賣家再發給我,另一個已退回貨,要我退款再拍,但冇得用之前個價,所以我冇再拍

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+揚莉煒媽咪+於+15-11-26+發表

原帖由 who530 於 15-11-27 發表
最激氣係淘寶個status係話已經簽收左,冇話拒收,到取貨先知有兩件冇得收,而家仲有一件未到,都唔知點安排 ...
問唔到,用直送全被動,下次用直送會用番啲相熟賣家至博,好話為啲

大宅

認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章

剛問過圓通直送 宅配size: 單邊不超過150cm, 3邊相加不超過300cm, 重不超過30kg送郵局自提件單邊不超過60CM,三邊相加不超過90CM, 重不超過5kg

首頁

尾頁

跳至