在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

ms.coffee 發表於 16-3-1 15:05
我剛resign, 打算用公積金6O萬到養活自己+仔女(我負責交雜費,水电煤),希望D錢捱到十幾年,(多數都可能要 ...
支持你

唔知你要負責付多少錢, 就咁睇應該去到小六都可以, 不過期間可以找份pt或者散工做下幫補下, 同埋慳少少洗咁, 習慣左其實都OK

洋房

回覆:全職媽媽 = 窮困

有個機會可以改變生活狀況,有興趣了解一下嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我剛resign, 打算用公積金6O萬到養活自己+

原帖由 ms.coffee 於 16-03-01 發表
我剛resign, 打算用公積金6O萬到養活自己+仔女(我負責交雜費,水电煤),希望D錢捱到十幾年,(多數都可能要 ...
你一 D 都吾傻,我情況同你類似。
我生左仔女後resign 了, 之後用自己儲蓄100萬到養活自己(我自己個人使費、旅行、去街市買下水果等)。老公負責幾乎所有開支雜費(租、水电煤、仔女返學 /活動、工人、養車入油、長老家用等)。不過老公比左張自動塧值八達通和附屬咭我任用!
結果,我 D 錢居然可以捱到仔女上晒小學!(不過我認我使錢大手大腳,吾識計劃,見野鐘意就買!)

到仔女上晒小學後,自己日頭有 D 悶,就開始上午返 part time, 储下來的錢就用黎每年假期同仔女狂去旅行,不知幾開心!

别人覺得我很傻,但,這八、九年我過得很開心!

首頁

尾頁

跳至