懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

這是關於我腦膜炎bb的故事,自己走過的艱難路,不想其他媽媽走。前陣子,我在這裡貼了關於我孩子患了嚴重腦膜炎的見證。意想不到是收了超過一百個留言,説看了很受感動和祝福天佑繼續健康成長。

但昨天我收到一位母親留言,她的初生兒子因乙型鏈球菌引發腦膜炎住進ICU, 而她也同樣是開刀生的。在產前,她已經被驗到有這個菌,但醫生説因為是開刀生,所以沒有問題,也沒有在母體先打抗生素。但在我這幾年間接觸的個案,開刀生也是有可能染到乙型鏈球菌。

所以,在此呼籲各位準母親一定要去染乙型鏈球菌,而且如發現有,就一定要預先打抗生素。大家請把這個分享給準備要生bb的媽媽,實在不想再看到悲劇發生,不想再看到bb受苦和母親的眼涙。以下是天佑的見證連結。

最後,懇請大家為現在ICU的bb祈禱。

如果你有興趣知道我兒子的故事,可以在這裡看到。http://tv.cbn.hk/node/1544

大宅

我35周時驗到有b鏈,都係開刀生。是不是應該要求醫生開刀前幫我打抗生素? 咁bb出世後他乜需要打嗎?

大宅

如果35週前生左,咁點樣驗到有

大宅

回覆 shirleyfoo1213 的帖子

樓主, 我係其中一個留言既JM(生早產B果個), 我再次感激你既分享, 因為可以令準媽媽知多D,
我因妊娠毒血症而早產, 其實好多準媽媽, 甚至已經做人媽媽既都唔知呢個症, 所以我生完後, 都分享自己經驗,希望準媽媽能夠多加留意, 但原來我分享出黎俾準媽媽聽,俾人話唔好講埋D唔好既野, 果種無奈........

子爵府

回覆:記得一定要驗乙型鏈球菌,實在不想悲劇重現

我朋友35週入威院生,院方安全起見即幫她打抗生素順產,出院後私家醫生打電話比佢講佢真的中咗b鏈,她很感激醫護人員的決定!

當年我生仔果陣都都問開刀定順產,醫生都話開刀唔使打抗生素。

樓主感謝你分享!

男爵府

樓主, 多謝你的提醒!

子爵府

2018復活節勳章

謝謝提醒,祝福你bb身體健康

複式洋房

sinsinlo 發表於 15-12-3 15:34

樓主, 我係其中一個留言既JM(生早產B果個), 我再次感激你既分享, 因為可以令 ...

你是有愛心的媽媽,我們受過的苦,真不想別人受。所以,別怕,繼續分享,幫幫其他人。

複式洋房

vdigi 發表於 15-12-3 14:06
如果35週前生左,咁點樣驗到有

不是35週驗的,生前一個月就可以驗了

複式洋房

lingcheechee 發表於 15-12-3 13:36
我35周時驗到有b鏈,都係開刀生。是不是應該要求醫生開刀前幫我打抗生素? 咁bb出世後他乜需要打嗎? ...

應該是母親和bb都要打。

大宅

Qe 安排左我35週返去驗,我意思係如果我驗之前就生左,咁咪唔知我有無囉

複式洋房

35週時驗左b鏈,雖然冇事,但我問健康院姑娘,會唔會而家冇菌,到生時有但唔知架?佢答我好少機會會咁...但「好少機會」即係有機會啦

我唔明,既然呢隻菌咁嚴重,點解唔安全至上,無論驗到有冇,順產或開刀都打定抗生素先呢?

複式洋房

政府就是要省錢

複式洋房

vdigi 發表於 15-12-3 22:27

Qe 安排左我35週返去驗,我意思係如果我驗之前就生左,咁咪唔知我有無囉 ...

那你自己付錢最d驗

別墅

多謝樓主分享,祝BB早日康復

大宅

回覆:shirleyfoo1213 的帖子

多謝分享

大宅

問左醫生,佢話唔會幫我同bb打抗生素,除非我係順產,但一早book左開刀了。。。

複式洋房

lingcheechee 發表於 15-12-11 12:04

問左醫生,佢話唔會幫我同bb打抗生素,除非我係順產,但一早book左開刀了。。 ...

是政府對嗎?因為他們覺得機會好微。

複式洋房

我23週時驗到有b鏈,健康院已經話35週後唔會再驗,生時一定要打抗生素...話已經假設你係一定有菌...咁會安全d

大宅

引用:我朋友35週入威院生,院方安全起見即幫她打

原帖由 terrychk 於 15-12-03 發表
我朋友35週入威院生,院方安全起見即幫她打抗生素順產,出院後私家醫生打電話比佢講佢真的中咗b鏈,她很感 ...
我睇張國良醫生,係開刀既,佢同我講開刀都要食抗生素打走隻菌喎,不我冇中b鏈

首頁

尾頁

跳至