婆媳關係

跳至

首頁
45678...67

尾頁

別墅

回覆:waiwai220 的帖子

子爵府

回覆:我老公的一屋叉燒的家庭

每一個故事都好好笑!笑C人啦⋯⋯
牛黃解毒片,估計個工人可以排毒

男爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

103毛

別墅

啱啱嗰邊睇完姑仔故事,最後爛尾了!咩原來好多人會走出來鬧交㗎
我第一㳄開post 咋請各位高抬貴手

別墅

費事你地好似隔離姑仔post咁鬧我人地冇得罪我點解我要咁鬧人,今日以下幾個posts就one by one 解釋點解同呢個叉燒家庭咁大仇口。

(8)62仇口篇
其實同佢都冇咩嘅,佢只係口臭啲同認屎認屁,但我覺得佢身為長輩又唔應該成日講野不負責任同埋挑boot我地後輩之間嘅感情。
1)結婚前同我daddy講好彩有個女可以攞人禮金,否則好似佢咁個仔娶老婆,蝕左!雖然佢笑笑口講,但嗰刻真心冇人覺得funny.
2) 成日打俾三仔講大家姐是非,打俾細佬講二家姐是非,一日打幾百轉電話,挑撥離間。
3)吹水唔抺咀,同我屋企講cash is king, 話以前啲生意點一車車cash送俾佢,又話自己吵股票好叻好似股神一樣,其實是井底之娃
4)喺大家所有人面前鬧二姑9老公係孤寒豆,正PK..... 但以前相反敎我C6唔好俾咁多$老婆,間屋不要寫老婆名!oh 自己女就要攞,人地嗰女就咁樣對,double standard! 你私下咁諗我都算,你大大聲鬧人姑爺,但反過來又咁教仔,你當我死架?

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-10 07:29

複式洋房

追106

別墅

(9) 99仇口篇

佢就當然唔駛講,我開posts 都係因為佢,我憎佢首先因為佢對我C6好差!
1)屋企交錢,電腦壞,按摩椅壞,所有野有問題都係搵我C6攪。咁你地當然話男仔幫呀媽好應該,但佢要個仔攪係要立即,無論c6身在何處,開緊會,喺新界燒野食, 都可以打電話來大吵大鬧一定要番來幫佢整。當然我c6唔係低B到次次應承佢,但都真係好困擾!
2)明明屋企有個女喺度住,但所有野都不用佢做,明明解釋英文說明書或打去電話公司嗰啲可以叫佢做,佢都要煩我c6 instead.
3) 大花筒--自己一年番5,6次外國,㳄次買單程機票。點解錢要咁浪費?你買open ticket book 定個itinerary 幾時回程好難嗎?次次同佢講呢個issue都反面,閙到我c6死,但買飛又用我c6公司信用咭!!
4)次次公事上c6同大姑9鬧交(c6啱),99 次次出來做架兩。請問一間公司次次有人咁出來攪亊仲點會成功?公事私事應該分淸楚。99你30年冇出過來這個社會工作,可唔可以唔好知小小扮代表,盲目支持你個有精神病嘅女?在家姑9是家姐,在公司我c6是伱個女嘅上司,is that clear?
5) 我岩岩生完在港島區醫院五天,99住九龍,佢夠擔死每日叫我c6去車佢過來探BB再送佢番屋企。(我c6在醫院陪瞓,冇離開過hospital. 車亦泊在屋企,佢叫c6車佢,有沒有咁自私?)c6 of course not show her, 跟著佢就打俾二家姐叫佢車。問題係二姑9老公出左trip, 佢係同親家99來的,and 要坐的士。二家姐住深井,來探我一定西随直出,半個鐘攪掂!99個晚又喊又鬧話唔認佢做女。最後二姑9同自己99由深井坐的士出九龍接99再行東隨過來,玩咗個幾鐘)
其實我6299有司機,只不過崓日星期日放假,點解唔可以遟一日先來,or take taxi alone? 要攪到打來同我c6係咁投訴,姑9又打來講幾百次點settle? 我啱啱生完好需要c6幫忙and enjoy family time, 點解你要咁麻煩99!

To be continued....

咸蛋三寶飯    發表於 15-12-10 07:31

別墅

(9.5) 99仇口篇--解說我點解咁憎佢
以前講過:
1)敦煌事件
2)話我呀媽唔識煮飯點做人呀媽
3)醫院生完仔煩住哂
4)呃我c6話以前幫佢擋熱水woo原來呃人

新case:
1)過大禮:一句講完,62入咗8位數字cheque入禮金大利事到交俾2姑9到時攞過來,99......
1) 結婚--正常人結婚係咪應該5,6點時,見客人未到,應該男家女家儘量影多啲相先?好喇我結婚當晚,同daddy mammy , 兄弟姊妹,其他女家close relatives ,二姑9,62等等己影哂相,到6:45我主動入99房搵佢同大姑9出來影相,99己化好哂妝,但隻大姑9竟然話仲有起碼一粒鐘(因為佢不斷改來改去),咁我叫99影先啦,好多親朋好友到左,身為主人翁嘅佢啋我都㣭,話要等埋姑9出去先一齊影,我嬲到走左!
到7:30,大部份賓客到齊,打哂蛇餅等同我and c6 影相,呀99姑9突然出現,直接行埋來諗住打尖!我叫番佢去排隊,當然佢蝦蝦ba ba 性格又再一㳄啋我都儍,成隻巨無ba 咁企正中間同姑9狂影,我同c6輪為茄厘啡。

別墅

頭先system error, 我要補充番過大禮篇。
99攞咗禮金禮事話驚2姑9整唔見,到時出門口前先俾佢。最後8位數---》3萬!之後我62知道勁嬲話要俾番我daddy, 但我family 死都唔肯收!佢地唔係賣女anyway!

3) c6同我求完婚三個月,定好哂日子,2姑9先話要結婚,日子同我地差兩個月所以唔得,但99叫我c6改期就下佢家姐!算!我不是這麼恨嫁!

4)99成日話佢煮餸叻,但等我講下佢一晚九大鬼有什麼:
--菜心炒墨魚丸
--墨魚丸炒生菜
--生菜煮魚蛋
--魚蛋蛋花湯
--外賣𣲙涷烏頭
--外賣白飯(yes 連飯都唔煲)
--外賣叉燒
--外賣燒鵝
我解釋過點解佢屋企而家冇工人的,因為全部俾佢兩母女屈偷野!我地叫佢出去食,成日唔肯擺明玩野因為叫我洗碗但從來唔叫自己兩個女,never mind 我第一次頼野算,我之後次次帶埋工人去!

5)以前睇少完我學曆,又睇少我細佬。
99:咦你細佬好似冇xx(c6細佬)咁高喎,之前你呀媽唔識俾佢飲奶呀?
99:佢而家喺邊度讀書?
我:英國
99: 哦,英國好似冇xx嗰度咁好,不過英國學費平好多嘅
(頂你,我細佬大學全英排名第三,同埋你仔係美加公民,大學可以好平,我細佬不是英國公民所以學費是好貴好貴ok? 唯一原因我細佬平過你因為佢有scholarship and your son 讀左十年大學)

6)坐月篇--亦是trigger 我上來share的原因
我陪月是做星期一至六的,生完第一個星期日,亦會是我同呀B第一次幫呀B沖涼,好驚又好緊張。個99一早叫我c6去接佢過來,又自私不理我自己湊B調走我c6,我都冇同佢計。皇后娘娘來到,呀B瞓緊,一入問口大聲叫呀B呢,呀B呢?(重覆起碼10次)c6話咪係你面前瞓緊羅,你咁大聲做咩?
C6叫佢洗手先,佢死唔肯洗,又一連串大吵大鬧,話自己屋企啱啱出來好亁淨,but actually since 而家佢地冇工人,looks like 亂葬光now
之後我嬲嬲地和入廁所幫BB沖涼,佢又入來嘈嘈閉指揮交通,我䦕完刀踎底沖己好痛,我話我識沖請佢出去,佢竟然郁手郁腳搖我想搶呀B,佢仲成身白花油味,根本唔應該接觸BB!我要就住開口痛,呀B又濕又滑啫啫,我根本冇反抗之力,我好驚跌呀B落地,我就大叫get out, 和叫c6 HELP!!!!
99之後好嬲不斷鬧我:
冇家教
我係來探孫不是探你
你get out, 不是我,間屋冇你名嫁

我永遠都會記得這一天
大家記住,原來坐月真的不能喊,我而家雙眼睇野仲好mong!

Vividada4472    發表於 15-12-28 18:02
咸蛋三寶飯    發表於 15-12-10 07:34

子爵府

畀面勳章

落閘放狗啦 你老公又係 奶奶有病就推左佢唔好俾佢黎啦。
佢地家族生意,你老公走唔甩了。俾我唔會理佢地屋企點相處,你老公俾細佬奶奶fing錢係佢地既事,我唔會involved。只要佢有番budget 俾自己屋企同bb就ok ,唔係激死自己呀

別墅

引用:落閘放狗啦+你老公又係+奶奶有病就推左佢唔

原帖由 懿仔媽媽 於 15-12-09 發表
落閘放狗啦 你老公又係 奶奶有病就推左佢唔好俾佢黎啦。
佢地家族生意,你老公走唔甩了。俾我唔會 ...
其實佢地亂fing錢我都唔係太care, 係主要佢地成日disturb 我老公我覺得煩and unavoidable! 我都唔想involve佢一家點相處嫁!

男爵府

坐月唔好比99上黎啦!自己保重左先

大宅

追~

子爵府

別墅

留毛

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主姑9同火星姑9有得崁

子爵府

2018復活節勳章

別墅

http://www.facebook.com/?ref=home#!/photo.php?pid=10443&id=100001328316511&ref=fbx_album

子爵府

老爺俾左8位數字禮金你?二姑9 自己兌左張CHEQUE只係俾3萬你?唔明?

大宅

引用:啱啱嗰邊睇完姑仔故事,最後爛尾了!咩原來

原帖由 Purvic 於 15-12-09 發表
啱啱嗰邊睇完姑仔故事,最後爛尾了!咩原來好多人會走出來鬧交㗎
我第一㳄開post 咋請各 ...
小心有人話你男家有錢唔知足,仲要唱男家人。係呢?你屋企幾大有幾多工人?

首頁
45678...67

尾頁

跳至