自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

李先生清晨時分已於店內叠報紙,每日工作18小時,才能維持生計。黎樹雄攝
【本報訊】加盟7-Eleven(7-11)做老闆,以為更穩定、有更多時間陪伴年幼女兒;但李先生(化名)卻發現「慘過幫7-11打工」,在7-11欺壓下,他帶着老婆、女兒住劏房,還要孭住間舖、再外出打工養家,一天工作18小時,「都係冇時間陪個女」,搞不好還要賠上老本,「我真係好後悔加盟7-11!」記者:伍雅謙
每日凌晨4時,李先生就起床,5時回到位於商場內的7-11店舖。商場還未開燈,他就在店內叠報紙,每朝叠幾百份,要一個多小時,然後準備早上7時開門做生意。

每晚只睡四個鐘上午9時,李先生離開舖頭外出打工去,將店舖暫時交給員工打理。晚上8時,李先生放工,隨即返回店內工作,至晚上11時商場關門時收舖。回到家裏,已是凌晨。在最慘的一段日子,他每晚只睡四小時。

李先生的噩夢始於09年,他賣了所住的500呎私樓,獲得約60萬元;為了加盟7-11,他付了20多萬元加盟費(不會退回),另向7-11繳交20多萬元按金,開始在荃灣某商場經營7-11分店。

初時店舖生意不俗,但八個月後,總公司在同一商場加開另一間7-11,新舖位置更佳,搶去李先生一半客源,導致月月蝕錢,兩年共蝕掉10萬元,更倒欠總公司6萬元款項。

去年中,李先生成功申請轉舖至另一屋邨商場。首三個月利潤不俗,每月有2.8至2.9萬元收入,還清了欠總公司的6萬元。

但由第四個月起,營業額不變,收入卻下跌了,曾低至只有數千元利潤,「問佢哋(總公司)點解,佢哋都畀唔到數據同理由解釋」。

無時間陪伴女兒由於利潤過低,李先生要外出打工幫補家計。目前店舖利潤連他外出打工的薪水,月入約兩萬餘元,勉強能維持生計及填老本──他的心願是當5年合約屆滿時,可以賺回廿多萬元加盟費。

家人曾埋怨:「咁辛苦點解你冇錢賺嘅?」李先生苦笑說,當初是為了女兒而加盟7-11的,「原本做五金業,要經常往返內地工作,三年前個女得兩歲,諗住做7-11,可以多啲時間陪伴佢成長」,但事與願違,「點知都係冇時間陪個女」。

眨眼間,女兒已5歲。即使李先生勉強抽空陪女兒看電視,往往也因太累而睡着。加盟兩年多來從未放假,新年也要開工,女兒對他說:「爹哋你好耐都冇同我去公園玩喇。」他自言「慘過幫7-11打工」,是人工低過最低工資、無假期的全天候雜工。

現時舉家居於月租3,700元的200呎劏房,李先生說:「你話7-11老闆住劏房都冇人信!」他只望盡快捱過餘下兩年合約,「我真係好後悔加盟7-11!如果唔係有個女、有個老婆,我真係同佢死過!」

7-11自03年起在港急速擴張,現時全港共有926間分店,近六成即 549 間由特許經營加盟商營運,其餘由7-11總公司營運。
7-11五宗罪

1.拒絕公開賬目細節,包括來貨價。

2.開店過份密集。

3.不設退貨,強迫加盟商「硬食」倉底貨及滯銷產品。

4.壟斷分店維修及零件設施,向加盟商徵收高於市價的費用。

5.店內「熱賣點」由總公司或外判商經營,卻要加盟商負責牌照及維修費。

(轉貼)

成日有人問 7仔 好唔好做,真係有苦無人知,原來好多所謂老板,收入仲慘過打工~

仲有很多特許經營的特色是,如果好做總公司自已收返來做,肥水不流別人田~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:李先生清晨時分已於店內叠報紙,每日工作18

原帖由 大力大力 於 15-12-21 發表
李先生清晨時分已於店內叠報紙,每日工作18小時,才能維持生計。黎樹雄攝
【本報訊】加盟7-Eleven(7-11) ...
大力兄你又失眠?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆:7-11 老板住劏房,日做18個鐘~

之前睇過,唔知佢而家點呢

wcpcelia    發表於 15-12-21 13:56

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-12-21 發表李

原帖由 蝦B媽媽 於 15-12-21 發表
大力兄你又失眠?
11點瞓,2點半醒左~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

引用:Quote:原帖由 蝦B媽媽 於 15-12-21 發表大

11點瞓,2點半醒左~
半夜醒來發呢D,你可以當選經濟學家喇

la_source    發表於 15-12-21 16:13

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:之前睇過,唔知佢而家點呢

原帖由 我愛Corina 於 15-12-21 發表
之前睇過,唔知佢而家點呢
我估仲捱緊,佢仲要09年賣左自住樓,所以好多人以為打工辛苦,做老板好舒服~

tsung    發表於 15-12-21 15:53

買基金真係好傷

男爵府

大力大力 發表於 15-12-21 02:53

大鱷
洋房, 複式洋房, 別墅, 大宅, 男爵府, 子爵府, 伯爵府, 侯爵府, 公爵府, 珍珠宮, 水晶宮, 翡翠宮, 珊瑚宮, 瑪瑙宮, 琥珀宮, 象牙宮, 寶石宮, 榮譽會員, VIP, 官方特派專員, 王國會長, 家長會會長, 管理員, 超級版主, 版主, 彩鑽殿, 天珠殿, 雲母殿

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-12-21 發表11

原帖由 蝦B媽媽 於 15-12-21 發表
半夜醒來發呢D,你可以當選經濟學家喇
在理財版,成日有人上來問 7-11好唔好做,我看到這個貼文(之前是看過),以後有人問,可以比佢睇返~

買基金真係好傷

男爵府

好耐之前睇過一周講過
根本7仔係搵人笨
有錢都咪搞
你搵得多佢就再搵你多d

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-12-21 發表

我估仲捱緊,佢仲要09年賣左自住樓,所以好多人以為打工辛苦,做老板好舒服~

...
09年樓價同而家比,幾個開

老闆唔易做,買貨入貨,員工,稅務,鋪租等等等,諗起都煩。

侯爵府

竟然未見你個頭號粉絲

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-12-21 發表

...
從來老細呢個位都唔系搵黎做既。

老闆既成功靠機遇、技術、天時、地利、人和。如果單靠加盟甚麼公司或者買個甚麼殼返黎就搵大錢,唔洗等佢做,個個都識喇

琥珀宮

回覆樓主:

淨係舖租呢樣,已經冇錢賺

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

舊聞?其實做呢d, 阿公fix死曬,都唔知有乜好做

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-12-21 發表我

原帖由 我愛Corina 於 15-12-21 發表
09年樓價同而家比,幾個開

老闆唔易做,買貨入貨,員工,稅務,鋪租等等等,諗起都煩。
最煩入貨要問總公司,賣價又fix死,某連鎖糖水店都係咁,得個做字

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

佢習自住樓賣左都係賺得60萬,仲要係先住。

攞呢60萬來做7仔老闆,真係plan 錯左。

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:雪菜肉c 的帖子

係「自住」先啱

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

我有朋友屋企人好多年前都加盟過7-11,佢又係初初好好生意,過咗幾個月,7-11喺佢附近開多間鋪,分咗佢一半生意... 我估係手段嚟,我朋友間鋪喺中上環,佢呻過,但我唔肯定邊個位...

珊瑚宮

男爵府

畀面勳章

但我識人做又搵到錢,可能位置問題,佢間鋪附近無其他7仔,又近酒店,所以都叫賺到錢!

首頁
12345...7

尾頁

跳至