自由講場

跳至

首頁
12345...83

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:照顧長期病患家人,好無助 ......

祝福妳一家,明白既妳辛苦同擔憂,加油

男爵府

引用:Quote:原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-29 發

原帖由 芝芝吉 於 15-12-29 發表
申請定政府老人院,排得來都要十年時間。
社工已上門評估,結果竟然係唔合資格!

伯爵府

好媽媽勳章

姊妹加油。當你提醒自己,親人身體狀況只會繼續衰退,唔會進步,限期一日一日縮短,你就會鼓勵到自己渡過難關,並珍惜每一日。

婆婆當年個膽管有事,後來失去自理能力,屎尿痰我全部都處理過,唔係清潔咁簡單,係塞住徒手抽出來都做過無限次,後來連上門復康姑娘都唔忍心,要教我點樣用條喉抽痰,點用甘油條pump 屎,點樣開個dressing pack 出來洗褥瘡傷口,最嚴重時,盆骨一側傷口深到見骨,可以裝得落一隻飯碗 ......

當時,我提住自己,呢一一,終於有一日冇機會為佢做,所以就可以好堅強,兵來將擋。姊妹你都得架,係身心俱疲,但,一切都會過去架,加油,祝福您。

Jolin_Yuen    發表於 16-6-28 16:22
natjosejim    發表於 16-1-2 02:34
Joejo88    發表於 15-12-30 23:00
fafadimsum    發表於 15-12-30 19:07
唔好煩我    發表於 15-12-30 11:19
Edelweiss88    發表於 15-12-30 07:28
jpwy    發表於 15-12-30 00:17

禁止訪問

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

樓主,

你有無搵過醫務社工傾 ?
有無都同主診醫生講你屋企情況?

伯伯不良於行...其實可以同診所姑娘講, 安排非緊急車接送, 直頭攤牌話你地經濟無能力長期甘樣負擔

老人院而家好cheap既...都差不多一萬先落樓, 未計其他雜費, 安排佢入住之前, 都要親身扮其他家屬偷偷地入去睇下實際情況係點, 先可決定落訂, 訂金又係要比一個月基本, 如果有經濟困難, 可以坦白同老人院商量

排正苦都係要先入左私人先, 同時企硬排政府老人院, 而5係政府買位 , 排通常都要5年起碼, 可能個別地區會快些少

我媽03年中風一段時間返左屋企係老豆照顧, 而家老啦, 我仔有adhd要覆診同好多野跟, 我自己身體亦有過事, 4年幾前再入醫院時, 已經順手排埋政府位.感恩今年8月入到政府位. 有咩再想知, 歡迎隨時pm我

Jolin_Yuen    發表於 16-6-28 16:23
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

大宅

回覆:Miss_Yellow 的帖子

支持你,加油

男爵府

引用:樓主, 你有無搵過醫務社工傾

原帖由 小雄維尼 於 15-12-30 發表
樓主,

你有無搵過醫務社工傾 ?
政府老人院評估都未過到,之後有排等,怕到時人都已經不在。

我們有同醫院要求坐非緊急車,但醫院話唔係每次有位,之後冇再理我地。

剛剛請左個印尼工人,下月上工,晤知工人頂唔頂到,工人工資都是我們的一個負擔!

用戶要求終止服務

Miss_Yellow 發表於 15-12-29 23:05
係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終身食抗排斥藥既關係,腦膜炎,肺炎,肺勞,生蛇,尿道炎樣様有, ...
你是承受最大壓力的一個

男爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

加油呀,我爸爸都好似你爸爸甘,需要人照顧,我媽媽自己都撐左幾年,希望你地撐埋落去,佢病左要人照顧,佢都唔想

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 小雄維尼 於 15-12-30 發表樓

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-30 發表
政府老人院評估都未過到,之後有排等,怕到時人都已經不在。

我們有同醫院要求坐非緊急車,但醫院話唔係每 ...
唉 你太好人

心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

珍珠宮

引用:係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-29 發表
係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終身食抗排斥藥既關係,腦膜炎,肺炎,肺勞,生蛇,尿道炎樣様有, ...
加油!

子爵府

加油呀!!

男爵府

畀面勳章

加油啊

公爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

你的親人唔好放棄,加油,加油

大宅

回覆:Miss_Yellow 的帖子

加油明白你嘅感受,因為我都經歷緊唔好俾太多壓力自己,盡力而為ar

大宅

加油! 祝福你一家

大宅

加油,我爸6年前都係中風,情況可以就來走得,但記得好似信左神之後,情況好轉,其後轉左去住老人院治療,個個月幾萬蚊,其實黎個時候,最想就係入政府的,可以慳好多,但有樓人士,真係咩都冇數,真係麻煩。但最後我爸而家好番9成,行得走得添。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

加油

侯爵府

引用:係我爸,六十幾歲換完腎最終都要洗返血,終

原帖由 Miss_Yellow 於 15-12-29 發表
曾經係醫院聽到1個屋企人係長期病患既人講:
屋企有個長期病患,最痛苦唔係個患者,而係家人,我唔知點撐落去。。。。。。
當時聽到好反感,病又唔係嗰個屋企人想既,你做得佢屋企人點可以咁講。
到自己經歷同佢一樣既過程時,明白嗰種冇力感,好徬徨好無助,心理好難平衡,因為個病人比唔到反應你,而有d病人都有自己既皮氣,日復日,年復年,冇經歷過唔會明
希望你可以放寬心情啦

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Miss_Yellow 發表於 15-12-29 23:43
社工已上門評估,結果竟然係唔合資格!
請問樓主你有無返工?因為見到你話你同媽媽照顧爸
而社工話你地排政府老人院唔合資格, 會否係指你爸有屋企人照顧呢?
聽說政府野係咁的, 如果社工認為你地屋企有足夠人手照顧爸, 就算爸身體差, 社工都唔會俾你地排隊
無辦法, 因為政府老人院供求失衡, 只能批俾身體極差及屋企無人照顧的老人先有資格排
如有講錯, 請jm更正

首頁
12345...83

尾頁

跳至