在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

今日見左份工, 但佢壓價,個basic salary 係少現有份工$1000 , 但佢就每個月多$1000 車費津貼, 仲有花紅雙糧..... 所以計返都多現有份工既~

如果係你地, 你地會ok 比佢壓少$1000 嗎? 如果話唔得, 咪可能見唔成?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

壓價, 試得多, 試過無奈接受左, 到返左工, 自已都係調節唔到...

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

catfitfit 發表於 16-1-19 16:44
壓價, 試得多, 試過無奈接受左, 到返左工, 自已都係調節唔到...
係呀, 我之前見左幾份, 份份都壓...
不過今日果份真係好吸引.....又stable..... 好想可以做到! 本來都覺得冇咩野, 次後我弟婦話如果到時做做下唔做, 再搵其他工, 咁個basic salary 咪低左lo..........

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

當然, 世事係無絕對, 又或者你做得好開心呢, 不過我覺得都搏得過

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

catfitfit 發表於 16-1-19 16:57
當然, 世事係無絕對, 又或者你做得好開心呢, 不過我覺得都搏得過
係呀...我都咁唸...不過請唔請係未知知數..........

子爵府

郁到 basic salary 我一定唔制
將來再揾工就係用上一份工做指標㗎嘛

不過如果你勁想做又另計

珍珠宮

鳥嘴123 發表於 16-1-19 17:08
郁到 basic salary 我一定唔制
將來再揾工就係用上一份工做指標㗎嘛
係呀, 我當時都冇唸咁多,佢咁問我,我話都可以既........ 咁唔知係咪即係confirm 話得, 但我見hr 時就話一定要某個額.......

男爵府

回覆:見工壓價,肯嗎?

一人讓一步,一半得唔得
你講到屋企等你開飯,但你又好鐘意份工點點點,大家將就下得唔得?

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我個人唔接受新工嘅BASIC 比而家份工低, 花紅雙糧係基本嘢, 只係你上份工無啫.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

嗯...我諗睇返個價本身係幾多。
如果人工本身多, 少了1000蚊,我覺得可接受。
但如果係得萬頭, 少1000蚊都算幾多。

不過咁 , 如果份工近屋企, 其他福利好, 都可以抵消返。
自己接受到就OK。

wcpcelia    發表於 16-1-19 19:21
Childhood is journey, not a race.

男爵府

回覆:見工壓價,肯嗎?

你下次填last salary將月薪*13/12

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同意, 會睇番少咗果D人工, 可否在時間, 交通費上慳到番嚟

大宅

比我會先睇工作時間及地點!
其實壓$1000唔係太多, 因為多少$1000都唔差得遠.
如果少$1000, 地點比之前份工返屋企快40分鐘以上, 工作時間又好d, 我會接受呢份工!

翡翠宮

你呢個點計都多佐就唔怕,如果壓得多緊係唔do

伯爵府

低過basic salary我會say no, 接受唔到新工仲少人工過現在

禁止訪問

回覆:見工壓價,肯嗎

大宅

QQfishma 發表於 16-1-21 08:07
$1000 好少!如果overall ok, ok la....
如果係我, 會接受。我聽朋友講, 通常壓價幾千蚊呀!

珍珠宮

WinnieP 發表於 16-1-21 09:58
如果係我, 會接受。我聽朋友講, 通常壓價幾千蚊呀!
壓幾千咁多? 咁我又冇....最多都係$1000 ..........

首頁

尾頁

跳至