母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

shinghk 發表於 16-1-28 18:36
大家好,我都支持我老婆餵人奶,但今日反母嬰健康院check到黃疸指數又高反,因為阿B剛出世15天,之前都照左 ...
我好明白,因為我都係咁。所以我話一出世餵人奶的好處未見到...但就因為食唔飽黃疸又要照燈,咁樣最後飲幾多人奶都保唔返啦

夠人奶當然飲人奶啦...尼個係人都知...但如果唔夠你都話要佢食呀食...明知唔夠都要佢個個鐘係咁食...咁樣媽媽BB都辛苦...何苦呢

男爵府

引用:Quote:shinghk+發表於+16-1-28+18:36+大家

原帖由 lovemo1 於 16-01-29 發表
我好明白,因為我都係咁。所以我話一出世餵人奶的好處未見到...但就因為食唔飽黃疸又要照燈,咁樣最後飲幾 ...
你講既野好arm,係人都知人奶好,要考慮自己同bb情況,可以先補一些奶粉先,再在一些餐餵人奶

大宅

引用:大家好,我都支持我老婆餵人奶,但今日反母

原帖由 shinghk 於 16-01-28 發表
大家好,我都支持我老婆餵人奶,但今日反母嬰健康院check到黃疸指數又高反,因為阿B剛出世15天,之前都照左 ...
我BB滿月,現在全人奶,BB之前都有照燈,黃疸出院後也一直時升時跌,剛剛才在醫院抽血回家。

我問了不同醫生是否先補下奶粉,所有醫生也不鼓勵。我自己也掙扎過,不過人奶長遠對BB好,黃疸遲早會退的。

我大囡有補奶粉,二囡主要人奶。2個小朋友抵抗力和病的次數差很遠。所以我相信這個BB盡量餵人奶,對佢將來好。

做丈夫的,幫手換下片、掃下風,不要叫太太補奶粉,我覺得是最好支持方法。

子爵府

引用:母乳的確係最好奶粉廣告裡面嗰D DHA blah b

原帖由 鳥嘴123 於 16-01-27 發表
母乳的確係最好

奶粉廣告裡面嗰D DHA blah blah blah
同意

子爵府

引用:Quote:shinghk 發表於 16-1-28 18:36 大家

原帖由 lovemo1 於 16-01-29 發表
我好明白,因為我都係咁。所以我話一出世餵人奶的好處未見到...但就因為食唔飽黃疸又要照燈,咁樣最後飲幾 ...
我細b由出世果日就全人奶,我今胎開刀生,一返到產後房就埋身餵,當時根本未上奶,但我堅持bb一喊就比佢埋身啜,到第四日我出院時我已經可以手擠到30-45ml。
出院後我堅持全埋身餵,當時剛好係中秋假期,直到假期後返健康院check黃,先知佢收水多增重慢,兼且黃疸指數高,即時安排去急症室抽血及留院照燈,因為加護病房唔比家長陪,媽媽只能於日間有四次餵奶時間,其餘時間就由姑娘/助理用樽餵,姑娘叫我泵奶拎去醫院,當時我十萬個不願意,因我好鍾意bb埋身食奶既感覺,好怕佢飲完樽唔肯再埋身,照左三日燈,果三日我都係一早去醫院餵奶及交泵奶,一日四次餵奶時間我都無放過,每次我都堅持埋身比bb啜,啜完再問醫院借泵泵清D奶。照完三日燈再返健康院,醫生話佢都係增重慢,叫我考慮補奶,一係補泵奶,一係補奶粉,就係咁我就開始左半埋半泵既日子。
好好彩我既努力無白費,我既奶量足夠我細b食之餘,仲可以儲到冰奶雪奶,而我細b亦開始增重理想,由出世生長線50,收水後到出世19日先回到出世體重,滿月生長線都仲係50,兩個月大升到97,早幾日四個月大返健康院打針,佢已超出生長線了。
餵母乳最重要係堅持同信心,仲有身邊人既支持同鼓勵,我老公十分支持我餵母乳,佢不但主動幫我手照顧大b,仲會幫我洗奶樽奶泵,又會幫手同大b細b沖涼換片添。
奶量其實只要密密啜/密密泵就會越黎越多,就算真係做唔到全人奶,都唔駛感到壓力,盡左能力就可以了

大宅

回覆:食母乳真的很重要嗎?

母乳好,但奶粉也不是毒藥,唔夠就比完好野母乳再比奶粉,咁bb又有母乳既好,又係奶粉度增磅,媽媽又無咁大壓力!我需則全母乳,但老實說我都覺得由生完未開始已經開始受壓力,第一胎我都跟住盲目咁追奶,第二胎就明白唔駛理人太多,姑娘叫我餵,咪餵下幫助上奶,但我同時都攞定支奶,啜完咪補粉,唔好餓親阿b!有時我都覺得姑娘係唔理乜野,總之就叫你餵人奶,但我覺得個個人情況都唔同!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆:lovemo1 的帖子

其實餵人奶唔係你諗得禁辛苦, 辛苦只係頭果兩個用, 到第二時出街時你就發現唔洗帶奶樽,熱水, 奶粉果d .野只係要一張濕紙巾, 小朋友病小d, 咩都值回票價, 而lee 一刻你要做架就係信任同支持你老婆, 只要一上左奶就雨過天晴

大宅

還有呢度bk太多媽媽過份強調母乳,有時見啲人影啲相show成個雪櫃既成績,我以過來人身份講其實咁做好傻,因我第一胎都係咁做,一來冰奶都有限期(最終攞左不知幾多黎沖涼),儲少少就夠,媽媽生完都要好好補下,咁泵奶法攞左身體不知幾多營養,養孩子係一世,照顧好自己都好緊要!好似樓上咁,太堅持最終bb又要照燈又要住院,對bb同媽媽都唔好

子爵府

引用:其實餵人奶唔係你諗得禁辛苦, 辛苦只係頭

原帖由 kawaii_pekkle 於 16-01-29 發表
其實餵人奶唔係你諗得禁辛苦, 辛苦只係頭果兩個用, 到第二時出街時你就發現唔洗帶奶樽,熱水, 奶粉果d . ...
我同意,我轉左全埋身後,出街真係好方便

男爵府

爸爸唔好動不動就叫媽媽補奶粉/放棄人奶,你可以同媽媽講一日50ml人奶都夠抗體俾bb,唔一定要全人奶,夜晚俾媽媽瞓多d,半夜就餵奶粉,只要媽媽食得飽瞓得夠,每日飲多d水,終有一日可以全人奶~ bb黃唔係咩問題,遲早會退,人奶始終有益,呢段時間成日出入醫院係辛苦d~ 爸爸要俾媽媽知道你支持佢,如果媽媽辛苦到要放棄人奶,你都要尊重佢,最重要係俾媽媽知道唔夠奶唔係錯,餵奶粉係選擇唔係失敗~

複式洋房

回覆:食母乳真的很重要嗎

雖然我的bb是全母乳,但我覺得奶粉並不是毒藥,不要俾太大壓力自己,有咪餵唔夠就補。特別是現在太sell 母乳幾咁好 (相對早幾年),加大了媽媽的壓力。

男爵府

引用:每次去健康院姑娘都問食母乳進展如何...又

原帖由 lovemo1 於 16-01-27 發表
每次去健康院姑娘都問食母乳進展如何...又會教你唔同方法...好似講到全世界得母乳係最好...BB唔食唔得咁。
...
好簡單,飲奶粉吧

別墅

引用:每次去健康院姑娘都問食母乳進展如何...又

原帖由 lovemo1 於 16-01-27 發表
每次去健康院姑娘都問食母乳進展如何...又會教你唔同方法...好似講到全世界得母乳係最好...BB唔食唔得咁。
...
我岩岩12月尾生完,bb 生完第2曰就去左照燈,頭一個星期完全冇奶,之後又俾bb啜損左,我一度懷疑自己係咪唔會再有奶,後來返健康院,跟左姑娘策略,每2-3小時俾bb啜或者泵,之後夜晚12點同4點餵奶粉(等自己可休息),好快就上左奶,bb黃又退左好多,同埋夠重量!只要上左奶,你就會冇以上疑慮。加油!要支持太太呀!

大宅

我的育兒心得勳章

回覆 lovemo1 的帖子

人奶好重要!但奶粉都有補足人奶缺乏的營養素~我覺得餵人奶就盡力而為,每一餐都係bonus~

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實休息對造奶好重要,如果太太唔夠休息半夜果餐餵粉都無所謂啦。

我自己餵左2個,大女都係黃疸時高時低,入院照過一次燈,之後keep住要去醫檢查,果陣我都有餵水奶(睇私家醫生果陣比我嘅),自己訓得好左,奶多左就慢慢退黃,但都足足兩個月有多。(因為母乳性黃疸,對bb身體無壞處嘅)

唔好因為餵唔餵母乳而同太太嘈,太太呢個時候係需要休息同支持,你可以等太太餵完人奶幫手掃風換片,等太太多d休息。真係再黃就補奶粉啦

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

如果因為餵人奶問題而破壞周圍的關係,例如雙方感情,自身情緒,或其他子女關係,咁樣唔好。雖然我都餵人奶,但我成日係fb見到好多媽媽晒戰績,又講自己點努力為b b健康,講真,某程度上,我覺得係想話比人知自己有幾偉大,有幾犧牲,但老實講,餵奶粉的媽媽都可以好辛苦,一家唔知一家事,可能食奶粉的媽媽佢冇人1幫,自己一腳踏,連坐月都冇呢! 所以,凡事多面睇。

大宅

回覆:shinghk 的帖子

我bb 都係黃疸,食人奶退得好慢,出左院又要再入院搞左成個月...係辛苦,但只要無其他問題,bb 係唔覺辛苦架,父母要加油,過了就好

男爵府

其實你上得黎問即係你都知道人奶有好處。我覺得你應該同太太好好傾下你既顧慮,為左退黃可以補下粉先,退曬之後太太又願意繼續餵人奶就減粉囉。但係千其唔好質疑太太無奶,呢樣係最hurt母乳媽媽。補粉過程太太可以keep住pump奶,同埋瞭解下增奶既方法,咁樣先係支持太太既做法。祝bb健健康康

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

姑娘見你老婆係奶媽,唔跟進呢d 野,唔通問佢識唔識校水開奶粉咩。

如果現實係要補奶粉,咁咪補囉。 如果仲有餵人奶既餘地,咁咪俾老婆渣主意。如果你老婆堅持到失去理性分析,你去提醒佢係好事,但唔好質疑佢夠唔夠奶,有冇好處呢d 無謂野。

我認為唔駛下下將餵人奶同好處掛鈎,佢想餵咪俾佢餵,佢信有好處咪俾佢信,呢d 好處係有科學證明,佢要信係無壞架喎。我大仔出世時病左,我成日諗要俾抗體俾佢但又唔識餵,反而有反效果,都係姑娘點醒我去補粉。之後再餵我就冇諗好處,反正我印證唔到,我只係想餵咪餵。 我三個仔女未過一齊病,又冇大病過,佢地4歲至入學,我又唔係乜都要消毒,佢地由細到大少病又唔出奇。至於防癌果d,touchwood我仲未生癌 ,就算將來touchwood 生癌,我都講唔到同餵人奶有冇關係啦,到時我可慶幸餵過人奶,可以遲一年至生can。

別墅

回覆:shinghk 的帖子

我個B一出世都有黃疸,當時我又攰又唔夠奶、b因為黃疸攰而唔努力啜奶,但為咗令b快d退黃,我就半人奶加奶粉,結果b食得多痾得多尿好快退黃。

人奶係最有益最無可取代,但有時又唔需要強迫自己、太太去堅持,咁只會影響大家情緒同增加壓力~依家餵到就餵,唔夠補粉,第時輕鬆返少少咪多返埋身俾bb食啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊