母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本身乳頭有啲凹嘅,但拉下都可以整到凸小小,
bb出世時有埋身餵過,但第二日因為黃疸,bb係咁瞓,肚餓喊但唔肯啜,喊到攰又瞓,成大半日都無奶落肚,我擔心佢餓壞 同埋 擔心要照燈唔可以一齊出院,所以就問姑娘拎左水奶俾佢,佢知有奶飲就係咁啜,最後好采驗血後唔洗照燈可以一齊出院,返到屋企都有試俾佢埋身,不過都係唔肯啜,我又未有谷胸上奶,就咁開始左餵奶粉
到開始上奶,我就試泵/手擠都係得好小 20-40ml,但囡囡要飲60,咁唯有儲2-3次先俾到一餐人奶俾佢,但佢愈來愈飲得多,我就無乜點多,變到一日先飲得一餐人奶
到接近滿月時我又試下俾佢埋身,好神奇地佢肯啜,不過因為我無乜奶,所以佢都要補奶粉,但奶粉只係飲得平時一半,咁即係佢都啜得到啦心諗不如餐餐都俾佢啜下先啦,等佢習慣下或者有機會埋完身唔洗補奶粉呢,
點知下餐俾佢試埋身時佢又推開第日再試都係咁,(果陣我媽同我坐月,佢見bb係咁喊就話不如餵奶粉啦,bb係咁喊唔好,老公唔想我辛苦就話泵出嚟都一樣飲到人奶,不如爭取多啲時間休息)就放棄左,
一路到接近三個月,我又試下俾佢埋身,又得喎,仲要啜完唔喊仲肯瞓添,仲要瞓左兩個鐘(加埋啜奶一個鐘,足足隔左三個鐘先再食)佢平時飲奶粉都係隔4個鐘咋,果下好開心,第餐又俾佢啜,都肯啜,不過時間短左,如是者我日日都俾佢啜下,到而家持續左兩三個星期都係日頭俾佢埋身三四次,朝早飲泵奶,夜晚兩餐奶粉,
問題係佢而家每次埋身只係4分鐘度就頂出嚟,換下姿勢,就啜多陣,換邊又係啜4-5分鐘頂出,夾埋都只係10-20分鐘,再俾佢,佢會張開口,但一啜就頂,怕佢食唔飽,但佢又唔扭又肯瞓,(平時佢自然醒唔會扭計,會自己係度玩手指/周圍望,夠鐘我先會開奶俾佢,呢排日頭就佢瞓醒/隔2-3個鐘就埋身)自己知自己事,奶量唔多,真係怕佢餓親,但又好想繼續埋身

子爵府

回覆:係唔係應該放棄埋身?

但佢有入有出架嘛,有濕片嗎?

我個仔3個月,佢有時啜20分鐘就飽,有時40分鐘都未飽。我都唔知佢要食幾多架,總之食到佢吐番出尼同埋唔喊。有濕片就當佢飽

佢餓就自然會喊架啦比d信心堅持呀

別墅

Fionhohoho 發表於 16-2-5 15:08
但佢有入有出架嘛,有濕片嗎?

我個仔3個月,佢有時啜20分鐘就飽,有時40分鐘都未飽。我都唔知佢要食幾多 ...

有濕片架,
多謝你呀,我會繼續堅持落去,希望囡囡都肯努力,跟到生長線啦

子爵府

引用:Quote:Fionhohoho+發表於+16-2-5+15:08+但

原帖由 mk227 於 16-02-05 發表
有濕片架,
多謝你呀,我會繼續堅持落去,希望囡囡都肯努力,跟到生長線啦
...
要多d同佢講同媽媽一齊加油呀

我係ftm,除左半夜泵, 埋身密密啜, 埋身後泵。一點一滴甘儲番尼架

我以前泵奶餐餐清,我就加泵。一個月儲到4000幾ml冰奶,長時間有1500幾ml雪奶

我一日飲好多水好多飯架

比心機會有回報架

別墅

Fionhohoho 發表於 16-2-6 01:12
要多d同佢講同媽媽一齊加油呀

我係ftm,除左半夜泵, 埋身密密啜, 埋身後泵。一點一滴甘儲番尼架

你好勁呀,有咁多,
我最多得3,400度咋,一般都係得200幾,中午同夜晚都有食兩碗飯,不過飲水就小啲,會逼自己飲多啲水,
不過半夜實在起唔到身泵,同埋實會整醒老公(佢好醒瞓)唔想佢第朝無精神返工

子爵府

引用:Quote:Fionhohoho+發表於+16-2-6+01:12+要

原帖由 mk227 於 16-02-06 發表
你好勁呀,有咁多,
我最多得3,400度咋,一般都係得200幾,中午同夜晚都有食兩碗飯,不過飲水就 ...
要飲好多湯水,我一日飲3-4公升。

我半夜都照開泵架,因為我同佢講大家辛苦都係頭兩年,張就下

子爵府

引用:Quote:Fionhohoho+發表於+16-2-6+01:12+要

原帖由 mk227 於 16-02-06 發表
你好勁呀,有咁多,
我最多得3,400度咋,一般都係得200幾,中午同夜晚都有食兩碗飯,不過飲水就 ...
如果唔鐘意飲水咪煲下魚湯,煲下代茶

男爵府

引用:Quote:原帖由+mk227+於+16-02-06+發表你好

原帖由 Fionhohoho 於 16-02-06 發表
要飲好多湯水,我一日飲3-4公升。

我半夜都照開泵架,因為我同佢講大家辛苦都係頭兩年,張就下
請問你一日幾泵?

子爵府

引用:Quote:原帖由+Fionhohoho+於+16-02-06+發表

原帖由 bleeblee 於 16-02-08 發表
請問你一日幾泵?
除左埋身一日5泵,大概有800-1000ml

我每次餵完都泵清架

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

回覆:係唔係應該放棄埋身?

吸力大左就可以唔洗啜泔耐架,我個女以前都係由啜成個鐘一路大大路減到10分鐘都得,佢夠自已會唔食,唔夠自然會喊食,唔洗擔心咁多,大左識表達需要架!

伯爵府

其實如果全埋..我唔埋佢食幾耐,
有重有尿就可以....

有啲B 可能大咗吸力好, 食得快...

我只係第一個月食過粉, 之後轉全埋身, 到而家囝15個月大啦..

別墅

引用:其實如果全埋..我唔埋佢食幾耐, 有重有尿就

原帖由 rachel_tim 於 16-02-08 發表
其實如果全埋..我唔埋佢食幾耐,
有重有尿就可以....
請問您第一個月係全奶粉嗎?我之前全埋身,但阿B輕左,又黃,而家轉飲奶粉,但仍想等阿B大d俾返人奶佢飲。。。

伯爵府

回覆 cc19122 的帖子

我頭2日全埋身, 呀B 黃, 我即時變做泵同補粉...食到佢唔黃即頭1個月係半泵半粉...(再加試埋身)

滿月後就變返全埋, 因為泵奶量都係得3安, 又要洗野,又要食樽.. 一個人攪唔掂..

別墅

引用:回覆 cc19122 的帖子我頭2日全埋身, 呀B 黃

原帖由 rachel_tim 於 16-02-13 發表

我頭2日全埋身, 呀B 黃, 我即時變做泵同補粉...食到佢唔黃即頭1個月係半泵半粉...(再 ...
請問您用邊隻泵?我用優合紫色雙泵,但泵損左。。。

伯爵府

我用SWING, 試吓唔好咁大力....我諗個個泵都差唔多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊