婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

今次主角唔係我 但又想我幫

其實唔係個個奶奶都爆得 我個中學老死兼姐妹 結婚5年住奶奶家 有個5歲仔 曳同駁嘴加老師投訴 我朋友已經好無奈 但又要揾食 唯有自己辛苦早起身 放工跑去搭車接放學 衝去買菜 為一家煮飯 食完洗碗幫仔沖涼執屋 奶奶同老爺八點就放工 日日都比奶奶話呢樣鬧個樣 個仔曳 做呀媽話兩句都唔得 個老公又早出晚歸 已經忍得好辛苦 我作為朋友 只好安慰下
咁昨晚....佢同佢老公趁大家訓左 就係㕑房曳曳 點知俾奶奶發現左 唉 可能傳統掛 大家嘈嘈嘈 各執一詞 再搬埋呢幾年既野講 個奶奶嬲到將全屋佢地既野同老爺夾手夾腳扔左出門口 朋友叫媽咪黎幫手 兩個親家鬧到癲 最後過左佢媽咪度訓
今日 打俾我 講完 我真係唔知咩反應好時 她叫我借兩萬俾佢 我話 我幫到你今次 你下次交租點呀? 佢話 借住先 分期還。無人幫到佢 我老公未知 因為就算借 我打算用自己錢既 我諗我應該會借 唉 好唔忍心

子爵府

畀面勳章

唔好借。。你咁樣係幫唔到佢的。。

子爵府

畀面勳章

同埋佢要二萬蚊做乜?

子爵府

回覆:婆媳真係好煩

我有冇睇錯 ”厨房曵曵” 咁激?

子爵府

回覆:BabyGirl0303 的帖子

兩份工,兩份收入
可否搵間細啲同平啲租?

同6299住
佢唔俾你朋友敎仔,等於害咗自己個仔
搬開住啦!

別墅

引用:同埋佢要二萬蚊做乜?

原帖由 jeremylui83 於 16-02-06 發表
同埋佢要二萬蚊做乜?
租屋 佢媽咪屋企已有佢細佬弟婦住緊

大宅

回覆:婆媳真係好煩

你朋友如果有能力應該就搬左既

但真係好勇,成屋係人係廚房?係廁所都話呀。

講返正經,佢娘家有冇位收留佢?搬去娘家應該好過借錢搬嘛。始終搬一次屋點知2萬。到時交得租黎又點還比你。

別墅

引用:我有冇睇錯+”厨房曵曵”+咁激?

原帖由 candysandy 於 16-02-06 發表
我有冇睇錯 ”厨房曵曵” 咁激?
因為佢地房得簾 同床會有聲 㕑房遠d 所以... 點知呀奶奶訓訓下去次所

別墅

引用:你朋友如果有能力應該就搬左既但真係好勇,

原帖由 花偶 於 16-02-06 發表
你朋友如果有能力應該就搬左既

但真係好勇,成屋係人係廚房?係廁所都話呀。
無錢呀 因為朋友老公係車發燒友 以為一世住媽媽度 比完家用佢媽同老婆就有錢都洗盡 朋友份糧就for仔仔同買野食野 其實佢老公而家都好驚 好似昨晚型得滯 而家知衰啦

子爵府

其實唔係借
你心裡應該知道係俾

聽落佢哋冇儲錢

大宅

引用:Quote:原帖由 花偶 於 16-02-06 發表你朋友

原帖由 BabyGirl0303 於 16-02-06 發表
無錢呀 因為朋友老公係車發燒友 以為一世住媽媽度 比完家用佢媽同老婆就有錢都洗盡 朋友份糧就for仔仔同買 ...
咁你借得比佢搬都唔得個個月幫佢交租架。咁既情況下,借比佢同害左佢無咩分別。

別墅

引用:Quote:原帖由+BabyGirl0303+於+16-02-06+發

原帖由 花偶 於 16-02-06 發表
咁你借得比佢搬都唔得個個月幫佢交租架。咁既情況下,借比佢同害左佢無咩分別。

...
你呢句佢自己都講埋 話:我需要搬 呀仔無床訓 你當可憐我 識你太耐 你知我係點 唔好覺得害我 而家無人幫我 對唔住打擾你 你考慮完再覆我 我就算一個月還一百 我都還俾你 求你求你
我未覆。

別墅

引用:其實唔係借你心裡應該知道係俾聽落佢哋冇儲

原帖由 micling 於 16-02-06 發表
其實唔係借
你心裡應該知道係俾
係 我心知 比兩萬無問題 但如果之後交租又求我 我邊度揾錢借 我銀行錢係for自己同娘家 有咩野要買呀 夾錢個d 唔洗求自己男家攞 總會用完一日 自私講 無必要都唔想洗

子爵府

畀面勳章

你借俾佢就預左佢唔還架喇,一追連朋友都冇得做。。
你同佢講你都冇錢啦。。你話你都洗大左。。。
唔好借俾佢,因為佢地兩個人兩份收入,冇理由要搵你借。。
成年人應該對自己家庭負責。。

子爵府

引用:Quote:原帖由+micling+於+16-02-06+發表其

原帖由 BabyGirl0303 於 16-02-06 發表
係 我心知 比兩萬無問題 但如果之後交租又求我 我邊度揾錢借 我銀行錢係for自己同娘家 有咩野要買呀 夾錢個 ...
你可以話冇錢嘅
現在過年D錢自己頭家 男家女家 都用得七七八八
唔通要去借 p loan 嗎?

子爵府

敎佢响娘家兩三個月
儲錢搬囉

男爵府

難怪,但係長期咁樣點堅持到,都係分開住

水晶宮

長貧難顧啊,佢平時都冇積蓄嘅咩?

別墅

引用:敎佢响娘家兩三個月儲錢搬囉 +

原帖由 micling 於 16-02-06 發表
敎佢响娘家兩三個月
儲錢搬囉
我今晚試下提議 但前題 話左自己無錢先 不過我估佢都唔信 因為我有話過我有d錢係銀行 平時傾密計 我提過

別墅

引用:長貧難顧啊,佢平時都冇積蓄嘅咩?

原帖由 dinosaurmum 於 16-02-06 發表
長貧難顧啊,佢平時都冇積蓄嘅咩?
無架 $9000幾 交學費買送自己中午搭車(買煙) =.= 基本上係無

首頁

尾頁

跳至