懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

happigal 發表於 16-2-25 14:56
回覆 迷紫 的帖子

m後已少奶左, 宜家有左更少, 唔想因為咁而收奶, 我想大b繼續食人奶, 但又唔想無左細b, ...

我餵奶冇唔舒服,相信對細B冇影響

大宅

回覆:迷紫 的帖子

餵奶會唔會令子宮收縮影響胎兒?諮詢醫生意見會放心D。

水晶宮

唔會唔夠營養,你平時都有食嘢補充營養

別墅

回覆:有冇餵緊人奶既媽咪又有左

餵奶會令子宮收縮. Dr said

禁止訪問

大宅

迷紫 發表於 16-2-25 17:30
你邊度睇第一胎開刀,第二胎陀唔到
我同事老婆2胎開刀,宜家陀第三胎,下個月生啦
...
就咁打六個月再懷孕, 之後就有d link, 話驚個開刀傷口未完全復原, 咁快又有, 肚皮一大就會撐大個傷口, 講到好恐怖

大宅

AnnaLui88 發表於 16-2-25 17:35
令子宮收縮, oooooooooo ...

大宅

cocohui 發表於 16-2-25 17:57
餵奶會令子宮收縮. Dr said
令子宮收縮, oooooooooo ...

大宅

係會令子宮收縮,所以醫生話有痛有唔舒服就唔好餵,因為我冇咩特別感覺不適,所以我話對細(emoji)(emoji)暫時冇咩特別影響

大宅

happigal 發表於 16-2-26 09:34
就咁打六個月再懷孕, 之後就有d link, 話驚個開刀傷口未完全復原, 咁快又有, 肚皮一大就會撐大個傷口, 講到 ...

我上網睇話休息半年至一年已經可以再懷孕,相信你休息左半年,應該ok,如果擔心就產檢問下醫生,我都有問,睇住自己身體,始終媽媽要照顧大同細

大宅

迷紫 發表於 16-2-26 09:38
係會令子宮收縮,所以醫生話有痛有唔舒服就唔好餵,因為我冇咩特別感覺不適,所以我話對細(emoji)(emoji)暫 ...
希望支持到喇, 因大b得6個月, 唔想佢咁快斷人奶, 但又要顧住個細

大宅

AnnaLui88 發表於 16-2-25 17:35
如果有睇資料,香港母乳協會都講左現時醫學上無任何實證餵哺母乳對懷孕有任何負面影響。
其實我睇個個私家都話會子宮收縮,但感覺聽落去佢對母乳冇咩研究,我覺得如果想知可以去健康院問下母乳姑娘,佢地對母乳有研究同知識多點。

加上我自己都係一個例子,暫時冇問題啊,而我朋友(大B 7個月時已有左,一路餵一路潺)都一樣,而佢地都係健健康康!

當然如果真係有問題,就緊係諮詢對母乳有研究既醫生的意見 或 健康院母乳姑娘

男爵府

回覆:有冇餵緊人奶既媽咪又有左

我大b 8個月時有左細b,去醫院見姑娘叫我停餵人奶,但我無子宮收縮,只係乳頭少少唔舒服,所以keep住餵。而家細b 16w,大b就黎11個月,都無唔舒服,但最近覺得奶少左,試過比奶粉大b lam到就推開唔肯食,所以都係繼續餵人奶。如果有唔舒服要即停餵。大b一歲後我會試比鮮奶慢慢過渡,等細b出世2個一齊食媽媽奶。

禁止訪問

回覆:happigal 的帖子

大宅

carmenfa 發表於 16-2-26 10:13
如果有睇資料,香港母乳協會都講左現時醫學上無任何實證餵哺母乳對懷孕有任何負面影響。
其實我睇個個私家 ...
多謝你, 我就係見母乳果個網站講係無問題, 但網上一d forum又講到會影響小b, 所以都係book左醫生問問好d, 加上大b係開刀, 我都驚唔知傷口得唔得

大宅

see_c213 發表於 16-2-26 16:57
我大b 8個月時有左細b,去醫院見姑娘叫我停餵人奶,但我無子宮收縮,只係乳頭少少唔舒服,所以keep住餵。而 ...
我好快已m黎, 之後就少奶, 呢一個月簡直係泵奶生涯最少, 但都堅持, 希望餵得一餐得一餐; 宜家有細b, 希望唔好因為母乳而影響到細b, 兩個健康成長

大宅

stupidmeme 發表於 16-2-26 17:13
之前醫生同我講,停奶先好再有bb,唔係因為營養問題,而係餵人奶會令子宮收縮,即太早有機會小產,遲d有機 ...
係呀, 約左下星期見醫生, 原本諗住普通婦科檢查, 宜家睇黎變產檢

男爵府

引用:Quote:see_c213 發表於 16-2-26 16:57 我大

原帖由 happigal 於 16-02-27 發表
我好快已m黎, 之後就少奶, 呢一個月簡直係泵奶生涯最少, 但都堅持, 希望餵得一餐得一餐; 宜家有細b, 希望唔 ...
餵人奶無問題,只要無唔舒服。不過早期加埋嘔會好無精力,而你仲要準備bb加固啲野會累啲。加油啊

大宅

happigal 發表於 16-2-27 09:50
多謝你, 我就係見母乳果個網站講係無問題, 但網上一d forum又講到會影響小b, 所以都係book左醫生問問好d, ...

我第一胎都係開刀,我自己覺得冇問題 醫院都問了我下一胎想開刀定順產,二話不說 順產!!
可以快D 補身 ^^
其實如果生完一年去準備都差唔多, 個次我問了健康院姑娘, 佢都話OK

大宅

see_c213 發表於 16-2-27 10:21
餵人奶無問題,只要無唔舒服。不過早期加埋嘔會好無精力,而你仲要準備bb加固啲野會累啲。加油啊

...
多謝呀, 宜家真係好易攰同埋頂胃, 真係要小心身體

首頁

尾頁

跳至