自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

通常都係見到人地用pay attention,咁你地有無見過人用take attention? 咁take attention 又啱唔啱呢?

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

試下答你
pay = 請人注意

take = 有動詞的意思 , 表示自己會注意

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:有無英文好既JM, pls help

拿我英文一般咋,8下8下一邊學咁,大家研究下
通常有時英文唔肯定用得岩唔岩,我會google 。如果好多外國人/網站都係咁用,就應該無問題。回返take attention呢個問題,google左得一個答案,就係呢個(下面問題上面答案)。我唔夠膽講係咪100%錯,但似乎唔係一個普遍/被推薦用法了。

大宅

我想寫: 我以後會專心上課
I will pay attention to the lesson
I will take attention to the lesson
咁係咪一二句都啱呢? 定只係第一句啱?

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我未見過take attention

大宅

回覆 yokulami 的帖子

其實我同你睇法一樣,我有見過人用take attention, 但上網查,啲人通常會用pay attention

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我未見過take attention

原帖由 catcatcati 於 16-02-28 發表
我未見過take attention
x2

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

引用:我想寫: 我以後會專心上課I will pay atten

原帖由 樂庭 於 16-02-28 發表
I will pay attention to the lesson
I will take attention to the lesson
I will pay attention to the lessons (如果你專指學校課堂)或者I will pay attention in lessons.

從未見過/聽過人用take attention, 所以應該係唔啱

水晶宮

如果pay係普遍用法又用到落你個意思,點解係要用take 呢?

大宅

回覆 99dogdog 的帖子

係想知道呢個寫法有無錯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:回覆+99dogdog+的帖子係想知道呢個寫法有無

原帖由 樂庭 於 16-02-29 發表
回覆 99dogdog 的帖子

係想知道呢個寫法有無錯
我會唔用算,既然表面証據係no,又明明有個大眾接受又明知岩嘅方法,唔好自尋煩惱。

99dogdog    發表於 16-2-29 00:43

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

留毛學野,真係未見過take attention...

水晶宮

引用:留毛學野,真係未見過take+attention... +

原帖由 sarah_chow 於 16-02-29 發表
留毛學野,真係未見過take attention...
X 2

男爵府

pay attention 係咪多數係同其他人講?
自己用focus會唔會好D??

樂庭    發表於 16-2-29 00:34

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 冬日勳章 陪月勳章 畀面勳章

Pay attention係留意、注意咁解,樓上用focus先啱。take attendance 我就聽過,take attention 未聽過

翡翠宮

未聽過未見過。其實你想點用?

翡翠宮

引用:我想寫: 我以後會專心上課I will pay atten

原帖由 樂庭 於 16-02-28 發表
take attention 好怪。樓下有人講咗可以用focus, concentrate 等字都得。

樓下又介紹下幾個關讀書事嘅字:
- My goal this year is to get more [[involved]] in class / get students [[engaged]] in class.
- Your [[participation]] and attendance will be graded separately and each can contribute up to five points.
- Class, [[pay attention]] to this question if you wish to get good grade in the upcoming quiz.

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

係可以用take attention架,語氣就唔係關心或提醒人,即係似order形式。

Pay attention就會係提醒,關心。

唔知我解得明唔明。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

kc_01k 發表於 16-2-29 01:29
係可以用take attention架,語氣就唔係關心或提醒人,即係似order形式。

Pay attention就會係提醒,關心。 ...

即係例如你一再犯錯,老師嬲嬲地,就會寫 please take attention!

大宅

回覆 kc_01k 的帖子

明白,謝謝

首頁

尾頁

跳至