自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:飛機坐位問題

叫佢同空姐講
佢幫唔到你
我邊有能力

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

帶埋小朋友去就唔好慳果小小錢, 一早加埋錢劃位啦, 上左機又要人地同佢調, 人地唔肯又覺得人地冇心性....

baby_chu    發表於 16-3-6 23:12

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

要俾錢劃位多數唔掉,唔使錢都要視乎情況

I 大蚊豬   

大宅

我試過hk express去東京
甘hke係有一行係闊d,可加錢的
有個鬼佬強行坐左係個到唔走
空姐出左好多次聲都扮曚
最後得逞左
我間接得益。。。。。因為佢本身坐我隔離,變相我有兩個位

珍珠宮

引用:見到出埠張帖忽發奇想,如果自己買機票時已

原帖由 jodylulu 於 16-03-06 發表
見到出埠張帖忽發奇想,如果自己買機票時已加錢劃位,但上到機有個家庭要求自己調位,方便照顧自己小朋友, ...
依家大部分正常airline (廉航唔知) 會預先將有小童嘅家庭劃埋一齊坐, 好少會分開佢地

大宅

唔掉
俾左錢架嘛
冇俾錢我可能或者會掉俾佢

公爵府

引用:Quote:原帖由+大將軍+於+16-03-06+發表好好

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-06 發表
我鐘意玩自閉坐窗口。個人物品左攝右攝。短途機我唔去廁所都得,長途機就襯收餐tray時攪埋 ...
我搭飛機習慣同你exactly 一樣

公爵府

如果對方有禮貌又有實際需要,而調果個位唔太衰我都唔介意調,但如果我俾咗錢劃位就一定唔會調

男爵府

BK Milk勳章

回覆:sasa@uk 的帖子

前題係要一齊book + 同姓!

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

試過有個帶團的領隊叫我掉位比其中一位團員,我望吓個位好像在中間,我說吾掉啦。因為坐長途機我會腳痛,不停行去機尾企或行吓。坐中間位出出入入都會騷擾人.

公爵府

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-03-06+

原帖由 我是乖乖 於 16-03-06 發表
我試過
有個男人同個阿婆分開坐 阿婆係佢媽 個樣都好老行路好慢
佢同我講可唔可以調比佢坐 佢地第一次搭飛 ...
如果係呢種情況加上佢有禮貌,就算我加左錢劃位都會讓俾佢

Milky0083    發表於 16-3-9 01:40

水晶宮

見到出埠張帖忽發奇想,如果自己買機票時已加錢劃位,但上到機有個家庭要求自己調位,方便照顧自己小朋友, ...
如果我劃位為咗同屋企人坐,我唔會同人調,如自己一個飛,我又唔會專登比錢劃位嘅,所以唔存在呢個問題喎

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我會直接拒絕兼講明我係加咗錢劃位嘅!

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+jodylulu+於+16-03-06+發表見

原帖由 baby_chu 於 16-03-06 發表
我會直接拒絕兼講明我係加咗錢劃位嘅!
如果佢話比返錢你呢?
你又會點做?仍拒絕?收錢坐其他位?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

子爵府

10年前跟團去旅行,自己check in劃位,點知我們出boarding pass先,結果我們坐相連位,有對情侶團友要分開坐CD位,隔條走廊,結果上機時,個女坐我隔離係咁發顛單打我們,當時我心諗如果佢好聲好氣同我講掉位,我們無所謂,但佢竟然發爛渣係咁單打我們,我們唯有扮聲唔到,最後要領隊話佢知機尾有位,起飛後可以過去坐佢先收聲!

呢次之後,我最怕預到呢種人,老馮要你要佢調!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我試過.... 不過唔係加錢揀位!只係網上 check-in 早D揀位!成田返香港,我24小時前喺酒店上網搞,揀咗個路邊位。
上到機,有班遲晒大到嘅人,約6、7個,佢地分散晒唻坐,上到機週圍問人調位,問著我時,我婉拒並說明我好早揀哩個位同埋我已安頓好行李喺上面!我見好多人都唔願意調!佢地都係單單打打咁.... 「邊會咁得閒早24個鐘揀位」、「買嘢遲咗少少啫,咁都唔肯調」.....

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我唔會調,我有次出trip坐第一行路口位,唔洗加錢劃位。嗰次中間有一家人分開坐前後兩排,後排個女人問我調位,我心諗就算調左,佢都同佢屋企人隔左條走廊,換都多鬼餘

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+vickichan+於+16-03-06+發表

原帖由 心大心細 於 16-03-06 發表
又可能航空公司會退款畀個外國人…

但,如果係我,我會堅持坐番原來的位…
俾佢D屋企人圍住,可能仲慘....

珍珠宮

引用:我會拒絕,除非很特殊的原因 +

原帖由 natjosejim 於 16-03-06 發表
我會拒絕,除非很特殊的原因
同意

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

引用:Quote:原帖由+jodylulu+於+16-03-06+發表見

原帖由 baby_chu 於 16-03-06 發表
我試過.... 不過唔係加錢揀位!只係網上 check-in 早D揀位!成田返香港,我24小時前喺酒店上網搞,揀咗個路 ...
你唔洗答佢咁多啦!如果張機票唔係最平而唔俾改時間嗰種,根本一早出機票時已經confirm埋來回程個座位

首頁

尾頁

跳至