婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:下次去娘家食叫你C6餵,+事先叫定你媽咪唔好

原帖由 stitch2012 於 16-03-14 發表
下次去娘家食叫你C6餵, 事先叫定你媽咪唔好幫手, 你C6未試過呢D滋味係唔會明白架 ...
C6今日仲問我其實嬲麥野,俾我爆完之後,話我小事化大。。嬲爆

大宅

引用:Quote:原帖由+legoB+於+16-03-13+發表其實

原帖由 yayukicheung 於 16-03-14 發表
我99都係驚個仔同個孫唔食飯
我唔會唔開心,因為我又唔係99個親生女。
6299錫c6,我父母錫我,其實 ...
係囉,唯有叫自己睇開d la

大宅

引用:正常丫,你係走唔甩既外人嘛!下次聽到佢地

原帖由 cream090909 於 16-03-14 發表
正常丫,你係走唔甩既外人嘛!下次聽到佢地咁齊心,大聲講:唔緊要啦姐姐,我慣架喇,唔洗特登食淨俾我,我 ...
對,我就係外人一個⋯

水晶宮

legoB 發表於 16-3-14 11:50
C6今日仲問我其實嬲麥野,俾我爆完之後,話我小事化大。。嬲爆
係佢地眼中,可能真係好小事,因為你自己都係打算自己餵BB,只係佢地咁齊心咁講,你會唔開心姐.
再嘈落去都無用,你C6只會覺得你煩.即使今日你C6肯氹返你,都係因為怕"煩指數"會升級,而唔係真係了解你既心情.
如果C6都唔撐你,你可以做既,一係以後就交比工人餵,一係就餵完自己叫野食,氹下自己,甚至下次唔去食都得.

水晶宮

工人係你既,佢地咁講,你當場就應該比工人餵,情願工人餵一陣,你先至接番手.
一來,係工人面前顯示你的說話才是最終決定,二來,亦唔好咁順大家意嘛.
你係行為上咁順攤,但心裡面又咁唔開心,佢地點會明?

大宅

引用:Quote:legoB+發表於+16-3-14+11:50+C6今日

原帖由 方方媽媽 於 16-03-14 發表
係佢地眼中,可能真係好小事,因為你自己都係打算自己餵BB,只係佢地咁齊心咁講,你會唔開心姐.
再嘈落去都無用 ...
Jm,你真你講得好岩,我老公真係覺得係我小事大,亦覺得我煩。佢亦冇諗住氹返我。
佢只係講左句咁以後 佢自己餵囉!
而我都講左以後要食飯唔駛預我⋯

子爵府

引用:不吐不快&

原帖由 legoB 於 16-03-13 發表
不吐不快😡😡😡😡😡

話說今晚同9962一家去酒樓食飯,
我會即刻叫老公餵 因為我要食飯
專登要比6299聽到,你個仔都係聽我命令咋! 呢d老公真係打得小

幾時先上到車.....

水晶宮

legoB 發表於 16-3-14 12:21
Jm,你真你講得好岩,我老公真係覺得係我小事大,亦覺得我煩。佢亦冇諗住氹返我。
佢只係講左句咁以後 佢自 ...
因為一件小事,企到咁硬,將來仲有好多大大小小的事要處理啊,條路點行落去?
其實,你成肚氣屈係心裡面,都唔係好事.下次學精少少咪得囉.帶得工人去,就比工人餵啦.你係旁邊睇住,工人做唔掂你先至幫下手咪得囉.
好多方法可以處理一件事,轉下灣,大家都落到台嘛.
試想想,講出去,都只因大家講了一句"由媽媽餵BB得啦",咁你就發脾氣話以後都唔去食飯,係咪蝕章呢?其他人唔明你內心既感受,只會覺得你橫蠻無理架乍.

大宅

無錯 , 係娘家無論外出食飯 , 定係屋企食飯 , 自己阿媽一係食最快 , 一係就叫我食先既人 , 之後佢就餵我仔女食飯既人 , 再之後係我爸食飽就幫我餵叫我媽食飯 ~ 所以世上只有爸媽好 !

係男家無論係屋企或者外食就永遠係食凍既飯餸 , 我已經習慣 , 因為對仔女係我既 , 所以我無所謂 , 不過我 C6 係度 , 我會交大女比佢照顧 , 我餵細仔。
我 99 把口就最叻講 : 你一路食一路餵嘛 ~

大宅

引用:Quote:legoB+發表於+16-3-14+12:21+Jm,你真

因為一件小事,企到咁硬,將來仲有好多大大小小的事要處理啊,條路點行落去?
其實,你成肚氣屈係心裡面,都唔係 ...
係既,其實都係小事,。
不過大家都講晦氣說話。

水晶宮

legoB 發表於 16-3-14 13:16
係既,其實都係小事,。
不過大家都講晦氣說話。
大家都講左,咪當扯平囉.
唔好再提啦.
下次自己醒少少,人地唔當你係一回事,你咪學識自己照顧自己囉.
你有工人幫手,已經好過好多JM啦.佢地真係要自己餵,食凍飯架.你仲可以同工人兩份輪,或叫埋C6三人一齊輪食輪湊.
加油!

男爵府

畀面勳章

算啦,唔好嬲壞自己,從一般細節已睇清啲人當你係家人定外人啦,總之以後男家嘅野就唔洗上心,尤其有求於你時﹗

公爵府

其實咁嘅情況根本係安排失當,並非6299當你連工人不如。你有工人就應該俾工人去做,你拎咗去做,你老公就應該夾餸俾你,佢無做到就係你C6問題。就好似我媽咁,有野做唔叫工人去做,成日自己做晒去,之後又會投訴工人唔主動做,我哋就會話我媽,請咗工人俾你用,係你自己唔識安排,與人無尤,怪不了誰。

大宅

引用:Quote:legoB+發表於+16-3-14+13:16+係既,

大家都講左,咪當扯平囉.
唔好再提啦.
下次自己醒少少,人地唔當你係一回事,你咪學識自己照顧自己囉.
我都明白ge,!!!
比起其他人我都叫幸福!做人都要知足⋯

大宅

引用:+本帖最後由+Miulo+於+16-3-14+13:34+編輯+

原帖由 Miulo 於 16-03-14 發表

其實咁嘅情況根本係安排失當,並非6299當你連工人不如。你有工 ...
或者一開始食,我就應該交俾工人餵啦。係我自己安排有問題⋯⋯

大宅

引用:算啦,唔好嬲壞自己,從一般細節已睇清啲人

原帖由 aptcan 於 16-03-14 發表
算啦,唔好嬲壞自己,從一般細節已睇清啲人當你係家人定外人啦,總之以後男家嘅野就唔洗上心,尤其有求於你 ...
唔嬲啦,叫自己睇開d 算啦⋯!

水晶宮

Miulo 發表於 16-3-14 13:33
其實咁嘅情況根本係安排失當,並非6299當你連工人不如。你有工人就應該俾工人去做,你拎咗去做,你老公就應 ...
印象中,樓主有講過話佢C6有夾送比佢架.
佢只係嬲大家齊齊叫工人食飯,由得佢一個人餵BB乍.
而且,樓主自己心裡面也早已諗住自己餵,不過唔鍾意聽到大家都咁講姐.
樓主老公都唔係唔理樓主架.

翡翠宮

直接同C6講自己連工人都不如

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:在娘家是寶,在婆家連工人也不如⋯

我無工人,反而係我叫老爺奶奶食先,唔洗等我。可能我個仔好快食晒,所以我唔介意。

樓主唔介意就練下一邊食一邊餵神功啦,一係訓練c6或工人餵仔,佢地一食完要佢地接手餵,你可以爽歪歪咁食

大宅

回覆:在娘家是寶,在婆家連工人也不如⋯

請得工人,点解唔放手? 如果工人餵唔掂,都應先照顧住小孩,你先吃。

首頁

尾頁

跳至