跳至

首頁

尾頁

大宅

我明年會移民多倫多,請問有無人試過唔駛考試就可以拎到多倫多車牌?
我有8年經驗,係米只要有封運輸處出既proof of driving license 同香港車牌就可以?
同埋香港車牌要唔要比當地專業人士translate??

如果要考路試係米搵教車師父報會好D?

請指教?

大宅

回覆 scampylwk 的帖子

要考筆試, 合格后就可以揸車但唔可以上 highway, 一年內考埋個 highway 試就有正式車牌.

複式洋房

之前有無安省車牌有無關係?

別墅

回覆:scampylwk 的帖子

G2牌係可以行 highway 。不過酒精含量係0。所以一D酒都唔飲得。有G2牌,一年後可考G牌。
如果有香港牌,嚟到考完筆試就係G2牌,排期考G牌 (考 higway)就得。

大宅

scampylwk 發表於 16-3-18 15:05
我明年會移民多倫多,請問有無人試過唔駛考試就可以拎到多倫多車牌?
我有8年經驗,係米只要有封運輸處出既pro ...

我系HK 有車牌over 20 年,系Toronto 要重新考車牌,先考筆試,pass 了得到G1,之後你有一次機會直接考G .若吾pass ,你再考G2.(G2 不用考highway).若G2 pass .你可以立即報考G(五年內一定要考)我就系第一次直接考G牌,但failed.之後再考G2.pass 後一星期後再考G.好彩pass 了。

男爵府

引用:Quote:scampylwk+發表於+16-3-18+15:05+我

原帖由 netnetyip 於 16-03-19 發表
我系HK 有車牌over 20 年,系Toronto 要重新考車牌,先考筆試,pass 了得到G1,之後你有一次機會直接考G . ...
請問如果20年前已經有安省車牌,但沒有續牌,而現在keep住香港車牌,如果攞住香港車牌和舊的安省車牌,到多倫多要考返筆試嗎?

大宅

bobbi 發表於 16-3-19 06:58
請問如果20年前已經有安省車牌,但沒有續牌,而現在keep住香港車牌,如果攞住香港車牌和舊的安省車牌,到多 ...

Sorry 我沒有呢方面資料

男爵府

回覆:香港車牌轉多倫多車牌

其實夜晚9點零十點打過去咪一清二楚。

大宅

引用:Quote:原帖由+netnetyip+於+16-03-19+發表

原帖由 bobbi 於 16-03-19 發表
請問如果20年前已經有安省車牌,但沒有續牌,而現在keep住香港車牌,如果攞住香港車牌和舊的安省車牌,到多 ...
就咁睇似乎要重新考過,攞住香港牌就可以考筆試同直接考G牌,快過你攞住過左期10幾廿年牌去考!

https://www.ontario.ca/page/renew-expired-drivers-licence#section-4

男爵府

引用:Quote:原帖由+bobbi+於+16-03-19+發表請問

原帖由 Tracychg15 於 16-03-20 發表
就咁睇似乎要重新考過,攞住香港牌就可以考筆試同直接考G牌,快過你攞住過左期10幾廿年牌去考!

https://w ...
Thanks for your advice. Very helpful.

複式洋房

最好在去加拿大前在運輸處申請一張駕駛執照細節証明書TD320會有用啲!

別墅

引用:最好在去加拿大前在運輸處申請一張駕駛執照

原帖由 sinyu05 於 16-03-20 發表
最好在去加拿大前在運輸處申請一張駕駛執照細節証明書TD320會有用啲!
Yes, TD320=Certificate of Driving Licence Particulars

男爵府

引用:Quote:原帖由+sinyu05+於+16-03-20+發表最

原帖由 uki 於 16-03-20 發表
Yes, TD320=Certificate of Driving Licence Particulars
唔該晒,兩位!

複式洋房

netnetyip 發表於 16-3-19 03:56
我系HK 有車牌over 20 年,系Toronto 要重新考車牌,先考筆試,pass 了得到G1,之後你有一次機會直接考G . ...

你第一次直接考返g 有無補鐘?

大宅

有呀!求其系報紙搵左個,但完全吾掂,所以failed.好彩之後搵到個好師父,所以考G2 pass .一星期後再考G 亦pass .

大宅

回覆:dlee_ca 的帖子

我上個月去左 Oakville drive test center 問 officer, 佢話我只需 eye test, 咩試都唔駛考,睇黎比佢老點左TT

大宅

回覆:bobbi 的帖子

我拎左 lee張 野問佢, 睇黎 個officer 唔係好知

大宅

回覆:Yukei0602 的帖子

請問如有G2牌可以買車同 drive 仔女返學嗎?

大宅

回覆:netnetyip 的帖子

請問點解你第一次考 highway 會 fail? 衰左 d 咩?
我都想搵師父補補當地規則先考,請問可以介紹比我嗎? 係米近 Mississauga?

複式洋房

scampylwk 發表於 16-3-22 07:38
我上個月去左 Oakville drive test center 問 officer, 佢話我只需 eye test, 咩試都唔駛考,睇黎比佢老點 ...

意思officer 話有這張香港proof 就不用再路試?

首頁

尾頁

跳至