自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

自选科揀左日文,因为有学过下,一心諗住易pass,而家觉得勁浪費,如果當時学寫SQL 就好啦。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

我讀嗰科最後唔係做嗰科
所以當年揀乜科都無所謂

大宅

回覆:大學時有冇揀錯d咩科讀?

而家year 2商科
當初揀呢科真係有興趣
同埋感覺上易搵工
不過而家覺得太大競爭
寧願當初讀專啲

公爵府

引用:我讀嗰科最後唔係做嗰科所以當年揀乜科都無

原帖由 鳥嘴123 於 16-03-29 發表
我讀嗰科最後唔係做嗰科
所以當年揀乜科都無所謂
我都識人系咁,讀IT 但唔系做IT, 讀完仲要好憎IT 添,好彩畢到業。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

公爵府

引用:而家year 2商科當初揀呢科真係有興趣同埋感

原帖由 sshymami 於 16-03-29 發表
而家year 2商科
當初揀呢科真係有興趣
同埋感覺上易搵工
如果成績好,入到大公司做MT 都好丫。

伯爵府

+3金熱血

引用:自选科揀左日文,因为有学过下,一心諗住易

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-29 發表
自选科揀左日文,因为有学过下,一心諗住易pass,而家觉得勁浪費,如果當時学寫SQL 就好啦。

...
我兩樣都有讀,兩樣都有用

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-29 發

原帖由 786 於 16-03-29 發表
我兩樣都有讀,兩樣都有用

而家想学SQL 又觉得貴

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:而家year 2商科當初揀呢科真係有興趣同埋感

原帖由 sshymami 於 16-03-29 發表
而家year 2商科
當初揀呢科真係有興趣
同埋感覺上易搵工
商科一定有工做。 出黎再專d讀都ok

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 16-3-29 20:45
咩工要成日用到SQL?

伯爵府

+3金熱血

引用:Quote:原帖由 sshymami 於 16-03-29 發表而

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-29 發表
如果成績好,入到大公司做MT 都好丫。
我是老來才做MT.其實不是MT,但因為工作需要,做轉去不同部門,去過精算、法律、規範、財務,覺得有點像MT.

瑪瑙宮

引用:自选科揀左日文,因为有学过下,一心諗住易

...
咁有早知冇乞兒喇

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 16-3-29 20:45

原帖由 littlesheep123 於 16-03-29 發表
咩工要成日用到SQL?
Analyst.

識SQL 可以自己download data 做report.

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-29 發

原帖由 786 於 16-03-29 發表
我是老來才做MT.其實不是MT,但因為工作需要,做轉去不同部門,去過精算、法律、規範、財務,覺得有點像MT.
...
都是同一間公司嗎?

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 16-3-29 21:34
Analyst.

識SQL 可以自己download data 做report.
SQL要自學都唔係好難, 網上有好多教材
大學教的SQL都唔會教得太深入
因為一般的course都係先教授database方面的理論

我同你相反, 我以前讀左好多呢方面的野
除左大學有讀之外
仲考左d professional certification
不過做野咁多年幾乎冇用

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 鳥嘴123 於 16-03-29 發表我

我都識人系咁,讀IT 但唔系做IT, 讀完仲要好憎IT 添,好彩畢到業。
我讀IT, 做IT, 無後悔過。其實宜家太少人入IT呢行,所以我的議價能力高咗好多,我慶幸我一直做呢行。

子爵府

引用:Quote:原帖由 786 於 16-03-29 發表我兩樣

自己學

用戶要求終止服務

畢咗業先發現自己鍾意海洋生物學。但讀嗰時讀人類生物,好深

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

子爵府

引用:畢咗業先發現自己鍾意海洋生物學。但讀嗰時

原帖由 happybebebe 於 16-03-29 發表
畢咗業先發現自己鍾意海洋生物學。但讀嗰時讀人類生物,好深
好羨慕你可以讀 bio

珍珠宮

我姪仔係外國讀飛機工程,但到頭來入左 yahoo!

首頁

尾頁

跳至