少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

父母跟小孩相處真係一門高深學問,尤其依家D小朋友真係好醒好有脾氣!自己平時都有睇下書上網睇下文學習,發現到有D課堂係教同子女相處,於是去參加咗!個班係兩日,每日3小時!起初好驚會悶,如講得沉悶3個鐘好難頂,好彩個治療師都講得比較生動!中間亦有實例參考,最得意亦會比題目我哋做,從而解釋返我哋行為背後意思!感覺較特別!但理論還理論,實踐上有無作用呢?呢個先係重點!我仔仔有時會較霸道,想要D嘢就霸住唔比人用唔比其他人玩,我嘗試用治療師教的方法,又真係有D效喎,比較無咁執着!每個父母,見到自己仔女不斷成長,之前的辛勞不快,亦會一掃而空!

大宅

回覆:跟小孩相處的技巧

大宅

男爵府

Alwy81 發表於 16-3-31 11:09
父母跟小孩相處真係一門高深學問,尤其依家D小朋友真係好醒好有脾氣!自己平時都有睇下書上網睇下文學習,發 ...
係架, 溝通同管教其實有好多知識要學, 可惜現實呢方面唔係必修課。

大宅

引用:Quote:Alwy81 發表於 16-3-31 11:09 父母跟

原帖由 AJIM 於 16-03-31 發表
係架, 溝通同管教其實有好多知識要學, 可惜現實呢方面唔係必修課。
又係喎,如果反學時代家政加入呢科真係very good

男爵府

Alwy81 發表於 16-3-31 11:24
又係喎,如果反學時代家政加入呢科真係very good
其實我早就覺得與其學咩sin cos tan, 更應該學下點做好溝通。

大宅

回覆 Alwy81 的帖子

係呀,我都覺得學懂同子女相處溝通係好重要好大學問
多多指教

別墅

引用:父母跟小孩相處真係一門高深學問,尤其依家

原帖由 Alwy81 於 16-03-31 發表
父母跟小孩相處真係一門高深學問,尤其依家D小朋友真係好醒好有脾氣!自己平時都有睇下書上網睇下文學習,發 ...
請問係用咩方法呢?

大宅

引用:Quote:原帖由 Alwy81 於 16-03-31 發表父母

原帖由 sukilee318 於 16-03-31 發表
請問係用咩方法呢?
導師教有4部曲!
1)察覺自我情緒
2)確認孩子背後情緒
3)聆聽及接受孩子心聲  
4)反射孩子的情緒,思想,行為和動機 !
首先我要控制我自己情緒先不要發嬲,才能好好跟孩子溝通,之後再問佢比咗D嘢人哋係咪唔開心呀(佢答係呀)原來佢覺得比人攞咗等同於無咗,以後都唔會再有!我先表示理解,如我比人攞咗亦會唔高興,但唔代表以後都無咗!先用其他嘢同拒交換,再同佢玩其他嘢,最後又比返之前佢霸住D嘢比佢,佢發覺又有反樣嘢好開心,當再問佢攞時佢已覺得無乜所謂!好開心見到仔仔有所改變,最重要係方法,明白方法及技巧後加以運用,會得到意想不到的效果!

別墅

引用:Quote:原帖由 sukilee318 於 16-03-31 發表

原帖由 Alwy81 於 16-04-01 發表
導師教有4部曲!
1)察覺自我情緒
2)確認孩子背後情緒
認同溝通的重要性,依家好多家長只注重學分,入咩學校!但其實情緒性格發展更為重要!

大宅

AJIM 發表於 16-3-31 11:30
其實我早就覺得與其學咩sin cos tan, 更應該學下點做好溝通。

好多時都覺得,我們這一代父母,生育都只是一個起兩個止,育兒經驗嚴重缺乏。而早年精力都花在讀書上,即使在專業範疇上有多大的學問或成就,但個個對住育兒話題根本就是小學生。我也預感下一代當成為父母時,他們的困難會比我們這一代更大

如果婚前或產前能夠加入一些親識教育就多好!
Life is short.  Enjoy your coffee, and...  Remember to smile.

大宅

好欣賞大家都認同親子溝通嘅重要性~

因為工作關係, 接觸好多呢方面嘅知識, 理論係識好多, 但實踐出黎仍然覺得自己有好大進度嘅空間~

時代改變, 而家做家長比以前難左, 加上香港生活節奏快, 壓力大, 大人小朋友日日都有好多target要追趕~

我自己的體會, 親職或者兒童發展理論有好多, 我地無可能亦唔需要學識哂, 反而可以將一啲自己認同嘅嘗試係日常生活中實踐出黎~

與此同時, 兩夫婦係育兒上都要有共識, 大家先可以同步伐~

共勉之!

大宅

好多時父母都覺得是小孩不乖,不聽話,其實無想到是自己的問題,沒有用正確的方法溝通,正確的技巧教導,沒有錯的小孩,只有錯的方法!

大宅

引用:父母跟小孩相處真係一門高深學問,尤其依家

原帖由 Alwy81 於 16-03-31 發表
請問係咩course呀?

大宅

引用:Quote:原帖由 Alwy81 於 16-03-31 發表父母

原帖由 Monstercouple 於 16-04-18 發表
請問係咩course呀?
個course係教父母平時同小孩相處的正確方法,如小孩有情緒上的問題,應如何處理,當中亦有科學化理論解釋!

首頁

尾頁

跳至