單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

決定離婚, 但層樓是老公同老爺聯名的, 要求他寫張平安紙比我(離後留間屋寫我名, 但佢話銀行唔比寫喎), 請問有冇人知按左樓(村屋) 比銀行,係咪唔可以寫平安紙?

別墅

回覆:請問有冇人知按左樓(村屋) 比銀行,係咪唔可以寫平安紙?

平安紙係指緊一個人死後遺產點樣分配,如果一日未死,張紙都唔會生效,隨時賣左都可以,點解會立平安紙架?

你個情況,最簡單係賣左分錢,如果要加減名是有困難,因為仲有按揭,如果真係改你個名,要重新做入息審查,新按揭,搵律師當做一次買賣,要俾律師費同稅,所以都好煩下

大宅

賣左訓邊.....? 依家D樓咁貴, 都唔係人住, 只是條件之一是比樓我, 我薪金少租樓都去唒, 唔洗食咩? 佢比得幾多, 可能遲D再婚到時都唔知有得比, 當然抱住層樓, 有咩事死左, 樓都是我, 咁辛苦慳埋慳埋比佢將來老婆.

別墅

引用:賣左訓邊.....?+依家D樓咁貴,+都唔係人住,+

原帖由 asiter_mau 於 16-04-13 發表
賣左訓邊.....? 依家D樓咁貴, 都唔係人住, 只是條件之一是比樓我, 我薪金少租樓都去唒, 唔洗食咩? 佢比得幾 ...
樓主,我估你都好激氣,但都要睇下有咩方法攞到保障,平安紙絕對保障唔到你,因為你老公可以將層樓賣或轉名俾其他人,而過程係唔需要知會你的,到時你可能住都唔可以。

大宅

回覆:請問有冇人知按左樓(村屋) 比銀行,係咪唔可以寫平安紙

你前夫願意送層樓比你住?還是你倆打算仍然一起住分房訓,待你日後再緍才搬出去?

大宅

就算一早簽定平安紙,只要將來個男人再婚,張平安紙已經失效...

民房

你是想整死佢兩位? 

翡翠宮

遺囑點會保障到你?
你都係比少少錢去問律師好過啦.

大宅

asiter_mau 發表於 16-4-12 13:01
決定離婚, 但層樓是老公同老爺聯名的, 要求他寫張平安紙比我(離後留間屋寫我名, 但佢話銀行唔比寫喎), 請問 ...

樓主,簡單講佢,佢就算點立平安紙都無用,佢一日未死,間屋都唔會有你份,倒轉頭,佢賣咗出去,你乜都無~~~
而且平安紙佢有權喺唔駛通知你嘅情況下改,衰d講個,佢改完,你都唔知啦~~~
所以宜家對你最好保障就係現金喺手~~~
但你要知道,由於係聯名,你淨係會分到你老公嗰份嘅一半~~~

首頁

尾頁

跳至