少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

大仔就來5歲,啱啱同佢EE 講話冇人同佢講故事訓,冇人同佢傾計,佢好悶等等......
自己要返工,又有細仔,仲要好痴身,有工人但唔使旨意幫到咩手.... 唉....
有冇2位小朋友以上媽咪可分享下時間點安排?
大仔唔係好肯同我講野,日常其實有咩對話呢?

大宅

回覆:心痛+內疚

可以安排一個私人事段俾佢講故事同傾計?

複式洋房

聽到佢咁講會好心痛,不過佢好好,識表達,好過佢自己屈住鑽牛角尖

如果係我會每日或每周(視乎有幾多時間),有私人媽媽時間,可能叫姐姐照顧細嘅,自己帶大的出下街,搭下巴士傾下計,去玩,去圖書館講下故事,累積同媽媽開心的時間,俾佢知道媽媽都好愛佢

我同你相反,細的痴姐姐,我都會安排每天帶佢去公園(只有我同佢兩個人),平時去街盡量唔帶姐姐,情願自己辛苦少少,一個湊兩個

別墅

係,希望儘量可以比多d時間比大仔....

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jackietable 發表於 16-4-18 10:23
大仔就來5歲,啱啱同佢EE 講話冇人同佢講故事訓,冇人同佢傾計,佢好悶等等......
自己要返工,又有細仔, ...
細仔幾大?

有機會的話, 留d 時間只同大仔一齊. 安排細仔早15-30分鐘去訓, 之後你可以同大仔一齊玩陣, 我覺得唔好推遲大仔訓覺時間, 我覺得唔好為爭取親子時間而犠牲小朋友休息時間.

更重要係大家要共用時間, 你已經要返工, 返到屋企對住小朋友既時間有限, 好難只同一個仔一齊. 要講故事咪兩個齊講, 玩都係一樣, 唔駛 (相信你亦交唔到) 交細仔俾工人睇, 佢兩兄弟要習慣共用資源.

你同佢多 d玩角色扮遊戲, 小朋友好鍾意. 或者玩下泥膠等, 扮整雪糕, 扮煮飯仔, 做勞作等, 小朋友好鍾意的.

食飯時不妨閒話家常, 傾下佢響學校有咩玩過, 有咩好朋友等.

大宅

回覆:bosch 的帖子

但都想問下
我有兩個女
就係想佢地多d共同相處
家姐都錫妹妹,但佢又好接受唔到妹妹拎佢d野
變到而家會打妹妹
家姐只係兩歲九個月,妹妹一歲三個月
我唔想因為妹妹而鬧家姐
但始終難避免
攪到家姐而家情緒好唔穩定

子爵府

咁每晚睡前兩個一齊講古事咪得囉,點解要分大仔細仔時段,一齊講一齊傾計已經好好親子時段啦,又俾佢地認識兄弟姊妹要相親相愛,講到touching位又可以攬埋一齊,另外媽媽又可以簡單講下返工情況,俾小朋友知道你返工遇到咩事情,對佢地來說都好有興趣㗎

大宅

試下每日lunch time抽10min打返屋企同佢講下電話,我又係好忙,近來開始keep住每日都打返去講下無謂嘢,聽下佢地把聲,而家夜晚返到去都會主動嚟同我玩

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都係兩個仔(5歲&2歲), 我放工返到屋企會幫大仔睇功課, 晚飯後同老公每人陪一個, 我主要陪細仔, 老公陪大仔玩, 有時會一齊玩, 兩個仔都唔會覺得被忽略。

別墅

多謝各位,已經好好改善中,但因老公不長在香港,所以要一次過2兄弟一齊睇實!
真心佩服一打二的在職媽媽

首頁

尾頁

跳至