婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

平時睇呢度,我99真係好好(唔係反話)我們要不同住,同一屋苑,我有姐姐,姐姐仲幾好
99好的地方
好少俾說話我聽,不過就算她講,我都扮聽唔到、聽唔明(她有鄉音)
唔會自己無端端走上我家(有我家鎖匙)
上到我家唔會搞我D野
煮野好食,仲會煮我鍾意的食物

總之呢度好多jm 講的衰野都無份

但我的底線係阿女,但她偏偏就成日係照顧阿女方面踩我底線,
她會俾阿女食香口膠,我女4歲,就算c6同我即時阻止都繼續俾,結果阿女喊爆
開電視、俾電話阿女玩
自己俾現成中藥沖劑的藥阿女食、又唔出聲
阿女放假,我要返工就帶阿女去街,搞到阿女無得訓晏覺,結果無精神上興趣班,夜晚又扭計到不得了⋯⋯就來放暑假,到時情況更加嚴重

總之就日日新款,c6都阻止唔到99

就係因為99唔係衰,唔俾她上我家見孫,我又做唔出,但俾她見,又搞到阿女

唉......今日阿女放學,又帶左她出街(阿女明天放假)結果上興趣班前又喊爆......

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆 3aaa_baby 的帖子

你99好真惜同孫女嘅quality time, 而呢的日子就係你女兒日後嘅寶寶貴回憶…!可能係時間上面可以安排好少少!可唔可以定D時間令嫲嫲可以同孩女去行街街?

水晶宮

睇來,佢只係唔識點做,你教下佢啦.
唔係同佢講咩唔做得,而係同佢講點做會對孩子好.
例如,佢想比野食氹囡囡,你咪買定D好味又有益,阿囡又鍾意既食物,比99用來氹囡囡囉.咁佢就唔洗比香口膠啦.如果佢係特登比香口膠,同你攪對抗,就要隔離下佢啦.

水晶宮

興趣班反而係小事.有麻麻陪玩,都一樣好開心,唔洗返興趣班都得.
但如果係有課程的學習,缺席就唔係咁好囉.

男爵府

回覆 方方媽媽 的帖子

就係有課程先煩,阿女上的係英文拼音班、畫班(幾堂完成一幅畫,阿女試過因為99帶她去玩,玩得太攰而做得慢,結果老師要她加時)
試過好聲同99講,結果好左幾日,又再來過,最麻煩的係玩完阿女太攰,夜晚的情緒好差,會大喊、不吃飯,99知道晒呢D野,但照做

男爵府

回覆 PS123 的帖子

我話要出就星期五出,但姑奶兩個讀小學的仔女要上興趣班,99要帶佢地去,所以唔帶得阿女出去

子爵府

既然溝通唔到~~~~係佢唔肯讓步~~~咁唯有唔俾佢帶呀女出去囉~~~

唔係只會影響你個女既成長~~~

水晶宮

3aaa_baby 發表於 16-4-20 19:53
回覆 方方媽媽 的帖子

就係有課程先煩,阿女上的係英文拼音班、畫班(幾堂完成一幅畫,阿女試過因為99帶她 ...
咁我會stop佢,反面都無計!

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

3aaa_baby 發表於 16-4-20 19:56
回覆 PS123 的帖子

我話要出就星期五出,但姑奶兩個讀小學的仔女要上興趣班,99要帶佢地去,所以唔帶得阿 ...

洗腦式話比99知唔夠瞓嘅害處!提議99都要瞓多D身體好,人都靚D! 做父母嘅要立埸堅定!慢慢影響99想法!

大宅

BK Milk勳章

回覆:真的唔知點做先好(長篇)

一係索性叫你奶奶帶車仔,,俾你女係車仔瞓晏覺,,係麻煩啲,都叫做可以俾你女瞓下,夜晚冇咁扭丫

男爵府

今晚阿女扭到10點幾先訓,俾左最後通牒C6,叫佢同99講清楚,再有下次我會出聲,反面的話,我都無辦法,其實醫生都話阿女訓得少,所以高得慢,就來5歲,啱啱先過100cm

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:真的唔知點做先好(長篇)

明你99錫孫,但長此下去影響呀女真係唔係辦法,好坦白,如果婆婆即我媽都咁做我都會發火,因為影響緊個女!所以快d制止佢!

美菲絲    發表於 16-4-20 23:51

大宅

回覆:3aaa_baby 的帖子

應該唔關事,我囡囡一歲開始每日total瞓9個鐘,日日十二點後先瞓,又唔瞓晏覺,但宜家兩歲三個月都有91cm。我同老公都唔高。

首頁

尾頁

跳至