少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

中五都好差

禁止訪問

MommyPanel勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

笑得好勳章

回覆樓主:

處理得唔好,未必

別墅

youngbeetle 發表於 17-11-5 10:35
中五都好差

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回想起我當年,好似都差唔多

伯爵府

terrorist 發表於 16-4-21 11:31
反叛期,係咪到中四就會完??

不是,有d可能剛開始

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆 LucaLuLu 的帖子

係,有過之而無不及

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

我仔都係機不離手,好煩

成績又差,講又講唔聽,鬧都無用,又唔想關係變差

出年中三更多科目要讀,都唔知點算,又擔心成績差要留班

複式洋房

回覆 emmafish 的帖子

要好睇平時點溝通,同埋小時候點教!因為而家好多年青人,讀書讀得幾叻都好,反而唔識咩叫孝順父母,尊重父母,我覺得呢啲係細細個時候已經要清楚比佢地知道!否則,大左更唔識尊重父母!

複式洋房

回覆 YuYuMother 的帖子

留班有時未必係壞事!如果成績唔好,夾硬升上去仲辛苦!前年我個仔中三升中四時考全級尾10,學校話一係留班,不過留班都冇用,大部分留班生再讀多年都係咁(是副校長同我講),當時學校建議佢讀VTC!我不是傳統父母思想,在我角度,讀書不是最重要,最重要是做人的「態度」(我從小已經不斷跟他說)因此,當時我也鼓勵他讀VTC,因為如果他不喜歡讀書,我不想他浪費時間,倒不如找找自己興趣,學一門手藝!最重要,「勤力」不懶惰,做哪一行都能成功!讀唔到書,佢唔怕辛苦就可以!但結果、我地傾左3,4次,他暪著我跟學校傾,他想重讀中三!我是最後在暑假才知佢決定重讀的!最初我也激動,因為他暪著我,但唸深一層,既然是他決定,我便會尊重!我還跟他說「這是你人生第一個自己拿主意的決定」希望你在未來一年,好好讀,不要白白浪費自己時間!結果,上一年中三,好全級名次升回80左右,順利升上中四,這一年還找到自己想選修科目(之前一年中三,問極都這唔知揀邊科)!今年中四,剛剛測驗全級排名是35,沒想到他會有這成績!世事就係咁,你愈迫佢就愈唔想讀,以前啲人冇得讀書,所以有書讀會好好珍惜!我亦選擇叫佢唔好讀,直頭同佢講做地盤都搵到錢,我真係唔介意!唔嫌辛苦就Ok,因為條路係佢自己揀!

*我個仔第一年中三都成日打機,偷去網吧比學校捉到,考試可以交白卷,上堂畫公仔...所以最重要睇你點同佢傾,唔好迫佢,聽下佢內心世界!

複式洋房

回覆 terrorist 的帖子

睇左以上咁多JM分享,我感受到很多媽媽的愛!換來子女不耐煩態度,什至被他們說好憎自己!我相信以上很多JM是全職媽媽,一手一腳將子女湊大,感情一直也很好!但上到中學,子女開始反叛,講多兩句被嫌煩,什至要服侍他們更令自己受委屈!但在這裡,容我說一句心底話...這時間請將你們的視線抽離一些,可以是找其他事情忙著,這樣會令你們心情好過點,子女亦感到輕鬆點!
好多時候,父母既關心、寵愛,在這階段會給子女形成壓力!我明白,每個家長都想子女讀書成績好,想他們將來搵到份好啲既工或是出人頭地!但讀書是出於自願,壓迫形成壓力,反而破壞彼此關係,難以修補!我都是為人母親,但我真心覺得,現在年青人,就算讀到書,但都不懂尊重父母,不懂做人態度,實在可悲!這也是因爲現今年青人,長時間在父母的嬌縱下成長,飯來張口,完全沒有生活壓力所致!父母的愛就變成害了他們,因為他們沒有生存自理能力!什至不會努力工作,因為月入幾千也可以買到$10000的I PHONE X!

我本身是從事長期對著年輕人的工作,什至上到婆婆級下到子女級,我每天也跟不同階層溝通,這個社會年青人,已經被家庭嬌寵得目無尊長,完全不懂「努力」為何物!最可怕是,父母把他們供到外國讀書,大學畢業,在他們心中已沒有「孝順」這兩字,沒想過將來應如何養育孝順父母,認為父母付出是必然的!在我眼中,這我們不是愛他,而是害了他們!

我很愛我兒子,但對他是非常狠心的。小時候我可以送他一個月到黃埔軍校受訓,送他到野外求生營,嘗試7日7夜露營,感受夏天沒冷氣,沒有得沖涼的生活,全身曬到灰色,身上長滿倉倉!看著內心會心痛,但不給他吃苦頭,他怎知什麼叫幸福?我要從小提醒他,幸福不是必然!我的家庭環境雖算不錯,但我至今亦沒有買電腦給他,做功課只能借用我的手提電腦!他用的電話永遠是用我的二手機,食飯有工人都要他為我盛飯,食飽也要他為我收拾碗筷!煮面從三年級開始,永遠是他幫我煮,幫我洗碗!出街也要他幫我拿手袋,買完野一定要佢拎。食野都要他讓我食先,入商場要幫我推門!我不是公主病,相反我小時候也嘗很多苦頭。從小我已經是這樣對他,我知以上行為,各位媽媽一定不會像我這樣做,或是覺得我這個媽媽很變態、很懶!但我真的接觸太多年輕人,我不想我的兒子成為公子!其實從小他習慣了這樣,就算是反叛期,他依然是這樣!而且只有我嬲佢,黑佢面,因為他是要靠我才有書讀,有屋住,為什麼還要媽媽掉轉受孩子氣呢?哪有這道理!
當然我跟他關係也是很好的,我也很小罵他,煩他!每年母親節及我的生日,他也會親手做禮物或買禮物給我,反叛期也沒有間斷,我沒提他,逼他,他會自己想起我的生日,自己準備禮物給我!他最反叛時,最多跟我說「得喇,知喇!」說話時加了些尾音,我聽到這個回應便不會再問,再講!我也是一個醒目媽,畢竟我也有過反叛期,曾經我更是一個非常反叛的女兒,每星期都要請媽咪到我學校見家長,打架,食煙,飲酒,離家出走什至逃學都做過,相比起兒子,我以前比他更反叛,所以更明白這階段跟他溝通要點到即止!
哪段時間盡量談一些佢喜歡話題,跟他談談打機,追女仔等,投其所好!但最重要是,從小便告知他每個人每個角色應盡的責任!我的責任是讓他讀書,照顧到他選擇離開校園一刻!之後他便需要工作,盡家庭責任,拿家用回來!他15歲我便叫他返麥當勞,自己賺零用,但要將薪金50%比我作家用!當然不是家中需要,而是我想他出外工作,比人罵下,感受咩叫「在家千日好」,有人話「仔,是要比人教」!此話其實好有道理!
所以,希望各位全職媽媽,暫時不要把視線全部放在他們身上,學下自私一點,愛自己多一點!不要把你的愛變成害了他們!
*只是有感而發,有什麼講得不好,請見諒🙏🏻

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mandylau0609 發表於 17-12-27 01:09

留班有時未必係壞事!如果成績唔好,夾硬升上去仲辛苦!前年我個仔中三升中四時考 ...

多謝你鼓勵

其實我唔係介意佢留班,而係擔心佢無自信,讀得更唔開心。同級同學升班,佢自己就留班 已經無興趣讀,仲要留班的話,都唔知點算。

對我黎講,讀到梗係最好,讀唔上學一技之長亦唔係壞事。最緊要唔好學壞,同健健康康已經好好。

但有時又覺得,佢明明唔係讀唔上,人亦聰明,之不過未開竅唔上心,覺得好浪費。做人父母當然唔想佢行咁多歪路,可以順順利利......

總之好頭痛,苦惱

子爵府

emmafish 發表於 16-4-22 18:06
中四先開始反叛?
咁遲先開始,有咩先兆?

子爵府

mandylau0609 發表於 17-12-27 02:52
回覆 terrorist 的帖子

睇左以上咁多JM分享,我感受到很多媽媽的愛!換來子女不耐煩態度,什至被他們說好 ...
請問你兒子近況如何??出來社會做事了嗎? 還是讀書中?

複式洋房

佢跟你表示不想讀書?你有跟他認真談過嗎?你知唔知佢對咩有興趣?我指除左打機之外😅其實有好多小朋友聰明,但唔鐘意讀書,亦有人講讀唔成書既小朋友反而係特別聰明!最重要你同佢點溝通,而且唔好比佢覺得讀書是為左屋企,為左同父母交代!要比佢知,讀唔讀書最影響係佢自己,與你無關!我從小就同個仔講,佢讀唔讀唔關我事,讀唔到書去做地盤是佢辛苦,不是我,我表明立場是沒有所謂的!父母角色是為孩子「供,書,教,學」直到佢地出黎社會做野,呢個係我既責任!而佢地角色係子女,讀書時佢地要盡學生責任,如果選擇離開校園果一刻,就必須工作,這是家庭一份子中,對家庭責任!所以我唔會迫佢,更唔會求佢讀!因為迫根本迫唔到!但必須要提醒佢「後果」,佢可以承擔,才有資格選擇!你試下認認真真,堅定啲同佢傾(唔係惡,只係要比佢感覺你立場堅定),直頭問佢係咪唔讀,唔讀做啲咩或學啲咩,有道理講得出,就會比佢做!有時小朋友係要「大」下佢,佢先會驚!(但重申:成個過程唔係惡,唔係勞嘈咁同佢傾)加油!

複式洋房

回覆 kimmy2006 的帖子

我兒子中三考全級尾10,當時副校長都同我講,唔鼓勵會重讀,冇幫助,叫佢讀VTC!我都認同佢中一至中三根本冇用心讀過書,每次家長日都被投訴上堂多口,所以我好認真同佢傾,我叫佢唔好讀,唸下將來想做咩,學門手藝!簡單啲講就算做車房,廚房,洗頭等工作都可以,學有所成可自己創業!佢當然話想做電競員,仲話想去外國讀!係咪激死你呢?但我冇激動,亦冇話唔好,因為我知道,如果佢每次開口講咩我都否定佢,佢一定唔會再同我講,佢心入面想點。我好冷靜,搵左間餐廳,同佢面對面坐底傾(其實溝通既環境都好重要)我比佢個回應係「外國讀書一般全程大約需要200萬,200萬去讀電競,咁外國電競學校啲學生畢業後有咩出路?電競員做到幾歲退役?退役後可以有咩打算?」以上問題我話比一星期佢做資料搜集,個結果合理,將來係有出路,我比佢去!否則,就不如聽下我睇法「首先呀媽就只有呢200萬,不會有再多,這是我預留比自己個仔讀書既責任!你當然可以選擇拎去讀電競,但讀完如果換取唔到自己將來一條好行既路,唔好埋怨我,因為我做好左媽媽責任,路是佢自己揀!讀完書番到黎,我唔會再有錢比佢,佢自己唸下有咩打算!相反,就算唔讀書,學門手藝,果200萬可以留番比自己創業,有剩可以比首期買層樓自己供。」兩條路可以比佢自己揀。
一星期後,我再問佢,佢話唔會選擇去讀電競(應該搜尋資料時,睇到現實啲既野),跟住問佢想學咩,佢話想讀書!最後佢仲暪住我同副校長講「選擇重讀中三」。
重讀果年,最後一次家長日,副校長又見到我,其實係幾乎每個上一年教佢既老師見到我都同我講「佢今年好乖,又做班長,成續進步左好多」我第一次去學校係冇老師話佢上堂多口。這年中三佢亦搵到自己方向,佢自己決定選修經濟及企業(當中佢一開始話揀經濟,另一科係我有比意見,但都係果句,我唔迫佢,只係幫佢分析,如果將來想做生意,讀企業是不錯的,將來可以讀管理,管理是一門很深學問等等...)!亦可能因為選啱左科,今年中四,第一次測驗名次已升到全級35。現在放假去銀X喱做兼職,

然人工我要分50%,不是我等錢洗,但要養成佢比家用的習慣!感恩,我們的關係像朋友,無所不談!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個個唔一樣
BB 不想太直接表示 BB 這麼唱為了婉轉 告知 我多麼愛護你

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

youngbeetle 發表於 17-11-5 10:35
中五都好差

首頁

尾頁

跳至