懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我第一胎係法國本身開刀但早產左一個月都照係法國順產左, 係好舒服入院到出院, 一流既服務享受, 凌晨4點幾穿水, 5點幾去到法國開左兩度, 7點比我入產房都仲係開2度, 醫生9點幾到話我已經生得, 最後9點幾生左我個仔, 早產1個半月, 體重5磅, 連針都完全唔痛手勢勁好, 但埋單就要5萬幾

而家第2胎排左去廣華, 但睇反bk媽媽之前講到廣華好似好恐怖, 又話連針好痛, 唔到生都唔比入產房產後房又好惡劣, 有媽媽可以講下過程嗎

大宅

我剖腹,覺得OK

別墅

回覆:有冇廣華已生媽媽分享過程

啲姑娘係咪好惡劣?

複式洋房

回覆:queenlu1016 的帖子

我覺得廣華既姑娘幾好,醫生睇彩數,連針會打麻醉針,唔算好痛。我2月係廣華生,夜晚12點開始陣痛,半夜4點開到四度入左待產房,姑娘幫我穿水,手勢好好,態度都唔錯,跟住老公黎到同我一齊入左產房,果陣已經開到八度,強烈谷💩Feel,痛到已經有D失左意識,一味合埋眼嗌痛,跟住俾產房醫生鬧,叫我唔好咁早用力,唔好淨係咪埋眼,要睇下佢地,又話我唔配合做呼吸...大佬,人都痛到傻左啦,我夠想配合咯,後尾聽到醫生話可以生,我咪開始出力,結果個醫生叫我等等,後尾老公話俾我知原來係個醫生未鋪野係我屁屁下邊,等佢地搞定,又叫我Push,我用左三個呼吸就生左仔仔了。生完又冇話同我地一家人影相,態度好似好求其咁塞個仔過來趴係我心口⋯⋯兩分鐘後就抱走左

複式洋房

回覆:有冇廣華已生媽媽分享過程?

我催生失敗要開刀....夜晚9點幾開刀,凌晨1點幾下半身已經有返知覺,傷口痛到喊....問姑娘攞止痛藥....但姑娘話止痛藥3點鐘先送到黎! 之後果幾日傷口都勁痛(我覺得痛既程度同陣痛有得揮)

大宅

引用:我第一胎係法國本身開刀但早產左一個月都照

原帖由 queenlu1016 於 16-04-22 發表
我第一胎係法國本身開刀但早產左一個月都照係法國順產左, 係好舒服入院到出院, 一流既服務享受, 凌晨4點幾 ...
點解第二胎唔响番法國生? 咁咪唔駛擔心囉

男爵府

引用:Quote:原帖由 queenlu1016 於 16-04-22 發

原帖由 yobimama 於 16-04-22 發表
點解第二胎唔响番法國生? 咁咪唔駛擔心囉
正有此問,既然法國OK, 何必轉呢?

我上胎廣華,產前檢查服務一流,係自己唔好采,同好多人同一時間生得,護士唔夠人,就爭D。

男爵府

引用:我剖腹,覺得OK

原帖由 53996277 於 16-04-22 發表
我剖腹,覺得OK
開刀傷口靚唔靚? 有朋友話公立醫院開刀傷口好粗, 埋得好差。。。

大宅

我當年係一個資深助產consultant 幫我接生,因為助產士落左班. 我唔夠力生,但佢手勢超級好,我剪左會陰都唔痛. 無任何笑氣,都生左

別墅

因為而家支出多左又請左工人, 又幫大仔買左幾份保險, 係仲有舊錢, 但個心態十五十六又想留筆錢等生完鬆動啲但又好驚係政府會黑仔

別墅

幾百數同5萬幾蚊既分別

珍珠宮

回覆樓主:

人少既時候幾好,人多既時候預咗俾人串俾人鬧,傷口痛都未必有人俾止痛藥你,順產無咗笑氣止痛,無痛生仔一日得三個額。

別墅

咁算啦, 哩啲錢係要哂

男爵府

真係一分錢一分貨,我都爭扎緊今胎政府/私家生。我都有幫細路買保險,請工人,仲轉埋ftm, 負擔很大,但都想私家…

講多少少,上次廣華唔夠人,要求check度數都比姑娘罵。好彩有過醫生經過,要同我check, 那時已開到9度,即要求笑氣,同打比老公。好采醫生係到,如果唔係,姑娘一直都唔理我

子爵府

引用:因為而家支出多左又請左工人,+又幫大仔買左

原帖由 queenlu1016 於 16-04-22 發表
因為而家支出多左又請左工人, 又幫大仔買左幾份保險, 係仲有舊錢, 但個心態十五十六又想留筆錢等生完鬆動啲 ...
我第一胎係廣華,服務一流,醫院上下所有人都好nice ,聯針都唔痛,所以今胎都揀番廣華

別墅

引用:真係一分錢一分貨,我都爭扎緊今胎政府/私

原帖由 Happi_Mum 於 16-04-23 發表
真係一分錢一分貨,我都爭扎緊今胎政府/私家生。我都有幫細路買保險,請工人,仲轉埋ftm, 負擔很大,但都想 ...
我都係全職媽媽, 我就係驚上胎私家同政府太大對比, 加上我個人冇咁彩, 如果去政府係睇彩數我死得, 我去廣華產檢問啲醫生野佢地都好求其都唔耐煩想你聽完心跳就好快啲走, 我話我今胎攪到我皮膚有啲位好痕痕到濕疹咁, 個醫生只係一昧同我講都話你係乾燥, 咁我反問醫生咁點解之前冇陀住bb先有佢先好悔氣話你荷爾蒙變左咪有囉, 對個女醫生印象超差

別墅

我都知廣華之前產科係出哂名我仲專登誇區揀廣華, 本身係威記, 但最近生完既人講反黎廣華都係劣評所以好掙扎價錢, 我都唔想生個日咁難受生仔已經辛苦仲要受氣我會爆

別墅

引用:Quote:原帖由 queenlu1016 於 16-04-22 發

原帖由 mandelicious428 於 16-04-23 發表
我第一胎係廣華,服務一流,醫院上下所有人都好nice ,聯針都唔痛,所以今胎都揀番廣華

...
請問你第1胎係幾時生

子爵府

引用:Quote:原帖由+Happi_Mum+於+16-04-23+發表

原帖由 queenlu1016 於 16-04-23 發表
我都係全職媽媽, 我就係驚上胎私家同政府太大對比, 加上我個人冇咁彩, 如果去政府係睇彩數我死得, 我去廣華 ...
我次次產檢,廣華醫生都好有耐性答我問題呀,我前排咳足一個月,佢地跟得好足,驚我有事,又要我驗呢樣驗個樣,仲笑笑口有傾有講,咁我真係好彩啦。

ps 預產期,下星期。

子爵府

引用:Quote:原帖由+mandelicious428+於+16-04-23

原帖由 queenlu1016 於 16-04-23 發表
請問你第1胎係幾時生
四年前,但睇我剛剛的回覆,我下星期生了,暫時次次產檢都好好,又係上下所有醫護人員都好照顧,態度都好^_^

首頁

尾頁

跳至