少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

如題!
18歲, 19歲是要如何相處? 正常是已成年, 可以當佢係成年人來相處. 但同處一室, 好難唔會問下近況, 大家亙相溝通下. 但我家中呢位他就是唔想同打開心同你溝通, 真係好無奈. 做人父母者係唔係長期去容忍才是好的父母. 對方一句: 你地少些出聲而當幫左我. 這明明是找籍口唔想溝通, 叫父母收聲. 自問平時家人是正常溝通, 不會多半句囉嗦了, 但換來是叫家人要全部收聲, 不要多問半句. 如何好? 家中有18,19歲的父母有遇到嗎?應如何解決此困繞? 應佢的要求,大家完全唔出聲? 或當佢無到, 大家各自一角?

伯爵府

我果個. 16快17歲. 也是不愛給人管, 學業問題, 1句起2句止, 3 句咪旨意.
講多我又不明, 佢又嫌煩. 都係少講為妙, 用對眼觀察.

不講功課, 咁就講其他, 最近會一齊看杜如風的節目. 輕鬆咁一齊過30分鐘,
好過無. 之後佢又入房對住部腦. 咁都冇辦法.
你太在意捉佢溝通, 反而有反效果. 就當朋友般相處吧. 話題不以他的事情, 近況為目標, 從周邊的事物開始, 時事, 8卦新聞, 無聊事等, 都可以傾下, 講下.

別灰心, 其實他是知道你錫佢的.

珍珠宮

佢細個時(小學) 是否由你照顧佢起居飲食的?

大宅

睛靈勳章

回覆 TingTing 的帖子

是的.
一直以來的關係都是好像男女關係咁, 時好時壞. 某些階段大家都好好傾, 但呢半年突然變的好陌生, 咩都唔講, 問原因就答: 好累, 功課好忙. 再問多句, 唔LIKE就關門. 17歲,18歲頭大家都好好相處,一起傾下, 談下,笑下過的好舒服, 以為渡過了危險期, 點知現在又恢愎回15,16歲咁, 十問九唔答. 或者是我太在意同佢溝通吧.

大宅

睛靈勳章

回覆 asa2012 的帖子

是, 我都發覺有可能太在意同佢溝通, 所以都好提醒自已不要太過強求. 已特登不問佢的事, 只會扯下其他話題, 但佢都係無反應. 總要快快趣趣吃完就入房, 直至我地入房都唔出房門口. 問多句, 就黑斫. 不過, 他一向對我們都係好冷淡, 不問不聞. 只是係16,17歲時大家關係都幾好架, 最起碼溝通到. 但18歲下半年又成個都變哂, 就來19歲都係冷冰冰. 咩節日都無表示, 我都由佢, 唔會期望有咩表示. 但佢有需要時又識問我拿. 18歲仔照常是已過反判期, 識的感思, 識的反思, 識的為父母著想或關心下身邊的人. 但佢統統以個人為中心點, 我們講咩, 佢都SAY NO. 看在眼內, 真係激到爆. 大家都係過客, 互相遷就無問題, 係怕佢以後出去社會不懂同人相處.

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

18就過反叛期?睇下係吾係自己果個先!大女拎左成人身份証,好多時我都提醒佢,你成年人啦,要對自己負責任,已不再下下由父母代簽名!我亦要學懂放手,爭左未做到好以外國咁要仔女搬出獨立!吾好比佢以為享受家中的物質、安逸生活是必然的!太過重視他們,只是害左佢地!寵慣左,在外只有受教訓!看看他們,在意的是電話內的友人,game內的點數,有父母份嗎?我面對現實,愛她們,要清楚的比佢地知道在家的權利、義務!人是互動的生物,他日總要跟伴侶過生活,我是為她日後着想,好讓她的伴侶好過!以前總當公主般寵她,但人大了就要讓她當照顧者,貢獻者,因要相信她有足夠的能力去擔當!要嫁要娶我們都阻不來了!!什至她們已有造人的能力,不妨放開手,做她們個知已、朋友好了

男爵府

回覆:如何同18歲,19歲仔相處?

其實我都好叻教人,講真是好容易但當你身處時又另外一回事😔

利申:我仔都19歲了😔

水晶宮

Ahling2004 發表於 16-5-5 10:42
如題!
18歲, 19歲是要如何相處? 正常是已成年, 可以當佢係成年人來相處. 但同處一室, 好難唔會問下近況, ...
會唔會太刻意令大家都有壓力? 自然D 同埋約出街行下,食下野,氣氛輕鬆都會好D. 爸爸出馬又會好D

珍珠宮

15週年勳章

我同阿女(90後)相處係, 佢願意講時我會留心聽/同佢一齊分析, 平時唔會多問/插手佢既事(拍拖/學業/工作.....),自由度高,等佢習慣自己處理自己的事, 其實咁幾好,少law 疏, 少 argue, 大家相處融洽

大宅

睛靈勳章

回覆 shirleyc 的帖子

Me 2!
幫別人仔女好地地, 到自已時真係難.

大宅

睛靈勳章

回覆 siu05 的帖子

係, 學習及實習中.

大宅

睛靈勳章

回覆 chocolatebean 的帖子

佢已唔同我D出街好耐了, 除了假日要吃LUNCH. 佢係好亨受自我生活, 平時我係家中已成日同老公搞家庭氣氛想吸引佢的註意力, 我相信佢有靜靜听入耳, 但都係完全無反應. 大家一家人唔溝通,真係好難過,根本了解唔到. 我明白要接受佢已長大成人, 好多事係唔到父母去理. 當然學習獨立是必須的, 但家人之間溝通也是必須的. 冰冷的感覺令人難受. 係唔係一定要: 少出聲,少問野, 靜靜望, 偷偷看 才是最佳相處方式.

禁止訪問

大宅

睛靈勳章

回覆 EdmondWong1008 的帖子

嗯. 明白. 謝謝你.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

無奈最後好似陌路人咁不聞不問,應該點維繫好呢?
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

試下調轉你講返自己平日發生嘅事俾佢知。

我要返工,從小個仔由姐姐照顧,所以當晚飯時,關心佢學業和學校生活後,我都會同個仔講返我今日係公司或街見到或發生嘅事,初頭佢仲細,齋聽完就算,上到中學開始大,佢會搭下咀同發表意見,我就襯呢個時候問下佢深入d嘅問題,例如有冇心儀女同學,近排同咩同學friend d , etc.....

jc2009    發表於 16-8-10 14:20

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

補充:

要需要時間,因為你個仔已係成年人,好多事佢認為可以自己決定。 佢自己決定當然冇問題,但要灌輸佢要俾你知佢做左咩決定/做緊乜。

大宅

回覆:如何同18歲,19歲仔相處

傾佢想傾既野,
唔係既話佢就唔想同你講野

複式洋房

回覆:如何同18歲,19歲仔相處

我仔都係年尾19,但思想都仲好幼稚,佢仲以為自己已經好大個思想好成熟,我都同佢溝通唔到

Ahling2004    發表於 16-7-28 12:50

首頁

尾頁

跳至