自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

血鑽(也稱衝突鑽石戰爭鑽石血鑽石)是一種在戰爭區域開採並銷往市場鑽石。依照聯合國的定義,被國際普遍不承認的非合法政府的組織(反政府組織)所出產的鑽石被稱為血鑽。由於銷售鑽石得到的高額利潤資金會被投入反政府或違背安理會精神的流血武裝衝突中,故而得名。這些組織派系秘密地為暴徒提供活動經費,或為組建進行侵略的軍事力量籌措資金以發動戰爭。有些非政府組織聲稱,衝突鑽石的利潤是2001年9月11日的九一一襲擊事件的資金來源。

2002年11月,為了根除非洲衝突鑽石的非法貿易,維護非洲地區的和平與穩定,聯合國通過了《金伯利進程國際證書制度》,未附有金伯利進程成員簽發的證明書的毛坯鑽石的進口以及面向非金伯利進程成員的毛坯鑽石的出口都是被禁止的。

子爵府

回覆:BaoYue_BaoKun 的帖子

當年阿邊個乜拍咗套講血鑽嘅電影

珍珠宮

15週年勳章

micling 發表於 16-5-10 17:06
Leonardo DiCaprio

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

鑽石有無記認?
鑽石有証書除非辯證真偽外
這個都係原因之一?

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

水晶宮

畀面勳章

rabbit75 發表於 16-5-10 17:32
鑽石有無記認?
鑽石有証書除非辯證真偽外
這個都係原因之一?

金伯利進程國際證書制度》簡稱金伯利進程(Kimberley Process),是指對毛坯鑽石進出口貿易所實施的一項監管制度,其目的是為了根除非洲血鑽石的非法貿易,維護非洲地區的和平與穩定。

2002年11月,聯合國大會第55/56號決議通過了《金伯利進程國際證書制度》,2003年1月1日起正式實施。這項制度規定,出口國必須為每一批出口的毛坯和半成品鑽石封裝並由出口國政府主管機構簽發的金伯利進程證書,進口國政府在驗明出口國官方證書無誤後,方可准予進口。對未附有金伯利進程成員簽發的證明書的毛坯鑽石進口以及面向非金伯利進程成員的毛坯鑽石的出口都是禁止的。

但係仲有好 多走私 ,真 係要從 根 本做起

水晶宮

畀面勳章

micling 發表於 16-5-10 17:06
但係 非 洲 產 鑽國的人民依然好窮

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BaoYue_BaoKun 發表於 16-5-10 18:39
《金伯利進程國際證書制度》簡稱金伯利進程(Kimberley Process),是指對毛坯鑽石進出口貿易所實施的一項 ...

唔講都唔知。
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

翡翠宮

回覆樓主:

其實當地人都好慘,辛勤工作但賣鑽石嘅錢唔係入佢地袋幫佢地改變生活,反而係流出去唔知咩用途。做一世騾仔但環境都無改善

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

C6有講過比我聽...

水晶宮

畀面勳章

Dwmn 發表於 16-5-11 09:24
其實當地人都好慘,辛勤工作但賣鑽石嘅錢唔係入佢地袋幫佢地改變生活,反而係流出去唔知咩用途。做一世騾仔 ...
晤自強,就一直要做騾仔

水晶宮

子爵府

印象有有d 大牌子已經講明唔用血鑽,好似Tiffany 係。

水晶宮

畀面勳章

little06 發表於 16-5-16 12:14
印象有有d 大牌子已經講明唔用血鑽,好似Tiffany 係。
但仲有好多細鋪照用

伯爵府

睇下拍賣會就知, 天價靚鑽永遠有市場, 有女人嘅地方就有鑽石需求,
其實唔止高價產品, 睇下採礦就見經常發生意外, 人命何價?
有Fair Trade 都係好事, 始終幫得幾多得幾多.

首頁

尾頁

跳至