夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc 發表於 16-5-12 17:

原帖由 馬大嫂 於 16-05-12 發表
是!
我唔知點補償比屋企人,唔通比筆錢佢當係補償

公爵府

回覆樓主:

樓主, 你自己都考番個車牌, 唔洗搬, 咪解決到囉!

至於你家人, 唔租比你都可以租比其他人 , 或者人哋唔介意你唔租呢!

翡翠宮

回覆樓主:

我係佢我都吾想搬,鍾意新界既人好討厭市區人多車多
咁其實你學車已經解決問題啦
仲有,吾租比你間屋都好易租出,而家咁旺,你坦白同屋企人講,吾洗賠償卦。

大宅

回覆樓主:

唔明白樓主租家人層樓係幫補家人呢點, 你唔租佢唔可以租比等三者?

大宅

回覆樓主:

你親戚唔租比你都要租比其他人 , 仲唔洗平租 , 咪仲多收入 !
我係你的話就唔會搬 , 唔想破壞感情 。 最多考個車牌 , 買架車 。

琥珀宮

rosey2056 發表於 16-5-12 20:11
唔明白樓主租家人層樓係幫補家人呢點, 你唔租佢唔可以租比等三者?

會唔會有d樓唔可以租俾街外人呢?如未補地價的居屋或公屋?我估下咋

琥珀宮

回覆樓主:

點解你老公唔想搬先?

男爵府

回覆:為左住屋問題,唔知點解決(長篇)

樓主老公咁講好似唔想搬,樓主想搬,咁咪再溝通下咯,如果協議到就搬,協議唔到就唔搬咯

伯爵府

引用:我係佢我都吾想搬,鍾意新界既人好討厭市區

原帖由 mini1204 於 16-05-12 發表
仲有,吾租比你間屋都好易 ...
其實間屋係居屋,唔可以租出去,只係暗瓦底租比我咋

伯爵府

引用:唔明白樓主租家人層樓係幫補家人呢點, 你

原帖由 rosey2056 於 16-05-12 發表
總知就好複雜,好難講。如果我屋企人收我d租對佢黎講係補幫

伯爵府

引用:你親戚唔租比你都要租比其他人 , 仲唔洗平

原帖由 misti 於 16-05-12 發表
你親戚唔租比你都要租比其他人 , 仲唔洗平租 , 咪仲多收入 !
我係你的話就唔會搬 , 唔想破壞感情 。 最多 ...
其實係居屋黎,冇補地價,只可暗瓦底租比我住

伯爵府

咁又唔會要我賠償,不過我覺得唔好意思,因為係我開口問可唔可以租比我先,當初大家傾好話ok,乜都ready晒,而家我又話唔租,雖然大家一家人者,但都覺唔好意思

伯爵府

你講得啱,佢唔鐘意人多車多地方。

有時唔係考個車牌就搞掂,變左要養2架車,對我地黎我地都係負擔,仲有我地住村屋既,冇晒車位,條車個個都渣車,d原居民都霸晒,收費車位又比村民租晒,我地外人唔敢亂泊車嫁,會比d村霸鬧,唔係買架車就得

伯爵府

引用:樓主老公咁講好似唔想搬,樓主想搬,咁咪再

原帖由 子皓媽媽 於 16-05-12 發表
樓主老公咁講好似唔想搬,樓主想搬,咁咪再溝通下咯,如果協議到就搬,協議唔到就唔搬咯

...
我都知其實要大家再傾,不過我嬲佢當初唔願意就唔好答話搬無問題啦,而家又講d說話比我聽,得閒就串下我,真係好嬲

大宅

我會搬,新界不方便

大宅

樓主,我係你,就會等租約完搬去另一個交通比較方便的新界屋,至少有van仔接駁那種,咁你c6就可以親近大自然,你又唔使靠佢車出車入。

鍾意住新界山卡啦(或者離島)嘅人係住唔慣市區ga!我有朋友住模達灣,要搭車去香港仔再轉街渡,之後再行二百級樓梯先返到屋企。我地住開市區會覺得佢日日返工好似去旅行 (又車又船又行山),但佢話大自然不知幾舒服,佢有$住太古城都唔會搬去。人多車多空氣又唔好喎。

所以呢,同老公商量吓啦!

大宅

引用:我地租屋住,住係新界比較偏僻地方,我其實

原帖由 ilovedancendanc 於 16-05-12 發表
我地租屋住,住係新界比較偏僻地方,我其實唔太鐘意,因為無交通,我下下要靠c6做柴可夫,有時佢自己出街, ...
咁睇嚟佢係唔想搬先講呢D說話,坦白同親戚講返話唔租囉……你幾時完租約?住村屋都起碼揾D有小巴、巴士D……每次要靠老公接送,我自己就覺得好麻煩和有壓力。

男爵府

回覆:為左住屋問題,唔知點解決(長篇)

新界邊度係連小巴或巴士都無?

琥珀宮

uglyfufu 發表於 16-5-13 00:26
樓主,我係你,就會等租約完搬去另一個交通比較方便的新界屋,至少有van仔接駁那種,咁你c6就可以親近大自 ...
我有朋友住模達灣,要搭車去香港仔再轉街渡,之後再行二百級樓梯先返到屋企。

大宅

大家溝通上有問題
佢唔想搬又唔出聲
搞到你而家騎虎難下
另一方面如果我明知老公唔捨得放棄呢D興趣
我會學車就佢

可唔可以你學車
照住返呢度
但補少少錢比親戚做補償?

首頁

尾頁

跳至