自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

阿女讀緊band 1英中,全級130人,阿女考72名。中四選科原本想㨂理科chem, bio, 但呢2科只有50個名額,老師通知已經比全級名次更前的學生揀哂啦!所以,阿女只可以揀文科,即文學丶中史丶地理丶經濟嗰d。

我覺得文科出路窄,大學選科也少了許多選擇!我想阿女讀理科,而阿女自己仍然一舊雲文理都無乜所謂。

阿女係現在間中學讀得好開心的。

咁情況,我應該在現校升讀文科,還是轉去band 2或3的中學去讀理科?

謝謝大家

水晶宮

太多例子見證咗,父母揀科比仔女,如果唔係仔女自己願意讀,注定失敗兼唔開心
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:中四選科求意見

72 都唔係咁差姐,咁就冇得揀 我記得以前分文理科果陣,前面名次都有唔少揀文科嫁,唔會中間名次都冇理科讀

總有離別的時候

水晶宮

不要認為轉校容易

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

讀到上去,文科不易,理科更難

wcpcelia    發表於 16-6-11 15:26

大宅

女女文科同理科成績係點?
同女女再傾下揀科問題,由佢自己決定讀咩啦!

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

珍珠宮

減齡達人勳章

bmuimami 發表於 16-5-20 17:57
太多例子見證咗,父母揀科比仔女,如果唔係仔女自己願意讀,注定失敗兼唔開心
...

阿女係冇主見的人,問佢揀乜,佢話是但,成績方面,文理各科分數又係差不多。
佢係好普通,乜都普普通通,中中間間。

問佢轉校定原校,都係答無所謂

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

其實讀到書,文、理都冇所謂!
除非你第時想個女做醫生,如果唔係..讀完理科、第時出黎做野,其實都運用唔返(理科)!
反而讀經濟果類介實際!

公爵府

BK Milk勳章

比個女自己揀啦!你所謂既出路對女女黎講沒必佢鍾意,佢自己揀左就算將來自己後悔好過怨你。

wcpcelia    發表於 16-6-11 15:26
芝麻街    發表於 16-5-20 18:33

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咩而家唔係可以文理都選嗎?

應選有能力、有信心、有興趣讀上的,當中可以又文又理,那樣上大學時,就更多選擇,這樣做,適合未找到真正目標的同學。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

子爵府

大廚勳章

回覆樓主:

首先要看看女兒在各科成績中有邊幾科讀得較好,而又有興趣!不要盲目相信文科出路窄,理科一定濶,個人覺理科優勢在於專業資格既學科,始终讀書係你囡囡,要看她的意願吧!

子爵府

千祈唔好轉校,讀書氣氛好重要,文科都有文科好,選文商,學下會計

芝麻街    發表於 16-5-20 18:39

珍珠宮

減齡達人勳章

auhiyo 發表於 16-5-20 18:06
比個女自己揀啦!你所謂既出路對女女黎講沒必佢鍾意,佢自己揀左就算將來自己後悔好過怨你。

...

問題在於,我同佢傾完,佢拋返個波比我,叫我決定,佢無所謂。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

其實吾係你想
佢興趣同能力不先重要
比你想到讀理科
讀吾掂都冇用

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

俾佢自己揀, 你同佢講, 書係佢讀, 阿媽點幫到佢揀!!

琥珀宮

引用:阿女讀緊band+1英中,全級130人,阿女考72

原帖由 野原美冴 於 16-05-20 發表
阿女讀緊band 1英中,全級130人,阿女考72名。中四選科原本想㨂理科chem, bio, 但呢2科只有50個名額,老師 ...
轉校未到最後一步唔好唸!

唔好淨講文或理,應該specific d,在而家情況,以佢成績,有咩subject 可以選擇?

大宅

bmuimami 發表於 16-5-20 17:59
讀到上去,文科不易,理科更難

男爵府

回覆樓主:

咁少理科位!是否讀女校?

男爵府

引用:Quote:auhiyo 發表於 16-5-20 18:06 比個女

原帖由 野原美冴 於 16-05-20 發表
問題在於,我同佢傾完,佢拋返個波比我,叫我決定,佢無所謂。
同佢講大個女要自己選

首頁
12345...8

尾頁

跳至