家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

二月中租屋,三月頭正式入住,到4月頭發現廚房洗水盤個櫃度既裂縫有啲白色既蟲,即時映相比業主,業主話係白蟻,叫我倒啲漂白水落去,話第二日搵滅蟻公司,到咗第二日,佢話滅蟻公司好貴,就買咗盒蟻粉比我,叫我倒去蟻出沒既地方,我照佢方法去做,幾日後,發現係另外一個角落位置發現有一堆蟻路,同成堆白蟻,同侵蝕咗我一部分物品,我地已經清潔咗同掉哂成堆物品,用膠紙封咗啲裂縫。但今日發現好多白蟻走咗出黎,然後發現有堆蟻係啲膠紙入面個裂縫度走黎走去,亦照到個櫃裡面有好多,即時映相同拍片同業主講,佢只係叫我買蟻粉倒落去,我叫佢上黎睇,佢又話唔得閒,我話啲蟻係個頂端,倒唔到蟻粉,咁點算,點知業主話唔係佢責任,仲叫我快啲幫佢滅咗啲蟻,唔好比佢繁殖,我老公同佢傾,佢仲cut埋線。唉~屋企有bb,啲蟻又係煮食爐附近,啲蟻粉又有毒,家下仲係咁周圍爬,間屋又租咗先三個月……都唔知點算好。

大宅

回覆樓主:

啲蟻已經食到個櫃頂啲灰都跌哂落黎,啲蟻跌哂落地周圍爬,依家仲要係個櫃入面爬出黎,真係救命

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

白蟻問题應該係業主負責,佢唔想出錢滅

翡翠宮

回覆:請教,屋企有白蟻,係業主還是租客負責?

業主要負責,好大機會白蟻喺你哋搬入嚟之前已經繁殖咗一段時間,一定要滅蟲公司搞,要一次過噴藥,連埋巢穴蟻后都殺晒先得。我都試過有白蟻,自己唔識搞唔掂,連個巢都唔知喺邊。

大宅

5R2H 發表於 16-5-21 07:29
白蟻問题應該係業主負責,佢唔想出錢滅

我都覺得係……但佢唔做野,我都冇佢辦法,始終住緊既係我地

大宅

lyh80115 發表於 16-5-21 11:57
業主要負責,好大機會白蟻喺你哋搬入嚟之前已經繁殖咗一段時間,一定要滅蟲公司搞,要一次過噴藥,連埋巢穴 ...

業主買咗盒野比我,叫我自己攪掂佢,果日殺咁咗啲蟻之後,佢地冇再出現過,死哂都仲好,最怕佢地搬家

大宅

回覆:請教,屋企有白蟻,係業主還是租客負責?

扒文話唔郁佢地會好啲,郁左四散會搞到周圍係。。。下期唔好交租喇,準備定搵屋搬,如果業主重係唔做野,佢不仁先,你搵地方都要時間,扣埋啲按金即閃,留返篤屎比個無良業主。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Ccccccc 發表於 16-6-23 03:29
扒文話唔郁佢地會好啲,郁左四散會搞到周圍係。。。下期唔好交租喇,準備定搵屋搬,如果業主重係唔做野,佢 ...
哈哈..............................哈

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

小魔女bb 發表於 16-5-20 21:05
二月中租屋,三月頭正式入住,到4月頭發現廚房洗水盤個櫃度既裂縫有啲白色既蟲,即時映相比業主,業主話係 ...
如果可以的話用大型強力吸塵器,做清潔工人用個隻,好過用藥.

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章

禁止發言

大宅

HY2007 發表於 16-6-23 18:18
咩叫做唔係業主責任?

租佢又識收?

哈,但水電煤係我個名

別墅

應該業主負責

大宅

回覆樓主:

唉…依家業主同我講,話如果入住一星期內發現白蟻就係佢地既責任,但依家我係住咗一個月先發現,所以係我既責任。我想退租,叫佢比返啲按金我,但佢映咗一堆文字既相,要我賠償返因為白蟻而被破壞既傢俱,同要我處理好,清潔乾淨間屋,比佢可以租出去既狀況。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

郁過佢地, 白蟻四散好重煩, 要找滅蟲公司架

伯爵府

小魔女bb 發表於 16-6-26 06:11
唉…依家業主同我講,話如果入住一星期內發現白蟻就係佢地既責任,但依家我係住咗一個月先發現,所以係我既 ...

你同佢講搵公證行啦
Check 到邊個責任邊個比錢,比埋公證行條數
唔駛怕佢

子爵府

有白蟻屋風水極差,快搬.

大宅

回覆樓主:

唉~晚晚都唔敢訓。開頭係廚房個櫃有,上星期連廁所都有,同業主講,淨係叫我不停落藥,用完佢比啲藥,啲白蟻仲多咗。依家晚晚唔敢訓,要不停去檢查有冇爬出廳,又要小心啲毒藥比個細仔掂到。我朋友叫我搵地方搬,但地產話呢排冇咩租盤,業主又不停sd信息叫我比錢,簡直精神大折磨呀~

大宅

若曦 發表於 16-6-26 13:06
有白蟻屋風水極差,快搬.

我有朋友都係咁講,我屋企唔止白蟻,窗台同門邊,洗手盆位置仲有好多蚤。之前業主冇係洗衣機渠道裝隔水器,師傅上黎幫我裝洗衣機時,發現只係報紙塞住,一拎開,幾十隻小強衝哂出黎,已經即刻用綠水沖佢地,但依家仍然未殺得死。我朋友話我間屋風水好差,尤其我細仔得一歲,要我即搬

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主:你搞掂D白蟻未?
另想問你二月入住時無任何白蟻痕跡?

首頁

尾頁

跳至