懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

ok
我的高端母嬰小鋪 http://www.shopping-kingdom.com/index.php?app=store&id=1339847

別墅

這邊是西營盤,是否要去贊育醫院呢?
我的高端母嬰小鋪 http://www.shopping-kingdom.com/index.php?app=store&id=1339847

子爵府

回覆:懷孕了,不想要,去醫院還是母嬰健康院?thanks

家計會可以轉介

別墅

回覆 maggie92 的帖子

謝謝,家計會自己都可以幫我做,還是會轉介到醫院排期?

非常感謝

男爵府

2018父親節勳章

唔超過10周,經家計會評估後比藥你食,過10周要轉介去醫院

複式洋房

甘點解吾避孕?

大宅

第三個+養唔起+年紀大=唔識避孕?

大宅

蕃茄媽 發表於 16-5-21 12:54
第三個+養唔起+年紀大=唔識避孕?

有D叫意外,我相信樓主唔會故意唔避孕,我第三胎有做晒安全措施都中,當時我都有D掙扎,終於我都生咗出來,而家BB已經2個多月。

Chirley    發表於 16-6-6 10:51

別墅

回覆 kristal78 的帖子

多謝你的回復同體諒

BB一定好得意,我也非常掙扎中。。。

避孕一定有做,但是都有意外,我估好多第三胎都是意外

別墅

引用:Quote:蕃茄媽+發表於+16-5-21+12:54+第三個

原帖由 kristal78 於 16-05-21 發表
有D叫意外,我相信樓主唔會故意唔避孕,我第三胎有做晒安全措施都中,當時我都有D掙扎,終於我都生咗出來 ...
我都係第三胎媽咪,用套都中,有d人唔知情況,就講風涼話。真係好掙扎,我知道時都喊左好耐,唔開心一段時間,後尾都接受左,依家23週了,都希望可以生個健康的bb

Chirley    發表於 16-6-6 10:51

大宅

ericsimone 發表於 16-5-21 21:12
我都係第三胎媽咪,用套都中,有d人唔知情況,就講風涼話。真係好掙扎,我知道時都喊左好耐,唔開心一段時 ...

我唔開心好耐,成日哭同發脾氣,不過最後都接受,帶套都中為有接受,可能係上天恩賜嘅禮物!

別墅

回覆 ericsimone 的帖子

多謝你
佩服你的勇氣,加油

別墅

是否有人知道,瑪麗醫院排期大約需要幾耐?

用戶要求終止服務

loveshoppinghk 發表於 16-5-21 22:00
是否有人知道,瑪麗醫院排期大約需要幾耐?

星期一打去家計會問,比你係度問一定清楚好多唔使擔心,佢地全部人都好helpful好好人。無論點都好,堅強
49日前做藥流最好,快快行動快快recover!

子爵府

引用:回覆 kristal78 的帖子多謝你的回復同體諒

原帖由 loveshoppinghk 於 16-05-21 發表
回覆 kristal78 的帖子

多謝你的回復同體諒

我之前生左四個女,到第五個係意外,
但係就偏偏個個都以為我係有心追仔,
我生第四個時肩難產差d命都無,
其實我根本無諗過要再生,
加上我當時全泵全人奶 + 有用套避孕,
仲要明明果個月只係攪左一次,
又明明攪果日應該過晒排卵期,
咁點知過左10日左右我奶量急跌,
仲要一泵親奶就勁暈勁想嘔,
三角位又扯住痛,腰骨又硬晒咁,
於是我就試下驗下係咪出左意外,
點知原來個天真係送左個b比我,
初初我同老公都好爭扎唔知點算好,
但最後我地都決定生佢出黎,
BB依家8個月大啦!

準媽媽,加油!
我生第四第五個時都高齡
但我覺得既然上天送左個b比你
不如好好珍借你地既緣份

Chirley    發表於 16-6-6 10:52

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

Cherry0401 發表於 16-5-22 11:32
我之前生左四個女,到第五個係意外,
但係就偏偏個個都以為我係有心追仔,
我生第四個時肩難產差d命都無, ...
咁你第五個是仔定女?

別墅

雖然明白樓主要做依個決定都好痛苦
但都請樓主再諗諗先
2個都湊到 唔差多一個啦係咪:)
我地都係3姐妹 當年我呀麻都叫我媽唔好要我
但我覺得 有 就係天錫既禮物
依家我都26歲 就黎生啦:)
所以 真係再諗清楚呀

Chirley    發表於 16-6-6 10:52

子爵府

引用:Quote:Cherry0401 發表於 16-5-22 11:32 我

原帖由 poonsun 於 16-05-22 發表
咁你第五個是仔定女?
仔女都係自己既,講真我從來無介意過仔定女

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

Cherry0401 發表於 16-5-22 17:11
仔女都係自己既,講真我從來無介意過仔定女
你是全職媽媽一湊五?是否十分吃力?女兒們年齡相差大嗎?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我相信樓主並非唔想生又唔避孕既,其實大家只係比意見,而我既意見係再請妳諗清楚,我媽37歲先有左我細佬,我同佢相差9年,但佢決定生,而家我細佬都20幾歲,自己半工讀U, 靠朋友關係平買左部車陪我地一家四圍玩,又有個好聽話既女朋友。。

我自己而家都係中左先提前登記結婚,以前計劃要既蜜月旅行同婚紗特輯放棄晒,我地決定只簽字,將錢留比bb...

我好相信每個孩子既出現都係緣分,不過如果真係決定左都唔可以怪責妳,早日去家計會傾傾

首頁

尾頁

跳至