在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我做左兩年ftm 感覺仍然係十萬個辛苦
冇四大長老幫手 老公收工收好夜
到底咁既情況下 ftm仲有幾多自己既時間

每日一早起身餵奶煮飯換片洗衫浪衫洗碗打掃 帶佢地去呢度個度玩 仲未計bb扭計要冧要剩
早午晚就不停忙呢樣果樣

其他人仲要加把口話ftm係幸福少奶奶唔洗番工
我就覺得冇自由 好似坐監咁 私人生活其實仲有乜色彩係咪我根本唔適合做ftm

大宅

回覆樓主:

你可以換一個覺度黎睇,需然係辛苦,但可以每日都望住小朋友成長,咩辛苦都值得啦

大宅

hiuhiucat 發表於 16-5-21 21:34
到底咁既情況下 ftm仲有幾多 ...

agree
生活一樣
好在個大仔黎緊讀幼稚園

男爵府

回覆 hiuhiucat 的帖子

我做左9個月ftm,越做越唔開心,好迷惘,當初堅持做ftm,是否做錯?

別墅

其實可以請工人 你就繼續返工 ..最緊要自己心情..我就做左8個月ftm..一分鐘都離不開我b..因為bb的第一次我都係第一個知

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

揀做wm 又好 ,ftm 都好, 我唔覺有對錯之分. 做過之後 ftm, 覺得唔適合咪出返去做野, 反之亦然. 中間既過程, 你可以更加認識自己性格同能力, 總有佢既價值.

小朋友仲細既話, 係困身d. 不過出街未必一定要去公園,間中咪去下商場行, bb 細去行街仲容易.

家務長做長有, 唔好迫得自己太緊. 日日要俾15分鐘俾自己抖下, 做自己鍾意既事.

到bb 歲幾開始獨立又唔駛成日食野後, 就開始有私人時間架啦.

別墅

無錯 最討厭就係大部分人會覺得你好舒服好得閒嘆世界咁 如果冇工人 事實就又要服侍個大同細 又冇假放!

大宅

回覆:做ftm 係咪選擇錯誤?

你bb幾大?
如果未返學,湊住會比較困身,大d會好d,加油! !

大宅

我好明你,會冇哂自己,去左另一個世界生活咁,3歲返半日,你會舒服自由好多,頭兩年你已捱過喇!見到岸架喇!不要灰心,小朋友踏入3歲,你會開心好多!信我

複式洋房

回覆樓主:

大宅

好明白你,我一個人嫁左去外國,無工人無四大長老,無朋友,老公每個月出差幾次,每次去4、5日,全天候24小時,連病都唔可以,因為得自己一個頂
但睇住阿仔每日嘅成長,一點一滴,再辛苦都值得,一齊加油吖

大宅

好明白,但每天見到bb 一天天長大,一句叫你媽媽,什麼辛苦也是值得,加油!

子爵府

我老公都收好夜
我仲要照顧2隻貓
每日抹地、洗衫、早晚吸塵、買餸、煮飯、煮粥仔、清貓砂盆、bb隔日去游水半個鐘
好忙忙到我冇得㷛劇
不過自己湊住仔仔慢慢調整時間
我仲可以舒服嘆下午餐、去睇報紙雜誌、行商場嘆冷氣
尼排仲帶bb出尖沙咀旺角行街我住新界
我都冇人幫

公爵府

回覆:beekwan 的帖子

係囉,我係一直返工,錯過咗個仔好多嘢,有陣時都會好後悔

別墅

其實是因為你攰者。待小朋友大d,時間分配得易d,就會好好多。

大宅

我係岩岩由在職媽媽轉做全職媽媽,之前做野時已經知道全職媽媽一定辛苦過在職媽媽,但因為第二個b岩岩出世,換工人換到怕,自己揍返係最合適而放心,如果請工人揍又有好有壞既唔放心又擔心,咁不如自己揍,寧願辛苦好過!d人覺得全職媽媽好幸福,果d人多數都未生過小朋友,又或者未試過揍小朋友既媽媽,因為佢地可能比四大揍,又或者有一個好top既姐姐,樓主無需介意,唔好理人點睇,其好都仲有好多人明白你嫁,你已經涯左兩年,到佢返學讀k1時開始就會有返自己既私人時間,大定努力加油

男爵府

引用:揀做wm+又好+,ftm+都好,+我唔覺有對錯之分.

原帖由 bosch 於 16-05-22 發表
揀做wm 又好 ,ftm 都好, 我唔覺有對錯之分. 做過之後 ftm, 覺得唔適合咪出返去做野, 反之亦然. 中間既過 ...
好鍾意,我覺得食嘢最疲累。。成日想開佢個腦倒入去,快快趣食完

男爵府

引用:Quote:hiuhiucat+發表於+16-5-21+21:34+我

原帖由 Christinamama 於 16-05-22 發表
無錯 最討厭就係大部分人會覺得你好舒服好得閒嘆世界咁 如果冇工人 事實就又要服侍個大同細 又冇假放!
...
同意,其實辛苦唔緊要,而係有時連枕邊人都覺得我好得閒 所以我有時尊登扮病,等佢放假時照顧BB

今次小B出世,我更加要佢試下全天侯full time papa嘅感覺 等佢感受一個ftm的辛苦比外面工作更24-hr on call

別墅

KarenGerard 發表於 16-6-4 03:26
同意,其實辛苦唔緊要,而係有時連枕邊人都覺得我好得閒 所以我有時尊登扮病,等佢放假時照顧BB

...

點比佢感受?

男爵府

引用:Quote:KarenGerard+發表於+16-6-4+03:26+同

原帖由 Christinamama 於 16-06-04 發表
點比佢感受?
大B嘅衣食住行係首要,然後每日嘅家務,仲有小B嘅呢。。我會叫媽媽主力幫我坐月,同煮大人食嘅就夠了

首頁

尾頁

跳至