自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 supertvfans 的帖子

DBS 都快, 但開公司戶口點都要做查察既, 快極都2-3星期

伯爵府

引用:你私人戶口開邊間銀行, 去番果間機會大啲。

原帖由 andyman 於 16-05-24 發表

你私人戶口開邊間銀行, 去番果間機會大啲。
公司註冊處查冊只係for 有限公司,無限公司查吾到!

男爵府

引用:Quote:topyy+發表於+16-5-25+11:56+唔知快

原帖由 supertvfans 於 16-05-25 發表
請問係咪開戶時會連埋 ONLINE BANKING 都會一齊開埋俾你, 定係要再另外申請 (之後要等多一排先至用得)? ...
記得走左2轉先開到,online banking 要等收信(密碼),開左都唔係即時用到

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

可以試下問上海商業銀行,朋友間屋企地址無限公司都係開呢間銀行,最低存款額好似唔洗一萬,你打去問下

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

siufufu 發表於 16-5-25 13:03
可以試下問上海商業銀行,朋友間屋企地址無限公司都係開呢間銀行,最低存款額好似唔洗一萬,你打去問下
...
多謝你, 我試去打去問下先

子爵府

siufufu 發表於 16-5-25 13:03
...
剛打左去上海商業銀行問, 話依家開公司戶口要有呢間 BANK 的公司戶口持有人的介紹信先至可以開到, 估唔到開個戶口都咁困難, 唉......

男爵府

我係富邦開 不過係用公司地址開
交表連查冊10日
不需存款

男爵府

回覆:無限公司開銀行戶口問題

開公司可以用屋企地址?早排我問過好似唔得咖啵,仲有開公司户口好麻煩咖,有啲銀行除左查冊外,仲要上去睇下係咪真係有間店係度,佢評估左先話你知比唔比開
其實如果係online賣下衫或者bb嘢都唔洗開公司啦
你開無限公司都要報稅咖,中途唔做又要取消,報稅報得唔妥當,佢收你嘅稅分分中比你嘅收入可能還要多
上網check清楚先啦,或者打去啲律師行扮問無限同有限公司開户問題

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

子爵府

丫飛 發表於 16-5-25 13:54
開公司可以用屋企地址?早排我問過好似唔得咖啵,仲有開公司户口好麻煩咖,有啲銀行除左查冊外,仲要上去睇 ...

我見 BR 登記果度話可以用屋企地址作為獨資無限公司的地址, 加上好似話用 BUSINESS CENTRE 的地址好多 BANK 都唔受理, 咁諗住 SAVE 返 D 錢而用屋企地址做登記就算....

其實我都知開 ONLINE SHOP 可以唔使開公司, 但係因為做外國客, 要申請 PAYMENT GATEWAY, 而 PAXPAL 的 ACCOUNT 得 BUSINESS ACCOUNT 可以係顧客 CHECKOUT 時 SHOW 到公司名 (咁個客俾錢先至俾得有信心 D), 所以唯有真係開間公司去申請公司戶口 (有公司戶口先至可以申請到 PAXPAL BUSINESS ACCOUNT), 唉....

水晶宮

水晶宮

子爵府

回覆樓主:

上個月開始間間銀行都好難開銀行!
如果冇實鋪,一定開唔到!
如用人地公司秘書地址,又一定開唔到!

仲要有實鋪之餘,又要提供公司單據!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

milkylok 發表於 16-5-25 12:39
公司註冊處查冊只係for 有限公司,無限公司查吾到!

呢部份太耐唔使我做,忘記了,多謝補充
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

tiffany_wong23 發表於 16-5-25 18:05
上個月開始間間銀行都好難開銀行!
如果冇實鋪,一定開唔到!
如用人地公司秘書地址,又一定開唔到!

下??? 唔係掛? 用人地公司秘書地址都一定開唔到??? 仲要公司單據?? 間公司係新成立, 邊度會有公司單據???

子爵府

supertvfans 發表於 16-5-25 18:59
下??? 唔係掛? 用人地公司秘書地址都一定開唔到??? 仲要公司單據?? 間公司係新成立, 邊度會有公司單據??? ...

總之而家開公司銀行戶口係好冇理!
我8成客都係外國人,冇實鋪地址,
所以我地都好頭痕!

佢要你show租約,係要用公司名去租添!
以前排晒太隊開銀行戶口,
而家冇晒人開架!

仲要係你show唔到証明,
係唔會幫你安排約見面談!
佢而家跟本唔憂做~

男爵府

引用:Quote:丫飛 發表於 16-5-25 13:54 開公司可

你金額好大?!如果小小地一百幾十應該無人睇PayPal公司名掛!

子爵府

回覆樓主:

其實我做開有限公司,可能你無限冇咁嚴掛~

子爵府

~phyllis~ 發表於 16-5-25 19:38
你金額好大?!如果小小地一百幾十應該無人睇PayPal公司名掛!
金額就由幾蚊美金到幾百蚊美金都有... 但係好多外國人係會睇 CHECKOUT PAGE 係咪 SHOW 間公司名的, 可能覺得係 PAY 緊間公司而唔係個人戶口, 咁會信心大 D 掛.... 唉....

男爵府

引用:Quote:eelenomis 發表於 16-5-25 12:08 我

我剛打左去東亞問, 佢地話交齊文件後快極都要 2 至 3 個星期 (甚至要 1 個月) 先至會覆到開唔開到, 話要做 ...
但我問過好多間,係得東亞最簡單
佢答你啲官方答案啫,你試下照開先啦,一日你唔行動都唔知結果,我記得就唔使咁耐

子爵府

tiffany_wong23 發表於 16-5-25 19:47
其實我做開有限公司,可能你無限冇咁嚴掛~
其實諗諗下, 依家可能我都要轉開有限公司, 因為雖然依家得我一個人做, 但係希望可以係一兩年內請到人幫我手 (PART-TIME 都好).... 如果一請人, 就一定要用有限公司了.....

所以我諗諗下, 為免到時又要因為開有限公司而又要再經歷一連串同開有限公司和執左間無限公司的動作, 長痛不如短痛.... 可能真係一開始就開有限公司好了.....

不過, 聽到你話依家開有限公司 BANK ACCOUNT 一定要實舖..... 出面租金咁貴.... 邊有咁多 BUDGET 去租一個工作單位.... 唉......

首頁

尾頁

跳至