自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

小朋友如果食到中藥既,最好睇中醫,堅持食一段時期會有效,我女上年又係濕疹發得好犀利,睇左好多個中醫,食左好耐中藥,而家天氣咁熱都暫時無再生啦!

中醫理論,濕疹主要係因體內有風濕熱,排唔到出去,唯有透過皮膚發出來,要去除左呢d先唔會返發,暫時其實用金銀花煲水沖涼都會有些效
另外,飲食同生活習慣都好重要,生冷凍野生濕,食太多肉類熱氣野或大便不通,唔夠訓會生熱,出汗都可以排濕,但出完要即刻抹去,同換乾既衫,曬太陽都對身體好既

翡翠宮

畀面勳章

沖涼水唔好太熱,唔好用澡液或梘

多飲水同飲生果,一定要每日都有大便,可以排毒

我女最近濕疹又番發,我叫佢暫時戒肉,用小米、藜麥煲飯

椰子油、杏仁油(用有機產品)攪勻放入雪櫃,凝固後變成潤膚膏,保濕效果好過用現成潤膚膏

用甘荀、薯仔、蘋果、少量生薑榨汁飲,效果幾好,嫌味道唔好可以在呢個基礎上加其他岩口味蔬果榨汁

我同濕疹博鬥左好多年,發覺以上方法最好

唔知小朋友幾多歲,我有跟嚴浩偏方,二兩黑靈芝同二兩黑豆,十碗水煲半小時,煲出黎大約四至五碗,早晚飲一碗,我覺得都有用,不過如果小朋友太細唔知岩唔岩試
日日是好日

珍珠宮

回覆:六歲嚴重濕疹影響生活,可以點救?芫茜水都唔得

睇中醫啦

禁止訪問

別墅

回覆:六歲嚴重濕疹影響生活,可以點救?芫茜水都唔得

唔好亂用偏方,唔係個個受得,有時用完仲會嚴重左

真心推薦楊志強醫生,唔會亂用藥,有愛心有醫德,嚴重濕疹最好睇專科控制好病情先,起碼唔痕瞓到覺,睡眠好左抵抗力高 d 快好 d, 之後先睇中醫調理啦

保持濕度温度,皮膚一定要夠保濕,咁嚴重case 最好請教醫生搽咩同做d 咩,沖涼用咩,如果你睇楊醫生佢會好細心教你

床單被鋪用熱水洗,加幾滴尤加利/茶樹精油,最好有 hepa filter 嘅空氣清新機過濾,定期吸床褥塵蟎

食療可試淮山,綠豆,白合,益生菌對病情有幫助

我個小朋友都濕疹,bb 時全身頭頂都有,都有搽類固醇,不過係楊醫生特別調配溝稀釋,到依家已經好番9成9,唔洗再搽藥,楊醫生好多人睇,book 都分分鐘要等一個幾月,但真心推介,佢會教你點安全使用類固醇

翡翠宮

畀面勳章

如果真係發得勁,睇中醫同改生活習慣、飲食同時都要keep 住搽西醫藥膏,以免皮膚太痕成日r,指甲有菌,如果細菌入血會好大件事
日日是好日

大宅

回覆樓主:

我小朋友都有濕疹,但唔算好嚴重,揾過好多醫生都揾唔出原因,最後睇左一個中環女醫生,終於揾到原因出黎,原來我小朋友身上有兩種濕疹,其中一種係無得醫但有機會大個會自然好返,另一種係原來一直對奶係嚴重敏感,所以飲奶多嗰排濕疹會發晒出黎,所以揾出敏感源頭好重要,

子爵府

回覆:六歲嚴重濕疹影響生活,可以點救

試下楊醫生,我仔又係濕疹,係睇佢先得

伯爵府

引用:係朋友仔,佢全身連面滿濕疹,有時連學都返

原帖由 黑糖豆醬 於 16-05-25 發表
係朋友仔,佢全身連面滿濕疹,有時連學都返唔到,因為痛到夜晚訓唔到。平時唔夠膽去公園,因為唔可以出汗, ...
So poor

珍珠宮

我大仔都係睇楊志強,半年睇左4次,現在皮光肉滑,雖然好貴但真的有效,食抗敏藥+擦藥,我仔當時4歲⋯

大宅

試下嚴浩的布緯食療, 好有效

大宅

回覆樓主:

幾歲?我姪女試過好多都唔得,竟然用日版AD 攪掂。你可試試。

別墅

我個仔都係··後來有人介紹我飲酵素同食益生菌,堅持咗4個月左右,好返曬到依架都無發,但平時飲食都要注意

男爵府

Coco0216 發表於 16-5-25 09:26
幾歲?我姪女試過好多都唔得,竟然用日版AD 攪掂。你可試試。

六歲。請問什麼叫日本Ad?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我囡前排又係勁濕疹,好痕。用臭花草+片糖煲水比佢浸浴,好止痕,你可試試。而cream方面,我就用日版AD幫佢保濕,效果非常好,皮膚滑滑。

男爵府

Eason_mama 發表於 16-5-25 09:39
我個仔都係··後來有人介紹我飲酵素同食益生菌,堅持咗4個月左右,好返曬到依架都無發,但平時飲食都要注 ...

係食乳略or 藥房買益新菌?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

日本版AD軟膏

大宅

回覆樓主:

AD

大宅

wai4919 發表於 16-5-25 08:08
可否有食譜呀~

我通常藜麥,小米各一湯匙,煲大概一公升,煲45-60分鐘

papagirl    發表於 16-5-25 10:13

男爵府

Vinccy 發表於 16-5-25 09:20
我大仔都係睇楊志強,半年睇左4次,現在皮光肉滑,雖然好貴但真的有效,食抗敏藥+擦藥,我仔當時4歲⋯
...

係咪约二千蚊一次?

首頁
12345...8

尾頁

跳至