自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇到大多數既回覆
唔怪得大多數人對精神病瑋疾忌醫萬一俾人知道會惹來歧視
仲點叫人病向淺中醫

子爵府

精神病都算罷
連情緒病都要話分手
但情緒病响香港好普遍
亦好難避免自己唔會患上情緒病

侯爵府

如果有精神病的係佢地的仔女,唔知點呢?

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我係中學時代因嚴重濕疹比人蝦到有抑鬱症同自殺傾向,直至出社會我先冇事,多年來冇再食藥。好幸運地我既濕疹可能因情緒上有放開而好左7成,至少唔係爛肉啦~我有些前度介意離開我,唔緊要,因為我而家既老公,佢好早已經知我呢啲野,我同佢仲係朋友果陣塊面仲係有少少黑印,但佢真心願意接受我,而且佢仲話我既EQ比起某啲港女仲要高~我話原因好簡單,因為經歷會令人成長,因為脾氣哭鬧根本係傷己無利。今年年底我會做人媽咪了,產前的確係有啲情緒唔好,但感激佢陪住我。我想講,其他人人介意就係介意,人無可能要強迫人接受某種事,可能其他人比我不幸,但我珍惜我有既

funfun759    發表於 16-5-31 14:53
nobodyfool    發表於 16-5-30 23:33

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

困難重重,偏見歧視原自無知
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆:睇見今日有關精神病既帖

放低偏見,就在今天

侯爵府

回覆樓主:

唔好睇我講得輕鬆,我係比人蝦到一個粉刷掟埋黎啲飯度又有,比人成張凳作勢車埋黎又有,上體育堂比女仔玩bra帶都有。比著各位,你地當時係我,會唔會唔抑鬱呢?有濕疹邊個想呢?我為佢地而入唔到大學,果種後悔又有冇人明呢?前度,怕左我濕疹又有,始終我好左7成但腳係多啲,當然我一早有宣示我係咁,佢都係溝完就走既,咪由佢囉!因為佢地我遇到老公,係我既福氣,佢什至會幫我掃背隻等我冇咁痕添!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

Purple_0322 發表於 16-5-30 22:33
唔好睇我講得輕鬆,我係比人蝦到一個粉刷掟埋黎啲飯度又有,比人成張凳作勢車埋黎又有,上體育堂比女仔玩br ...

你既故事好有灰姑娘feel, 其他人既咀臉好後母同果几位家姐 ,好多人以為人多就認為自己係岩,其實佢地先係甚麼也不是!

伯爵府

熱血勳章

Purple_0322 發表於 16-5-30 22:33
唔好睇我講得輕鬆,我係比人蝦到一個粉刷掟埋黎啲飯度又有,比人成張凳作勢車埋黎又有,上體育堂比女仔玩br ...

調轉諗,即係雖然大部分人都接受唔到精神病患者
但都會有真命天子嘅!
咁就唔需要介意啲其他人啦~

侯爵府

littlecar 發表於 16-5-30 22:49
你既故事好有灰姑娘feel, 其他人既咀臉好後母同果几位家姐 ,好多人以為人多就認為自己係岩,其實佢地先 ...

其實做灰姑娘還好~至少佢其實靚女黎我老公其實好平凡,好肥,都唔係王子黎既~不過真正小人其實係果啲見到濕疹好似驚死傳染咁彈開十里既無知人~我已經睇化,唔會再困係呢件事上~

侯爵府

Miss.Hui 發表於 16-5-30 22:57
調轉諗,即係雖然大部分人都接受唔到精神病患者
但都會有真命天子嘅!
咁就唔需要介意啲其他人啦~

可能我對好多困擾中既人黎講係太幸運~但我主要係想講,如果發現自己或親人仔女既情緒係需要求助既,唔好逃避,逃避只會比自己跌入一個唔識行返出黎既漩渦裡面~你唔求醫唔等於你就冇病,反而一個球一直泵結果只係爆炸力更大~好多新聞咩野突然斬人跳樓,佢地根本都冇求醫!

藥最初係有效,但當你依賴佢果陣,你只會愈食愈重份量,最重要係心結要通。我以前唔識交際,只會上網,識左好多唔好既人嫌我濕疹,同時好多好人,開始一齊周圍去研究健康興趣,行山,BBQ, 玩手工,唱歌班等~我老公就係其中一個班同學既fd~所以話緣分唔係坐係度就有,都要識由健康既途徑爭取

禁止訪問

大宅

我諗有 D 網友可能未必對精神病太了解, 可能覺得有精神病就一定會殺人呀, 傷害其他人咁, 其實精神病也有分輕重, 很常見的抑鬱, 也可以算是精神病

abe0924    發表於 16-5-31 13:45

珍珠宮

引用:我諗有 D 網友可能未必對精神病太了解, 可

原帖由 granzo 於 16-05-31 發表
我諗有 D 網友可能未必對精神病太了解, 可能覺得有精神病就一定會殺人呀, 傷害其他人咁, 其實精神病也有 ...
對佢地黎講有精神病根本唔應該生存。

yauman76    發表於 16-5-31 00:35

大宅

loklok286 發表於 16-5-31 00:33
我諗都唔可以怪佢哋, 佢哋唔明白, 因為佢哋唔知道, 冇呢方面O既資訊. 香港响呢方面, 真係除咗好多年之前起咗精神病院, 都冇乜嘢做過; 大陸就更少. 台灣响呢方面, 好似好 d.

別墅

引用:Quote:原帖由 granzo 於 16-05-31 發表我諗

原帖由 loklok286 於 16-05-31 發表
佢地都分唔清情緒病同精神病。

首頁

尾頁

跳至