自由講場

跳至

首頁
12345...24

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

石硤尾中華基督教會銘賢書院有舊生和學生因不滿校方強制增加補課時間,除了強制加設大量拔尖班、補底班補課,並增加大量模擬試加重學生壓力,更在未有諮詢學生就取消為期數月的特別時間表包括夏令時間表,變相延長每日上課時數,故今早在校門外出現一面寫上「正視學生訴求助,聯署要求對話」的黑布橫額,發起簽名行動要求與該校校長陳綺雯直接對話。陳綺雯回應《蘋果》記者查詢時認為學生不應將事件鬧大,更不滿學生將她的校政形容其為「暴政」,又要求記者內容刊出前讓她審閱,但最後遭記者拒絕。

簽名行動由十多名銘賢學生和舊生發起,有份發起行動的應屆畢業生葉嘉渝指,校方去年起強制加設大量拔尖班、補底班補課,中六文憑試考生除了要應付文憑試前的校內模擬試(Mock),試前和試後更要加考「pre-mock」和「post-mock」,加重學生壓力。她更不滿校方未有諮詢學生就取消為期數月的特別時間表包括夏令時間表,令每天上課時間延長近一小時;每日又加設15分鐘閱讀時間,要學生提早上學,認為會影響學生及老師精神,推行前應先諮詢學生意願。
她稱學生會會長早前向校長反映意見,惟對方堅持推行新政策,聲言已與校董會商量好,她對此感憤怒,預計今日將收到300至400份簽名,會在facebook專頁內發佈,以免直接交給校方讓同學被秋後算帳。有份簽名的中一黃同學認為校方未有諮詢便推行新政「好大問題」,做法令學生不能提早放學休息及溫習。中四賴同學亦質疑15分鐘閱讀時間的成效,「住得遠嘅同學唔方便,3個字又唔係睇到好多」。不願上鏡的姚同學則指看書應是同學個人興趣,強制延長課時亦會削減學生休息時間,「強逼我哋睇書,I feel so bad!(我感覺很差)」。
校長陳綺雯回應稱,更改時間表是為配合學生參與外間的活動,強調延長常規時間表對學生整體有好處,但她承認事前並未諮詢學生,「但老師已有共識,有推行方案」。她指時間表屬校政,除非行政同事認為實行有困難,否則不會公開討論。
她稱若學生要求諮詢可以商討,校方已決定考試後設論壇讓學生發表意見,「唔會A同B、黑同白咁揀,咁投票係唔公道」,但她指學生不應將事件鬧大,「唔應該將學校嘅事誇張到全世界都知」,直言不支持學生設街站及以簽名方式表達意見,更不滿學生將她的校政形容其為「暴政」,質疑「同自己意見唔啱就係暴?」

APPLE
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20160613/55220304

香港攪成甘,真係無眼睇,可能終有日,子女聲討家長迫佢讀書返學~

國內重點中國應付高考,最後一年,學生1~5上課到晚上十時(寄宿),最後三個月星期日也要上課,不准回家,香港學生補時15分鐘都話辛苦,以後怎同人競爭~:" />

SiuBBee    發表於 16-6-14 15:53
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

我始終深信一分耕耘一分收穫 。

曲曲    發表於 16-6-15 10:59
Makeupforever    發表於 16-6-15 09:19
mybabylove    發表於 16-6-14 22:43
lovebabyking    發表於 16-6-14 12:52
Ericmo    發表於 16-6-14 11:11
esmehouse    發表於 16-6-14 09:09
一之蘭太太    發表於 16-6-14 09:01
wcpcelia    發表於 16-6-14 08:47
bufferzone    發表於 16-6-14 08:18

珍珠宮

大力大力 發表於 16-6-14 07:01
石硤尾中華基督教會銘賢書院有舊生和學生因不滿校方強制增加補課時間,除了強制加設大量拔尖班、補底班補課 ...

冇眼睇。

大宅

好媽媽勳章

一D都唔珍惜!仲要咩都嘈一餐。

侯爵府

回覆:校長加上課時間,幫學生補課都有罪?

其實都咁大個人啦,dse真係決定未來,學校都係想你地考好d
但15min閱讀就係無謂,呢樣迫都冇意思

公爵府

回覆:校長加上課時間,幫學生補課都有罪

個十五分鐘閱讀時間又真係無咩用
十五分鐘睇得d咩 到喉唔到肺
我寧願唔睇留返有多d時間個陣睇
但唔睇又唔得因為強制性

不過十五分鐘睇書唔係新野
好多學校都有 洗唔洗

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

剝削佢地打機時間, 梗嘈啦。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

似唔似紅衛兵~

Friday    發表於 16-6-14 11:09
wcpcelia    發表於 16-6-14 08:47
bufferzone    發表於 16-6-14 08:19
happyangel2    發表於 16-6-14 07:27

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 16-6-14 07:01
石硤尾中華基督教會銘賢書院有舊生和學生因不滿校方強制增加補課時間,除了強制加設大量拔尖班、補底班補課 ...

早d放學,咪又係去補習。 攞嚟嘈。 而且銘基不嬲都係傳統咪書學校,唔係傳揚愛心﹑多元化… 果種。 入之前應該知。

水晶宮

傳統B1中學一定谷,校長都不想學校跌Banding,個個家長睇住DSE成績選學校。

珍珠宮

對反駁15分鐘睇得啲乜嘅學生好失望,原來咁大個人睇15分鐘書原是享受,而是受罪。這是否反應香港教育制度的失敗呢?每日靜靜睇15分鐘書,是正常不過的事。

RelaxHippo    發表於 16-6-15 02:46
chelsea_meow    發表於 16-6-14 23:30
blink_blink    發表於 16-6-14 15:02
Lihoma    發表於 16-6-14 12:29
grancyliang2007    發表於 16-6-14 12:14
Friday    發表於 16-6-14 11:10
alicenlc    發表於 16-6-14 10:30
mother904    發表於 16-6-14 08:29

水晶宮

睇到學生企街派大字報和「暴政」兩字,已經唔想睇。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

留校補課系無問題, 起碼學校肯幫手溫習. 但果15分鐘晨早閱讀就唔使囉, 真系睇唔到尐乜.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:對反駁15分鐘睇得啲乜嘅學生好失望,原來咁

原帖由 skmibb 於 16-06-14 發表
對反駁15分鐘睇得啲乜嘅學生好失望,原來咁大個人睇15分鐘書原是享受,而是受罪。這是否反應香港教育制度的失 ...
家長要救救孩子,唔好再被人洗腦利用~

tzeyeemama    發表於 16-6-14 10:07

買基金真係好傷

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 skmibb 於 16-06-14 發表對反

原帖由 大力大力 於 16-06-14 發表
家長要救救孩子,唔好再被人洗腦利用~
D學生係咪參加咗熱血?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

學生讀書就讀書啦搞咁多嘢,學生有權發表意見,但無權干涉校政。
香港學生太幸福,亦身在福中不知福。

blink_blink    發表於 16-6-14 15:03
Friday    發表於 16-6-14 11:11

珍珠宮

回覆:校長加上課時間,幫學生補課都有罪?

教協一早已經帶頭教學生去抗爭,呢到大把家長支持

伯爵府

引用:石硤尾中華基督教會銘賢書院有舊生和學生因

原帖由 大力大力 於 16-06-14 發表

石硤尾中華基督教會銘賢書院有舊生和學生因不滿校方強制增 ...
問題唔係怕唔怕辛苦…係人都怕

但係係咪改政策要問過你囉。

子爵府

sfuhsg 發表於 16-6-14 07:19
其實都咁大個人啦,dse真係決定未來,學校都係想你地考好d
但15min閱讀就係無謂,呢樣迫都冇意思

...

咁樣唔係迫,係俾個機會佢地⋯⋯如果咁做係迫,不如個個唔洗返學,想返就自己行入學校,咁咪唔迫囉!咁咪叫自由囉!

karenlyk    發表於 16-6-14 12:49

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

無言

首頁
12345...24

尾頁

跳至