婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb20日大,生之前已經叫左我媽咪黎我屋企湊Bb,
我屋企有9962 老公一齊住,係我坐緊月呢半個月裡面,我都覺得我媽咪唔係太識去湊bb,或者可以咁講 佢重用緊d湊我嘅方法去湊Bb,令我對佢冇信心,我亦都唔放心,所以我就打算請我而家呢個陪月姨姨多一個月,去教或者提點下我媽咪或者我99,(我99有時會幫手湊下)頭先同我媽咪講呢件事,佢有好大反應,話佢有咩唔識 ,佢咪又係咁湊大我地,重話咩湊小朋友最緊要比佢食 比佢訓 夠乾淨就得,
我話而家好多唔同細菌,病毒,呀b有咩事佢地唔識分 ,想有個人幫下眼 提點下,佢就發脾氣話對佢咁冇信心,叫我自己湊返 ,我想問下大家,
我咁做係咪我太緊張 ?
係咪應該放心比佢地湊?

侯爵府

回覆:冇信心

咁小事你們吵架收場,你都係請人幫忙好些。遲些大把問題。

其實你媽上你奶奶家揍外孫是十分高難度的社交活動,你想阿媽好,都係請人吧。

伯爵府

其實真係要放手,咁樣好唔尊重。但講真,我都唔認同我媽湊法,所以只好自湊番,叫得人幫手湊以經冇左一大半話事權。
你諗清楚,就算請工人湊,都可能未必岩你心水。一係你自己湊番,一係你放手比媽媽湊啦

Jolin_Yuen    發表於 16-6-16 12:34
美菲絲    發表於 16-6-15 21:33

伯爵府

嘩,叫媽媽上門湊,仲要對住6299? 仲要加多個陪月?咁高難度你阿媽都應承你,而家仲要受你的不信任。係我都即時走啦!

其實你媽唔湊仲好,日日兩親家見面,一定有是非。

當年我在媽媽家坐月,99日日上門,兩個阿媽一人一句,煩死我。

Jolin_Yuen    發表於 16-6-16 12:34

伯爵府

另外,我覺得你媽媽無講錯,初生bb。初生b食得,瞓得,乾淨,已經好夠。初生b唔係食就瞓,咁你想點。如果夠乾淨,就直頭加分啦!

公爵府

我小孩是我媽媽湊,我媽説幫人湊小孩責任比湊自己更大,遇有小孩有什麽唔舒服,受傷,佢會緊張到個心好似跳了出來。所以我從不干涉我媽怎樣湊,有時都講些我學到新湊法話佢知,叫佢試下,但一定唔會迫佢跟我個套。

其實你咁緊張,最好自己湊返,因為你阿媽和99就算跟你個套,你都唔會滿意,你唔信任佢哋,你不如自己湊,俾著係我,既然你唔信任我,我一定唔會幫你湊,免得反目成仇!

男爵府

畀面勳章

新手媽媽放鬆啲啦,一陣你媽嬲起嚟唔到你湊呀!

子爵府

畀面勳章

你要你媽湊,你就要放手俾佢。。
佢係你媽,你要佢聽你的,係有啲難…
你咁多要求,得兩條路,一係自己湊,一係請工人湊。。

大宅

你同6299住仲要個阿媽來湊bb....仲要請埋個陪月....你都好西利喎...但你媽講得冇錯...初生bb...吃得訓得...乾淨就可以啦....

如果你咁唔信老人湊...咪自己湊囉...講真你阿媽都係咁湊大你啦...你可唔可以尊重下老人家呢...話就話廿一世紀姐....但老人家果套唔係完全錯架...起碼佢地知道乾淨衛生囉...

同埋兩親家日見夜見都係唔好囉....始終大家既生活唔同...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得係樓主你太緊張,做新手阿媽緊張係正常,但唔駛太擔心咩細菌病毒,只要屋企正常清潔就可以,唔駛清潔到一塵不染。如果俾著我係你媽明明盡心幫你,但你係都要覺得外人湊得好,我都心淡啦。

伯爵府

我係婆婆的話轉身就走,你自己加油

樓主娘親好錫樓主,做人要惜福

JFL    發表於 16-6-17 08:04
Jolin_Yuen    發表於 16-6-16 12:36
優悠在澳洲

珍珠宮

回覆樓主:

有自己媽咪湊已經好好
佢衛生ok你就由佢啦 bb咁細已經有野睇唔順眼?
再大識扭計 咪仲閉 一係放手 一係自己湊

複式洋房

其實我都知自己一日唔放手,我比邊個湊都唔放心,重有一個月時間,希望自己做得到啦 ,我都知比自已人湊一定好過外人湊嘅 !多謝大家意見 我會反醒反醒

水晶宮

老人家都接受唔到話佢唔識湊,始終兩代都係有代溝

子爵府

你已經有陪月同奶奶幫手,媽媽都肯去親家幫手湊bb真係要感恩
湊bb 最緊要比佢食 比佢訓 夠乾淨就得,我覺得講得岩wo

珍珠宮

其實好小事,如果而家都睇唔開,到第日阿B識行識走真係需要人看管同教時咪仲幣

水晶宮

回覆樓主:

我想知你媽湊 b 有幾 "唔乾淨", 而你又有咩要求佢做唔到 ?! 太緊張 bb 接觸唔到細菌會反效果病得仲多架喎。

6299 + 呀媽 + 陪月,一屋都係人,諗起都煩。

同埋。。。你肯定識湊嗰個係你而唔係湊大你既呀媽?

水晶宮

Nbs 發表於 16-6-16 14:47
我想知你媽湊 b 有幾 "唔乾淨", 而你又有咩要求佢做唔到 ?! 太緊張 bb 接觸唔到細菌會反效果病得仲多架喎。 ...
X100000
句句都講中晒我的心聲,真心希望樓主可以細心諗一諗.
BB唔應該係樓主生命中唯一重要的人,為了未來未肯定的可能性,現在就傷了媽媽的心,好嗎?

大宅

樓主不如你自己湊番啦 成屋都係人都要叫自己呀媽黎幫手
一係你就番自己屋企坐月
你呀媽話只要比bb食夠 訓夠 夠乾淨就得 無錯wo
初生bb仲可以點湊?唔通同佢玩教佢講野咩
同埋 其實陪月唔係個個湊bb既方法都岩 佢地識既野你上網打兩打就搵到晒
屋企已經夠晒逼 又6299又你地一家人 宜家仲有陪月同自己呀媽
比著我係伯母 係咁先 你自己湊到夠

大宅

樓主,你要人幫手又信唔過人咁唯有自己湊返,若要人似你除非兩個你,如果唔係都唔會咁多媽媽放棄自己事業返屋企湊仔啦

首頁

尾頁

跳至