自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

糰子媽媽 發表於 16-6-18 00:02
難得,你小朋友識感恩,抵讚呀

我地就係咁覺得,所以為左小朋友去外國(當然都要睇邊到),每日見到佢地係大自然環境跑跑跳跳,一起身玩水玩草玩泥玩石仔。學校自由度大,小朋友個個開開心心咁返學,我真心覺得小朋友咁樣環境下成長真係唔同d,無論創意,critical thinking等,不過學術上就一定冇咁勁,亦都未必好成功,但一定係快樂既人

有時望下佢地,已經從心笑出黎,覺得佢地好幸福

有時返香港見到d表弟表妹住既地方細,不停做學術上既野,睇見都辛苦,d仔C都唔肯返HK讀書,重唔知點解,通常都細粒d,動作冇咁smooth

大宅

好媽媽勳章

echoo 發表於 16-6-17 19:53
戒左毒果佢喇,尤其小朋友如果由細讀到大,包保變癈青,樣樣怨天尤人怨政府,不會感恩,在校批鬥老師,在家 ...

係.有同感

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

香港最差不過係攞綜緩啫,真係放世界睇下咩野叫慘再講.....

做人唔好太玻璃心,有咩野地方做可以唔洗做唔洗努力架

別墅

see "想問小一總平均分幾多分為最好"就讀書求分數國際school/宝校ok,另日本及星加坡不合,

水晶宮

香港地方細就真係唔太適合小朋友成長,其實讀書壓力反而我覺得唔係好大問題,亞洲國家有邊個唔係大壓力?新加坡4年班已經分精英上大學,得5間大學,最好多啲比小朋友睇出面世界(可利用互聯網) ,有世界觀嘅小朋友面對問題會比較識用多角度思考

首頁

尾頁

跳至