在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

habie0821 發表於 16-7-20 02:29
我果個15個月,我都想返工呀,問老公佢又話唔好揾啦,自己湊最好架!
可能我仔仔難湊,我覺得好辛苦呀,有 ...

係啊!佢有朋友係請姐姐湊,成日話有呢啲嗰啲事發生,佢都會話,好彩係自己湊!但一講到錢又話唔夠使啊,好似想叫我出黎做嘢咁!好矛盾!不過可能真係想呻下之掛!

我屋企基本上所有家務都全包!佢最多都係去放下狗!所以我覺得我出得呢份糧都係咁啦!真係屋企嘢乜都搞掂晒,等佢安心做嘢了!

複式洋房

Evacheng36 發表於 16-7-20 22:44
係啊!佢有朋友係請姐姐湊,成日話有呢啲嗰啲事發生,佢都會話,好彩係自己湊!但一講到錢又話唔夠使啊, ...

唉,佢俾仔仔果份仲大過我果份,雖然有時我唔夠洗係仔仔度用左先,佢都無問題既!
好怕耐左佢一句「你啲錢都係我俾你架」
啤⋯⋯ 真係無野好講

民房

回覆樓主:

侯爵府

到呀!我成日想快啲出嚟做嘢,但係唔知點開始,呀仔冇人湊,請咗工人先,又驚自己有壓力未搵到工,搵到工又冇人幫我湊嗰兩個月空隙(等工人),唔知點搞?

伯爵府

回覆樓主:

我係咪太惡死呀? 我拎家用拎得好理直氣壯架喎。。。 大佬, 工人淨袋有假放, 仲要做得少過我。 我收你家用仲要拎返出來買日用品, 俾個女學野去玩。 我收平佢tim 啦 ! 從來無覺得問人拎錢唔知點咁喎。。。。

複式洋房

回覆樓主:

我已經無返18個月工喇(因為工作令身體變差, 點知一辭職就成功做人:p) 囡囡九個月。無返工之後,老公會比多咗家用,不過唔會話多好多, 所以我都係用緊積蓄+慳住洗。我覺得坦大手板問人攞錢感覺好差, 所以我都想快啲返工, 起碼洗錢唔洗下下計住計住。 另外,都唔想老公心理壓力咁大(家庭經濟支柱), 所以囡囡返育嬰園後就開始計劃重返職場! 大家都要加油 :)

男爵府

我湊左我女兩年幾,真係好厭倦,真係去個廁所都要帶埋她去,咩大減價果d要等老公放假先可以去!宜家等她返學適應左我就穩parttime做,因為老公一個人穩錢工資又唔算高,3個人用壓力都好大!

洋房

YY_2011 發表於 16-6-21 12:53
做在一年ftm, 有時好想返工, 有返自己的世界。每日湊仔無左自己, 生活好似失去方向, 沒有重心, 沒有工作帶 ...

無工作,無安全感,所以宜家都努力賺錢

男爵府

YY_2011 發表於 16-6-21 12:53
做在一年ftm, 有時好想返工, 有返自己的世界。每日湊仔無左自己, 生活好似失去方向, 沒有重心, 沒有工作帶 ...

有呀,我好想返出來工作,因阿仔大了,我想找兼職,今天才上過dbs.com找兼職,不過很失望,兼職工作人工勁低,真的提不起興趣

男爵府

好矛盾,想陪呀女成長,但又好想返工搵錢!

大宅

回覆樓主:

想返工,但我個只得2個月,又想陪多d佢,又想返工,但我知返工一定冇時理佢,好矛盾呀!

禁止訪問

複式洋房

我剛剛收到offer ,自己之前湊亞女已經兩年,兩年冇做野,一路老公一個人頂住頭家。自己唔敢點特別洗錢。到老公開聲話我係時候出返來做野,佢話亞女上左k1.開始冇咁忙,眼見我記性愈來愈差,好似冇左自己咁,要係時候搵返自己,又可以搵多個錢,咁我地先決定請姐姐。姐姐到左我又自己教佢,到佢上左手我先開始搵工,好彩又俾我入返自己個行,不過,要有心理準備亞女會痴姐姐,我其實有點難受,但另一方面,當俾個機會自己獨立點,唔好咁痴亞女喇,我世界唔應該只有老公同亞女,仲要有返自己。

公爵府

有㗎,想返,但c6唔俾

首頁

尾頁

跳至