在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

⋯⋯

like_travel    發表於 16-8-9 14:30

大宅

人工間間唔同。D TITLE 亦都間間有唔同。但EXECUTIVE OFFICER就應該間間都有。乜乜MANAGER 可能係個'Functional title', 通常個AD都會講話係'in the rank of EOi/ii'

別墅

Jasslot 發表於 16-7-5 16:20
人工間間唔同。D TITLE 亦都間間有唔同。但EXECUTIVE OFFICER就應該間間都有。乜乜MANAGER 可能係個'Functi ...

多謝您回覆!有D就咁寫manager又無specify 係咩rank , feel so confused. Meanwhile, the application form also asked for referee( of which one much be last or current supervisor), can I ski that? Coz definitely don't want my boss to know I am searching for other opportunities ( I have only one supervisor over the years.....)

大宅

回覆 smallapple2014 的帖子

以我所知你都一定要填架喎REFEREES.... 呢一行好睇重, 同九成都會CHECK REFERENCE (FOR OFFICER GRADE OR ABOVE)但一般黎講, 佢地會先IN左你, 好高機會請你啦, 當有CONDITIONAL OFFER咁通知你, 先再CHECK REFERENCE. 所以去到果個STEP, 除非你上司數臭你,否則多數都會請架啦.

如果冇寫明咩RANK, 真係難講D.. FUNCTIONAL TITLE可以作到好好聽。
有MANAGER係好高RANK, 亦有等同EOII only.... 但起碼都會係EO啦.

大宅

smallapple2014 發表於 16-7-5 10:41
做開其它公立機構,想試下轉去大學做,但發覺唔係好明白大學職位rank, 見有D就寫executive officer, 有D就 ...

大學EO 人工嘅range係點架?

大宅

大約19000~47000 (中間有EOI/Ii 及sub-group bands)

大宅

MimiChun 發表於 16-7-7 17:37
大約19000~47000 (中間有EOI/Ii 及sub-group bands)

係咪按年資加人工?

伯爵府

Reference check 非常重要
有rating
仲要係現職老細寫
佢問得ref check 通常請
除非你老細寫衰你
大學比個價我覺得reasonable 好睇你而家幾多人工
請得你都比得起錢
加人工按appraisal 個分加

伯爵府

間間個rank唔同
你入咗去自然可以睇到個range去到幾多
我自己覺得eo唔好做
人工偏低,ps 佢要求嚟講
辦公室政治非常普遍

男爵府

回覆樓主:

大學入面好多老patpat,eo會吃力不討好。大部分都係合約制,無保障。

大宅

回覆樓主:

仲要睇下係咪regular post。regular post先有機會做長d,有d funding post,可能因為之後無funding而cut post

大宅

回覆 meibomeibo1990 的帖子

EO 的人工RANGE可以好濶,如朋友嗰間大學的EOI同EOII人工: 19000 - 5700,間間大學不同。

年年加人工? 可以咁講,只要同你傾續約或APPRAISAL都有得加或不變。

COMMERCIAL的OFFICE一樣有POLITICS, 不是奇聞啦!

首頁

尾頁

跳至