懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我5月4日胎停止生長, 用藥引流了。 寶寶好乖, 藥力到不出4小時已經排清,
隨後流咗約10天惡露。
傷心咗一排,好彩朋友,屋企人支持同鼓勵,
好好保養好身子,買咗日本命力保品,
身,心亦慢慢平服起來。

5月13日去覆診,醫生非常滿意我的復元情況,

我問佢幾時可以再試BB,佢講笑咁話,
依我情況今晚可以開始啦~當然我知佢意思,
佢話西醫無特定話要休息幾耐,睇每個婦女本質不同,
根據我情況,已經好穩定,可以按自己時間計劃生育。

聽完醫生講,我都好放心,身體無事亦都係寶寶畀媽媽最後一份大禮,
我同老公講,佢都鬆一口氣。
心諗都係過多2,3個月先,
但我地無特別去避孕,亦無特別努力去dodo
完全無血後,只dodo了2次。

6月中後,差不多月經來時,我仲覺得月經點解咁遲,
媽媽心水清,話睇我平時情況,會唔會有咗?
我本身唔覺,講講下講到我都覺,
一驗,2條深深的線。
幾日後去睇婦科,醫生講笑咁話咁好生養。
照陰超,有胎囊,不過仲好細,話過2星期再照心跳

2星期有多過去,明天又要照心跳,心情好緊張,
呢胎反應比上胎好,精神又好啲,人又精神啲,
但係我發覺,去照超聲波真係好大壓力。。。
唔知有無準媽媽同我一樣,流產後一次月經都無就又懷上寶寶呢?
大家經驗又係點? 依家超緊張,好想避開聽日,但又知道唔避得。

大宅

micdesana 發表於 16-7-11 22:27
我5月4日胎停止生長, 用藥引流了。 寶寶好乖, 藥力到不出4小時已經排清,
隨後流咗約10天惡露。
傷心咗一排, ...

你就好啦,咁快就有了,恭喜哂!
我5尾中藥流,但唔清,到6月12入院刮宮,所以d 期亂到連自己都唔知,唔識預日子,但個肚就脹脹地……

別墅

隨後流咗約10天惡露。
傷心咗一排, ...

我上年7月頭發現有左,但唔好彩係空心胎,8月頭自然流走了,好傷心,好在有家人同老公安慰,之後覆診問醫生,佢話流清後,m後一個月可以再開始。坐左個小月9月頭黎返m,咁就再試,好好彩又中返,但好驚好似上次咁,唔敢去照超聲波住,6周流啡,逼住去照,得個胎囊,又驚餐飽,醫生叫我2星期後再照,之後就照到心跳。成個孕期係會有唔同嘅擔心,但bb係你就係你的,放鬆啲仲好,最後bb出世差不多8磅,好健康。所以jm你都唔好擔心咁多,放鬆心情對你同bb都好,加油

大宅

我明白你的感受,我自己流產後嚟咗一次月經之後就有咗,真係好大陰影好怕會聽到咩胎囊細BB唔大無心跳嗰啲,好怕會好似之前咁突然間就無咗,所以一直都唔敢去照。不過好彩今胎有作嘔嘅感覺至少可以知道到BB一直生長緊。過兩日12週終於都要去照oscar,希望會見到BB健健康康。

crystal0225    發表於 16-7-14 16:16

別墅

隨後流咗約10天惡露。
傷心咗一排, ...

我好明白你嘅感受, 我都試過。 不過藥流後再照醫生話已經清哂,之後惡露流咗足足個一個月有多,後期一直少少咁流唔完, 再照就話係因為荷爾蒙失調, 加上我一直有卵巢多囊症,根本無排卵所以啲血唔係嚟m. 醫生話如果我ready 再有bb 就開排卵藥平衡荷爾蒙幫忙排卵, 食咗兩round, 期間有睇中醫食中藥調理都有幫助排卵, 結果兩個月後就bingo 咗,仲係孖添。 每次兩星期檢查個心都好驚, 直到而家33w, 都仲未敢好開心/興奮, 最熟幾位朋友都係好後期先知。你要加油, 畀多啲信心bb , 佢會感覺到媽媽嘅支持!

伯爵府

回覆 micdesana 的帖子

恭喜 等你好消息

大宅

隨後流咗約10天惡露。
傷心咗一排, ...

恭喜你,祝福你
想問咩係日本命力保品?

大宅

恭喜!!

洋房

恭喜晒,記住多啲休息
我一月係威記小產過,但要做吸宮無得做藥流,
之後經期黎左兩次3月就有左啦,宜家bb4個月啦
屋企人都好緊張,上次做左人流後,
宜家個個都要我唔好咁操勞,
絲打記住多啲休息啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我黎兩次後又bingo, 果陣反而好期待, 只係到左8wk 時又緊張d, 二仔而家都幾歲大, 仲做阿哥.

次次懷孕都唔同, 盡量平常心啦

大宅

樓主我同你一樣呀,都係小產完無來M就有左。

我4月中做完刮宮就一直等M來再開工,但等到6月中都無來,就諗住驗下係咪上胎D指數未清所以搞到無來M,點知一驗條線深色到嚇死我,跟手就即刻搵醫生照下睇下咩事,到一照嘅時候已經有6週多D,仲有閃閃添。

知道有左後我都同你一樣好怕照超聲波,怕一照個時會有D咩事,但今胎嘅反應勁過上次好多,所以我先放心D。

雖然今胎我都有見過幾次紅,但暫時都順利去到差唔多11週了,上次產檢個時仲見到阿B彈下彈下添。

所以樓主你都放鬆D,阿B一定會黏實你架

大宅

原來呢度有好多有類似經歷的JM!
我於3月份自然流產,跟住坐完小月,一路睇中醫調理,4月尾黎返m,跟住一次m後,5月中dodo冇避,諗住中就天𧶽的禮物,跟住真係中左,而家差唔多11周了!有時都會忍唔住諗返上次的經歷,都會擔心bb喺肚裡面有冇咩事!但惟有keep 住同阿b 傾偈打氣!叫自己唔好諗咁多!
大家都要加油,BB一定可以健康成長!

crystal0225    發表於 16-7-14 16:19

複式洋房

今日有時間睇哂大家留言啦!
多謝大家支持同鼓勵說話!

尋日睇醫生,BB 7w2有閃閃啦!
醫生話所有情況滿意啊~
佢覺得我好緊張,不斷講笑令我放鬆
見到閃閃果刻我喊出黎,真係好緊張。

依家等2周再照,因為上次係8周無既,
今次醫生建議我睇緊少少。
各位姊妹祝福大家啊!
原來身邊不少jm有類似情況,
希望未有孕的各位早早有孕好孕,
有孕的各位生個健康B,
做媽媽的各位仔女聽話健康!

Ps我食日本命力姫松茸架!

crystal0225    發表於 16-7-14 16:19

大宅

我2014年空心胎, 之後停左做人計劃.
2015年10月開功. 12月化學左, 冇理, 冇避孕, 2016年1月有左, 特登約8w 先見醫生, 想一次見到閃閃吾使咁擔心. 當時我仲禁住眼, 好驚空心胎.

而家bb 27w, 成日踢我. 都好安心.
其實之後你又會擔心唐氏, 結構,size...不同階段有吾同野擔心.
加油!

首頁

尾頁

跳至