自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

uglyfufu 發表於 16-7-12 12:50
我阿姨57歲時有腸癌,佢係醫管局員工,所以做咗一個貴的化療,但不成功,於是佢又接咗一個普通化療,做左一 ...

如果做左,係痛苦之後2年過身,同唔做開頭正常,最尾才痛苦,得1年,我寧願選後者。

大宅

其實結果係點...無人知

我公公8X時有肺CAN已期,睇中醫無做化療,最後痛痛痛瘦到得返60磅走,由發現到走,2年,辛苦足兩年

我姨姨6年前有腸CAN, 60歲, 做左手術同化療,好返,上年頭復法,唔再肯去做化療,睇一個好出名既CANCER中醫,最後上年底透唔到氣入院,去私家,發展成個肺都已經係...一定要做化療...最後早兩個月走左 - 無咩好辛苦

但我想講,唔好以為私家一定好過公立...係姨姨呢件事令我感受好深既係
- 中醫一路都話幫佢控制病情,但原來好表面幫左佢既面色呀,無咁攰,但內裡可能已經發到不可收拾....即使信唔信中醫好,都要用西方方法睇實D DATA..
- 私院係病人入住HDU時,要做一個支架手術,但醫院無PART,但公院有,主診醫生唔願叫病人轉院,但要佢乾等一至兩星期等個件公院有既PART TRANSFER/訂做...但當時病人每一個呼吸都係辛苦既...最後我地強硬要求轉去有PART既公院,同日做手術...公院醫生形容如果姨姨再拖根本就可能已經死左... 有時係私院,病人只係搖錢樹...

珍珠宮

sasafan 發表於 16-7-12 00:24
我爸7x, 4月尾發現胃can3期,6月頭做了全切手術,現在緩慢地康復。今天見了威院腫瘤科e生, 建議爸做化療, ...

化療一定辛苦,捱過去就係為了買時間,睇你想要時間定quality life。。。有些人會選擇quality,寧願食止痛藥算都唔化療,不過個個病例唔同,你都係同主診醫生或問問姑娘意見較好!

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

she007 發表於 16-7-12 14:04
如果做左,係痛苦之後2年過身,同唔做開頭正常,最尾才痛苦,得1年,我寧願選後者。
...

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

babykris 發表於 16-7-12 14:45
其實結果係點...無人知

我公公8X時有肺CAN已期,睇中醫無做化療,最後痛痛痛瘦到得返60磅走,由發現到走,2年, ...
其實結果係點...無人知 -----------明白呀, 所以都5知點

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

ahpoo 發表於 16-7-12 14:55
化療一定辛苦,捱過去就係為了買時間,睇你想要時間定quality life。。。有些人會選擇quality,寧願食止痛 ...

大宅

sasafan 發表於 16-7-12 15:24
其實結果係點...無人知 -----------明白呀, 所以都5知點
同家人傾下,同爸爸傾下

一齊揀,一齊面對,無野比家人既支持更重要

加油呀!

男爵府

我媽當年都係胃癌二期,全切後身體瘦咗40磅,因為太虛弱她沒有做電療化療,有睇中醫調理,5年內沒有復發,可惜媽咪最後係腦中風走咗!
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

珍珠宮

其實每人病情、體質都唔同,好難一概而論,最好都係氹世伯去睇多個私家攞個2nd opinion,我媽10年前都因胃can割左2/3個胃,當年佢睇中環霍文遜

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

babykris 發表於 16-7-12 15:27
同家人傾下,同爸爸傾下

一齊揀,一齊面對,無野比家人既支持更重要
thanks

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

BabyAndre 發表於 16-7-12 15:30
我媽當年都係胃癌二期,全切後身體瘦咗40磅,因為太虛弱她沒有做電療化療,有睇中醫調理,5年內沒有復發, ...

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

cheung2000 發表於 16-7-12 15:32
其實每人病情、體質都唔同,好難一概而論,最好都係氹世伯去睇多個私家攞個2nd opinion,我媽10年前都因胃c ...
我都系咁諗

子爵府

七十幾又做完大手術身體已好差,除時一個感冒,肺炎已走得、再加化療身體連小小細菌感染都除時無命,等佢安安落落養傷再算!

大宅

sasafan 發表於 16-7-12 00:24
我爸7x, 4月尾發現胃can3期,6月頭做了全切手術,現在緩慢地康復。今天見了威院腫瘤科e生, 建議爸做化療, ...

世伯同我情況相似,我都係胃cancer 三期(外科話三期,腫瘤科話四期)。1月尾做了切1/3胃手術,手術前照CT無擴散。因為我後生同擔心有淨預癌細胞。醫生要我做化療,藥物同世伯一樣。但我無做化療,選擇左中醫。我有小朋友要照顧,化療期閒無人可照顧到我。而且西醫都唔可以肯定我可完全康復,我選擇左較舒服同唔太影響身體既方法。世伯情況,好睇佢自己既意願,無論選擇如何,身邊人既支持好重要,加油,祝福你們!

kennis_t    發表於 16-7-12 22:45

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

pollybell 發表於 16-7-12 15:38
七十幾又做完大手術身體已好差,除時一個感冒,肺炎已走得、再加化療身體連小小細菌感染都除時無命,等佢安 ...
我都擔心呢樣

侯爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

lingcheling 發表於 16-7-12 15:58
世伯同我情況相似,我都係胃cancer 三期(外科話三期,腫瘤科話四期)。1月尾做了切1/3胃手術,手術前照CT無 ...
多謝你的意見, 我都祝你早日康復, 加油

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實我相信每個人身體裏面,都有好細胞同壞細胞,睇下邊個惡啲咁解,好多人平時無乜嘢,跟住話去做 body check,咁就話有事。嗯,好多事情都唔响我地掌握之中,唔好太煩,咁都會影響病程。
Minniemouse:-P

水晶宮

祝各位早日康覆

子爵府

minniemouse 發表於 16-7-12 16:07
其實我相信每個人身體裏面,都有好細胞同壞細胞,睇下邊個惡啲咁解,好多人平時無乜嘢,跟住話去做 body ch ...
係呀, 每個人身體裏面,都有好細胞同壞細胞, 可能外在有D因素會誘發D壞細胞出黎, 好似壓力, 食緊或用緊D化學野咁.

大宅

she007 發表於 16-7-12 11:52
其實我都有個疑問好耐,有can的人是否因為做了化療電療才消瘦和變到好弱?如果真係乜都唔做反而唔會有上述情 ...

未必係化療同電療令到消瘦同弱。有人療程期間反而好好胃口。我就係因為手術後,食唔到,訓唔到所以消瘦同弱,前後瘦左30磅。

首頁

尾頁

跳至